• Változott a terv: itt vannak az új állami kamattámogatású hitelek! 2012.03.14.

  Habár úgy volt, hogy a kormány megvárja az Európai Bizottság jóváhagyó határozatát a teljes otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet életbe léptetésével, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabály bizonyos részeit kedden este 6 órától életbe léptette: építésre, új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre már igényelhető állami kamattámogatás.

  Tovább olvasok

 • Félszocpol és magasabb állami kamattámogatás menthetné meg a lakáspiacot . 2012.03.14.

  Az Otthonteremtési Tanácsadó Testület azt javasolja a nemzetgazdasági miniszternek, hogy használt lakásra ismét járjon félszocpol támogatás, az állami kamattámogatás ne 3, hanem 4-5 százalék legyen, illetve az energetikai felújításokhoz 20-50 milliárd forinttal járuljon hozzá az állam - mondta Gergely Károly, a testület vezetője.

  Tovább olvasok

 • Elindulnak felfele a lakásárak? - itt a prognózis 2012.03.13.

  A tavalyinál élénkebb forgalom mellett 2012 egészére a lakásárak stagnálását prognosztizálja az év második felében törékeny növekedési kilátással az FHB Jelzálogbank által ma publikált Lakásárindex és Lakásprognózis.

  Tovább olvasok

 • Bankgarancia és letéti számla is védhetné az új lakást vásárlót

  Osztrák mintára Magyarországon is készülhetne törvény az ingatlan fejlesztőkről, amely előírná, hogy az új lakást vásárló által befizetett vételár banki letéti számlára kerül, vagy a bank garanciát vállal az esetleges visszafizetésre, de felelősségbiztosítással is garantálni lehetne azt, hogy a vásárló nem veszíti el a pénzét - mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke a Fundamenta Lakásvásár kísérő konferenciáján pénteken, Budapesten.

  Tovább olvasok

 • Mipim: egyre kevésbé szeretik a bankok az ingatlant

  Milyen a magyar gazdaság, a magyar ingatlanpiac megítélése? Miért egyre passzívabbak a nagy európai ingatlanfinanszírozó bankok? Milyen hozamszinten vásárolnának Magyarországon ingatlant a nemzetközi befektetők? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ piaci szereplőkkel Cannes-ban, Európa első számú ingatlanpiaci eseményén. Tudósítás a Mipimről.

  Tovább olvasok

 • Budapest legnagyobb ingatlan-portfoliója cserél gazdát

  Jászai Gellért értékesíti budapesti ingatlan befektetéseit. A második és ötödik kerületi ingatlanok adásvételére vonatkozó megállapodás, egy Nobilis Kristóf érdekeltségi körébe tartozó céggel jött létre. A felek a tranzakció értékét üzleti titokként kezelik.

  Tovább olvasok

 • A végtörlesztések végén is viszik az ingatlant

  A kiemelkedően magas januári adás-vételi tranzakciószámot követően a februári hónap is magas számot produkált, holott január végével lezárult a végtörlesztési időszak.

  Tovább olvasok

 • Kamattámogatott hitel!

  Új és használt lakás vásárlására már igényelhető kamattámogatott hitel A kormány kedd este 18 órai határidővel hatályba léptette az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendeletnek az új lakás vásárlására, építésére, és a használt lakás vásárlására, korszerűsítésre vonatkozó részét - a módosítás a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez akkor jár, ha annak bruttó – áfás – ára nem haladja meg a 30 millió forintot. A telekár nem számít be ebbe az összegbe. Használt lakásnál a vételár felső határa 15 millió forint, és a korszerűsítés sem kerülhet többe bruttó 15 millió forintnál. A hitel összege új lakás vásárlásánál, építésénél legfeljebb 10 millió, míg használt lakás vásárlásánál, illetve korszerűsítésénél 6 millió forint lehet. A kamattámogatás akkor jár, ha a bank nem számít fel magasabb kamatot, mint az ÁKK állampapír hozamainak 3 százalékponttal növelt mértéke. A kamattámogatás – új lakásnál – az első évben és “legfeljebb két gyermek esetén” 60 százalék, kettőnél több gyermek esetén pedig 70 százalék. Ezt követően az ötödik évig, minden évben 5 százalékponttal csökken a kamattámogatás, majd megszűnik. Használt lakásnál nem számít a gyerekek száma, ott az első évben 50 százalék a kamattámogatás, ez csökken – az ötödik évig – minden évben 5 százalékponttal. A tavaly december végén hozott az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet eredetileg az Európai Bizottság jóváhagyó határozatát követő 15. napon lépett volna hatályba, ám a mostani módosítás kettévette a jogszabályt, a fenti részeket azonnal hatályba léptette. Három hitelnél továbbra is az uniós jóváhagyáshoz köti a rendelet a hatályba lépést: a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, a hátralékos adós által kisebb lakás vásárlásához, illetve a lakóingatlan fedezetű késedelmes deviza jelzáloghitel kiváltására szolgáló hitelekhez csak akkor kapcsolható kamattámogatás, ha az Európai Bizottság hozzájárult ahhoz.

  Tovább olvasok

 • Ingatlanközvetítői babérokra tör az OTP!

  Idén stagnálásra, jövőre már a kilábalás elindulására számít a lakáspiacon az OTP. A forgalom fellendítése érdekében márciustól az ingatlanközvetítésbe is beszáll, s egy év alatt a top három közvetítő közé kerülést célozza meg a lakáshitelezésben vezető szerepét továbbra is megtartani kívánó csoport - hangzott el ma a bank sajtótájékoztatóján.

  Tovább olvasok

 • Kinek éri meg Budapesten irodát bérelni? - itt a válasz

  A budapesti irodaállomány közel tíz százalékát bérlik az ide települő szolgáltató központok (Shared Service Center - SSC), amelyeket még mindig jobban megéri Budapestre hozni,mint egy nálunk olcsóbb, fejlődő országba telepíteni - derül ki a CA Immo és a DTZ felméréséből.

  Tovább olvasok

 • Budapesti lakótelepek összehasonlítása: melyek a menők? Milyenek az árak?

  Budapesten 33 jelentősebb lakótelep található, amelyek között megtalálhatók az '50-es évek emberléptékű háztömbjei és a '70-es évek panelrengetege is. A rendszerváltáskor kezdődött ingatlanpiaci leértékelődés a mai napig tart. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a főváros egyes pontjain – Budán és Pesten – ma mennyiért kínálják a lakótelepi (főként panel) lakásokat.

  Tovább olvasok

 • Odacsapnak az ingatlanpiacnak az önkormányzatok

  Milliárdos nagyságrendben kerülnek idén eladósorba önkormányzati ingatlanok, a helyhatóságok így próbálják egyensúlyban tartani költségvetéseiket. Olyan önkormányzat is nagy tételben borít a piacra ingatlanokat, amelyik nincs rossz anyagi helyzetben. Bérlakások, üzletek, ipari területek mellett üdülők, bezárt iskolák, gyógyfürdők és reptéri ingatlanok is kalapács alá kerülhetnek.

  Tovább olvasok