• Devizahitel-adósok: értelmezhetetlen a kormány terve? 2012.03.22.

    A kormány tegnapi ülésén elfogadott, eszközkezelős ingatlanokra vonatkozó bérleti díjak a lakások állagmegóvására sem elegendőek, a feltételek ezért vélhetően változnak.

    Tovább olvasok

  • Arab és orosz befektetők mentik meg a magyar ingatlanpiacot? 2012.03.19.

    Van pénz és érdeklődés is a reális kondíciójú projektekre, ez a múlt héten megrendezett nemzetközi ingatlanvásár, a cannes-i MIPIM tapasztalata − jelentette ki Eszter Elemér, a magyar stand egyik főszervezője. A Studio Metropolitana ügyvezetője szerint innovatív volt a magyarországi megjelenés.

    Tovább olvasok

  • Mélyponton stagnál az építőipar. 2012.03.19.

    Januárban az építőipari termelés 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Mindkét építménycsoport termelése kismértékben mérséklődött. Annak ellenére, hogy januárban az építőipari vállalkozások csaknem 50 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, a hó végi szerződésállomány volumene továbbra is elmaradt az előző évitől - közölte a KSH.

    Tovább olvasok

  • Hol vegyen lakást, aki ki akarja adni? - itt a lista 2012.03.19.

    Az elmúlt hónapokban nem csak a végtörlesztés, hanem a befektetési célú vásárlások is élénkülést hoztak az ingatlanpiacra, s az utóbbi lendülete még mindig kitartani látszik. De vajon melyek a legkeresettebb kerületek és lakásméretek, illetve milyen hozamot hoznak ezek a tulajdonosoknak? A hazai ingatlanközvetítők elemzéseiből kiderül.

    Tovább olvasok

  • Változott a terv: itt vannak az új állami kamattámogatású hitelek! 2012.03.14.

    Habár úgy volt, hogy a kormány megvárja az Európai Bizottság jóváhagyó határozatát a teljes otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet életbe léptetésével, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabály bizonyos részeit kedden este 6 órától életbe léptette: építésre, új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre már igényelhető állami kamattámogatás.

    Tovább olvasok

  • Félszocpol és magasabb állami kamattámogatás menthetné meg a lakáspiacot . 2012.03.14.

    Az Otthonteremtési Tanácsadó Testület azt javasolja a nemzetgazdasági miniszternek, hogy használt lakásra ismét járjon félszocpol támogatás, az állami kamattámogatás ne 3, hanem 4-5 százalék legyen, illetve az energetikai felújításokhoz 20-50 milliárd forinttal járuljon hozzá az állam - mondta Gergely Károly, a testület vezetője.

    Tovább olvasok

  • Elindulnak felfele a lakásárak? - itt a prognózis 2012.03.13.

    A tavalyinál élénkebb forgalom mellett 2012 egészére a lakásárak stagnálását prognosztizálja az év második felében törékeny növekedési kilátással az FHB Jelzálogbank által ma publikált Lakásárindex és Lakásprognózis.

    Tovább olvasok

  • Bankgarancia és letéti számla is védhetné az új lakást vásárlót

    Osztrák mintára Magyarországon is készülhetne törvény az ingatlan fejlesztőkről, amely előírná, hogy az új lakást vásárló által befizetett vételár banki letéti számlára kerül, vagy a bank garanciát vállal az esetleges visszafizetésre, de felelősségbiztosítással is garantálni lehetne azt, hogy a vásárló nem veszíti el a pénzét - mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke a Fundamenta Lakásvásár kísérő konferenciáján pénteken, Budapesten.

    Tovább olvasok

  • Mipim: egyre kevésbé szeretik a bankok az ingatlant

    Milyen a magyar gazdaság, a magyar ingatlanpiac megítélése? Miért egyre passzívabbak a nagy európai ingatlanfinanszírozó bankok? Milyen hozamszinten vásárolnának Magyarországon ingatlant a nemzetközi befektetők? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ piaci szereplőkkel Cannes-ban, Európa első számú ingatlanpiaci eseményén. Tudósítás a Mipimről.

    Tovább olvasok

  • Budapest legnagyobb ingatlan-portfoliója cserél gazdát

    Jászai Gellért értékesíti budapesti ingatlan befektetéseit. A második és ötödik kerületi ingatlanok adásvételére vonatkozó megállapodás, egy Nobilis Kristóf érdekeltségi körébe tartozó céggel jött létre. A felek a tranzakció értékét üzleti titokként kezelik.

    Tovább olvasok

  • A végtörlesztések végén is viszik az ingatlant

    A kiemelkedően magas januári adás-vételi tranzakciószámot követően a februári hónap is magas számot produkált, holott január végével lezárult a végtörlesztési időszak.

    Tovább olvasok

  • Kamattámogatott hitel!

    Új és használt lakás vásárlására már igényelhető kamattámogatott hitel A kormány kedd este 18 órai határidővel hatályba léptette az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendeletnek az új lakás vásárlására, építésére, és a használt lakás vásárlására, korszerűsítésre vonatkozó részét - a módosítás a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez akkor jár, ha annak bruttó – áfás – ára nem haladja meg a 30 millió forintot. A telekár nem számít be ebbe az összegbe. Használt lakásnál a vételár felső határa 15 millió forint, és a korszerűsítés sem kerülhet többe bruttó 15 millió forintnál. A hitel összege új lakás vásárlásánál, építésénél legfeljebb 10 millió, míg használt lakás vásárlásánál, illetve korszerűsítésénél 6 millió forint lehet. A kamattámogatás akkor jár, ha a bank nem számít fel magasabb kamatot, mint az ÁKK állampapír hozamainak 3 százalékponttal növelt mértéke. A kamattámogatás – új lakásnál – az első évben és “legfeljebb két gyermek esetén” 60 százalék, kettőnél több gyermek esetén pedig 70 százalék. Ezt követően az ötödik évig, minden évben 5 százalékponttal csökken a kamattámogatás, majd megszűnik. Használt lakásnál nem számít a gyerekek száma, ott az első évben 50 százalék a kamattámogatás, ez csökken – az ötödik évig – minden évben 5 százalékponttal. A tavaly december végén hozott az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet eredetileg az Európai Bizottság jóváhagyó határozatát követő 15. napon lépett volna hatályba, ám a mostani módosítás kettévette a jogszabályt, a fenti részeket azonnal hatályba léptette. Három hitelnél továbbra is az uniós jóváhagyáshoz köti a rendelet a hatályba lépést: a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, a hátralékos adós által kisebb lakás vásárlásához, illetve a lakóingatlan fedezetű késedelmes deviza jelzáloghitel kiváltására szolgáló hitelekhez csak akkor kapcsolható kamattámogatás, ha az Európai Bizottság hozzájárult ahhoz.

    Tovább olvasok