• Lelopják a képeket az Airbnb-ről, meghirdetik a lakást, lelépnek a foglalóval!

    Lelopják a képeket az Airbnb-ről, meghirdetik a lakást, lelépnek a foglalóval!

    Erika, mint annyian mások, veszettül keres jó lakást Budapest belvárosában, ahol évek óta turbóznak az egekbe az árak, és nem látszik az emelkedés vége. Lassan évek óta ott tart a piac, hogy ha felkerül egy jobbnak látszó lakás egy megosztóoldalra, azonnal rohanni kell pénzt (foglalót) tenni az asztalra, különben elviszik. Akár még aznap. Ezt használják ki az újkori ingatlanos csalók, akik egy régi, sokszor átdolgozott trükköt aktualizáltak: más ingatlanait hirdetik meg, aztán lenyúlják a foglalót.

    Tovább olvasok

  • Panelben lakik? Nagyon jó hírünk van!

    Panelben lakik? Nagyon jó hírünk van!

    Egyre kedvezőbb a panelek lakáspiaci megítélése, országosan minden harmadik, Budapesten pedig minden második vevő panelt keres - olvasható a Népszava pénteki számában.

    Tovább olvasok

  • Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?

    Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?

    Folytatódott a lakáspiac szerkezeti átrendeződése, főként a lakáspolitikai intézkedések hatására az ingatlanpiaci forgalom a válság által különösen sújtott kisebb településeken is megélénkült. Az MNB számítása szerint nem csak az adásvételek száma, hanem az ára is jelentősen nőtt vidéken.

    Tovább olvasok

  • Trükkös árjáték a pesti belvárosban: lehull a lepel az ingatlanos praktikáról.

    Trükkös árjáték a pesti belvárosban: lehull a lepel az ingatlanos praktikáról.

    Mivel az újépítésű lakóingatlanok piacáról szóló hírek rendre a horror árakról szólnak, így nem nagy meglepetés, hogy a marketingesek mindent bevetnek az értékesítés során. Érdemes azonban nyitott szemmel járni, a figyelemfelkeltő hirdetések ugyanis többnyire a végleteket mutatják. Konkrét példán a bizonyíték.

    Tovább olvasok

  • Álom marad továbbra is a lakásárcsökkenés - Friss KSH adatok.

    Álom marad továbbra is a lakásárcsökkenés - Friss KSH adatok.

    2017 első felében is folytatódott a lakáspiaci forgalom növekedése. Az első két negyedévben közel 5 százalékkal több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A használt lakások 2017 I. negyedévében 3,1, a II. negyedévben további 2,1 százalékkal drágultak. Az új lakások ára ugyancsak emelkedett: az I. negyedévi 4,9 százalék után a II. negyedévben 3,2 százalékkal - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből. 

    Tovább olvasok

  • Használt vagy új lakás: tényleg akkora a különbség, mint amit várna az ember?

    Használt vagy új lakás: tényleg akkora a különbség, mint amit várna az ember?

    A lakhatás mindenki számára kulcsfontosságú kérdés, így bármilyen ezzel kapcsolatos döntés során komoly dilemmával kerülhetünk szembe. Az sem egyszerű kérdés, hogy a vásárlás vagy a bérlés éri meg jobban rövid, illetve hosszú távon, de ha valaki a vásárlás mellett kötelezte el magát megannyi újabb lehetőségből kell választania. Az elhelyezkedésen, a méreten és egyéb jellemzőkön túl, a lakás állapota is fontos tényező. Nem mindegy ugyanis, hogy a rendelkezésre álló összegből egy új, esetleg kisebb lakást, vagy egy használtat vásárolunk, amire a későbbiekben valószínűleg még több millió forintot kell költeni a felújítási munkálatok miatt. Azokban a kerületekben ahol kisebb a használt és új ingatlanok árai közötti különbség, még inkább el kell gondolkodni azon, hogy milyen állapotú ingatlannal járunk a legjobban. 

    Tovább olvasok

  • Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk.

    Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk.

    Budapesten járva szinte lépten-nyomon óriásdarukba ütközünk, bizonyítva, hogy gőzerővel zajlanak az irodaberuházások. Nem csak a teljes építési volumen nagy azonban, hanem néhány igazán gigászi projekt is épül a következő években. Az alábbiakban azokat a projekteket szedtük össze, amelyek méretben jelentősen meghaladják az eddigi legnagyobb épületeket is, így jelentősen átformálva a város adott részeinek arculatát.

    Tovább olvasok

  • Lakást építenél? - Könnyen visszautasíthat a bank, ha nem vagy felkészült.

    Lakást építenél? - Könnyen visszautasíthat a bank, ha nem vagy felkészült.

    Élénkül a verseny a finanszírozók között a jó projektekért, ez azonban nem elsősorban az árazásban érzékelhető, miután a kamatok csökkentésére egyre kisebb a tér, inkább az egyéb feltétekkel tudnak vonzóbbak lenni az ügyfelek számára. A növekvő munkaerőhiány és elszálló építőanyagárak komoly bizonytalanságot jelentenek a különböző projektek kivitelezésével kapcsolatban. Ezt a bankok is érzékelik, így elsősorban megbízható, már korábban a piacon lévő fejlesztőknek hiteleznek szívesen, illetve komoly garanciákat kérnek. Szakembereket kérdeztünk meg arról, hogy látják a jelenlegi projektfinanszírozási helyzetet, illetve az ezt övező kockázatokat. 

    Tovább olvasok

  • Kiadná lakását? Ez a hír érdekelni fogja.

    Kiadná lakását? Ez a hír érdekelni fogja.

    Kedvezőbb adófeltételeket hoz a január az Airbnb-szolgáltatóknak. Egyre többen adhatják ki lakásukat kedvezményes áron.

    Tovább olvasok

  • 10%-ot drágulhatnak a felújított lakások.

    10%-ot drágulhatnak a felújított lakások.

    Egy év leforgása alatt érezhetően nőtt a nagyobb alapterületű, új és újszerű otthonok iránti kereslet az ingatlapiacon. Ez egyre nyilvánvalóbban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kedvezőbb hitelek és még inkább a lakásfejlesztők intenzív kampányának köszönhető – derül ki az Otthontérkép által közzé tett friss keresési adatokból.

    Tovább olvasok

  • Sokszor elképesztő áruk van, mégis rengeteg érv szól amellett, hogy ilyen lakásokat vásárolj!

    Sokszor elképesztő áruk van, mégis rengeteg érv szól amellett, hogy ilyen lakásokat vásárolj!

    Az új lakások vásárlása mellett számos érv szólhat azok számára, akik befektetési céllal keresnek lehetőségeket az ingatlanpiacon. Ezek közé tartozik például a jövőben növekvő áruk, vagy a jó kiadhatóságuk. De aki igazán körültekintően vásárol az az átlag vevőnél magasabb hozamokat realizálhat. A tervezőasztalról történő vétel például általában a legolcsóbb, mint ahogy érdemes lehet egy-egy projekt induló ütemeit választani, hogy az átmeneti kényelmetlenségek után már egy teljesen megújult, felértékelődött környéken legyen lakásunk. Nem mindegy persze a lokáció, a városfejlődésének irányait is figyelni kell, egy jelentős irodapiaci bővülés előtt álló helyszín például már fél siker lehet. 

    Tovább olvasok

  • Újra beindult a hitelfelvétel - ennyi kell a magyaroknak!

    Újra beindult a hitelfelvétel - ennyi kell a magyaroknak!

    Idén az első félévben mind a támogatott, mind a piaci engedélyezett lakáshitelek száma és összege is nőtt az előző év azonos időszakához képest. A hiteleket elsősorban használt lakások vásárlására fordították, de az építéshez és az újlakás-vásárláshoz folyósított hitelek piacán is jelentős volt a bővülés - derül ki a KSH legfrissebb összesítéséből.

    Tovább olvasok