• Álom marad továbbra is a lakásárcsökkenés - Friss KSH adatok.

  Álom marad továbbra is a lakásárcsökkenés - Friss KSH adatok.

  2017 első felében is folytatódott a lakáspiaci forgalom növekedése. Az első két negyedévben közel 5 százalékkal több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A használt lakások 2017 I. negyedévében 3,1, a II. negyedévben további 2,1 százalékkal drágultak. Az új lakások ára ugyancsak emelkedett: az I. negyedévi 4,9 százalék után a II. negyedévben 3,2 százalékkal - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből. 

  Tovább olvasok

 • Használt vagy új lakás: tényleg akkora a különbség, mint amit várna az ember?

  Használt vagy új lakás: tényleg akkora a különbség, mint amit várna az ember?

  A lakhatás mindenki számára kulcsfontosságú kérdés, így bármilyen ezzel kapcsolatos döntés során komoly dilemmával kerülhetünk szembe. Az sem egyszerű kérdés, hogy a vásárlás vagy a bérlés éri meg jobban rövid, illetve hosszú távon, de ha valaki a vásárlás mellett kötelezte el magát megannyi újabb lehetőségből kell választania. Az elhelyezkedésen, a méreten és egyéb jellemzőkön túl, a lakás állapota is fontos tényező. Nem mindegy ugyanis, hogy a rendelkezésre álló összegből egy új, esetleg kisebb lakást, vagy egy használtat vásárolunk, amire a későbbiekben valószínűleg még több millió forintot kell költeni a felújítási munkálatok miatt. Azokban a kerületekben ahol kisebb a használt és új ingatlanok árai közötti különbség, még inkább el kell gondolkodni azon, hogy milyen állapotú ingatlannal járunk a legjobban. 

  Tovább olvasok

 • Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk.

  Néhány év múlva egy egészen más Budapesten sétálhatunk.

  Budapesten járva szinte lépten-nyomon óriásdarukba ütközünk, bizonyítva, hogy gőzerővel zajlanak az irodaberuházások. Nem csak a teljes építési volumen nagy azonban, hanem néhány igazán gigászi projekt is épül a következő években. Az alábbiakban azokat a projekteket szedtük össze, amelyek méretben jelentősen meghaladják az eddigi legnagyobb épületeket is, így jelentősen átformálva a város adott részeinek arculatát.

  Tovább olvasok

 • Lakást építenél? - Könnyen visszautasíthat a bank, ha nem vagy felkészült.

  Lakást építenél? - Könnyen visszautasíthat a bank, ha nem vagy felkészült.

  Élénkül a verseny a finanszírozók között a jó projektekért, ez azonban nem elsősorban az árazásban érzékelhető, miután a kamatok csökkentésére egyre kisebb a tér, inkább az egyéb feltétekkel tudnak vonzóbbak lenni az ügyfelek számára. A növekvő munkaerőhiány és elszálló építőanyagárak komoly bizonytalanságot jelentenek a különböző projektek kivitelezésével kapcsolatban. Ezt a bankok is érzékelik, így elsősorban megbízható, már korábban a piacon lévő fejlesztőknek hiteleznek szívesen, illetve komoly garanciákat kérnek. Szakembereket kérdeztünk meg arról, hogy látják a jelenlegi projektfinanszírozási helyzetet, illetve az ezt övező kockázatokat. 

  Tovább olvasok

 • Kiadná lakását? Ez a hír érdekelni fogja.

  Kiadná lakását? Ez a hír érdekelni fogja.

  Kedvezőbb adófeltételeket hoz a január az Airbnb-szolgáltatóknak. Egyre többen adhatják ki lakásukat kedvezményes áron.

  Tovább olvasok

 • 10%-ot drágulhatnak a felújított lakások.

  10%-ot drágulhatnak a felújított lakások.

  Egy év leforgása alatt érezhetően nőtt a nagyobb alapterületű, új és újszerű otthonok iránti kereslet az ingatlapiacon. Ez egyre nyilvánvalóbban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kedvezőbb hitelek és még inkább a lakásfejlesztők intenzív kampányának köszönhető – derül ki az Otthontérkép által közzé tett friss keresési adatokból.

  Tovább olvasok

 • Sokszor elképesztő áruk van, mégis rengeteg érv szól amellett, hogy ilyen lakásokat vásárolj!

  Sokszor elképesztő áruk van, mégis rengeteg érv szól amellett, hogy ilyen lakásokat vásárolj!

  Az új lakások vásárlása mellett számos érv szólhat azok számára, akik befektetési céllal keresnek lehetőségeket az ingatlanpiacon. Ezek közé tartozik például a jövőben növekvő áruk, vagy a jó kiadhatóságuk. De aki igazán körültekintően vásárol az az átlag vevőnél magasabb hozamokat realizálhat. A tervezőasztalról történő vétel például általában a legolcsóbb, mint ahogy érdemes lehet egy-egy projekt induló ütemeit választani, hogy az átmeneti kényelmetlenségek után már egy teljesen megújult, felértékelődött környéken legyen lakásunk. Nem mindegy persze a lokáció, a városfejlődésének irányait is figyelni kell, egy jelentős irodapiaci bővülés előtt álló helyszín például már fél siker lehet. 

  Tovább olvasok

 • Újra beindult a hitelfelvétel - ennyi kell a magyaroknak!

  Újra beindult a hitelfelvétel - ennyi kell a magyaroknak!

  Idén az első félévben mind a támogatott, mind a piaci engedélyezett lakáshitelek száma és összege is nőtt az előző év azonos időszakához képest. A hiteleket elsősorban használt lakások vásárlására fordították, de az építéshez és az újlakás-vásárláshoz folyósított hitelek piacán is jelentős volt a bővülés - derül ki a KSH legfrissebb összesítéséből.

  Tovább olvasok

 • Építőipar: messze még a lendület vége?

  Építőipar: messze még a lendület vége?

  Az építőipar szerződésállományának jelentős bővülése alátámasztja a szektor teljesítményének további növekedését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt jelentését kommentáló piaci elemzők szerint.

  Tovább olvasok

 • Budapesti albérletárak külföldön? Itt a friss lista

  Budapesti albérletárak külföldön? Itt a friss lista

  Míg Budapesten, vagy Berlinben akár 3 szobás lakást is bérelhetünk havi 200 ezer forintért, a világ több nagyvárosában, közte például Londonban egy lyukra futja ennyiből. Az amerikai albérlet közvetítő portál, a rentcafe.com adatait vetette össze a magyar piaccal az Otthon Centrum (OC).

  Tovább olvasok

 • Mennyibe kerül a dunai panoráma? Friss elemzés érkezett

  Mennyibe kerül a dunai panoráma? Friss elemzés érkezett

  A Duna-parti, panorámás lakások felárát nehéz átlagosan meghatározni, éppúgy lehet 50, mint 10 százalék, vagy nulla a plusz a hasonló adottságú, de víztől távolabbi lakások árához képest - állapítja meg a Balla Ingatlanirodák elemzése.

  Tovább olvasok

 • Milliókat akarsz keresni? Térkövesnek menj, ne bankárnak.

  Milliókat akarsz keresni? Térkövesnek menj, ne bankárnak.

  Tovább erősödik az építőanyaghiány, heteket, de van, ahol hónapokat kell várni a szállítmányokra, ami jelentősen lassítja az építkezéseket. Az építőanyagok mellet a speciális szakipari dolgozók hiánya is akadályozza a beruházások felfutását - írja a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség értékelése alapján a HVG. A munkaerőhiány mostanra olyan mértékre emelkedett, hogy bizonyos szakipari munkakörökkel magasabb jövedelem érhető el, mint a bankszektorban dolgozva - olvasható a 24.hu elemzésében. 

  Tovább olvasok