• Tisztul a kép a lakáspiacon - Ezek pörgethetnék fel a szektort. 2012.06.23.

  Az elmúlt három év ingatlanpiaci mélyrepülését követően 2012 intenzívebb forgalmat ígér. Vajon mi lehet a háttérben? - teszi fel a kérdést a Duna House legújabb elemzése. A közvetítő hálózat 2009-2011 közti, évi kb. 90 ezres ingatlan adás-vételi tranzakciós darabszámot követően 2012-ben 100-110 ezer körüli forgalom várható, amely ugyan messze elmarad a válság előtti 200 ezres nagyságrendtől, mégis 10-20% közötti emelkedést mutat. Érdemes sorra venni az ingatlanpiacot alapvetően befolyásoló tényezőket és ezek szerepét kutatni a most tapasztalható változásban. 

  Tovább olvasok

 • Már a luxus sem a régi az új építésű lakásoknál. 2012.06.23.

  Élénkült az érdeklődés a felső, illetve luxuskategóriába tartozó új építésű ingatlanok iránt az elmúlt hónapokban - derül ki az OTP Ingatlan Zrt. és az OTP Ingatlanpont Kft. luxuslakás-piaci helyzetértékeléséből. A felső kategóriásnak számító új lakások átlagos négyzetméterára 600-700 ezer forint körül mozog, ezért az árszintért már kuriózumszámba menő otthont várnak el az elmúlt évek trendjének megfelelően túlnyomórészt készpénzes vásárlók.  

  Tovább olvasok

 • Új lakás vagy használt? - Tanultunk az elmúlt évtized hibáiból?. 2012.06.23.

  Az elmúlt évtized hatalmas befolyással volt a hazai lakásállományra és a lakást vásárlókra egyaránt. Tízezrével épültek az új házak és lakások országszerte, és újultak meg műszakilag és esztétikailag elavult lakótereink. Mindeközben kialakult egy jól szervezett üzletág, az ingatlanközvetítőké. A közvetítők megjelenéséről, a jelen és a jövő kihívásairól, a vevők igényeinek és elvárásainak fejlődéséről, az új építésű projektekben lévő lakások értékállóságáról, és a lakáspiacon várható trendekről Kühne Katával, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatójával, és Déry Attilával, az Otthon Centrum vezető elemzőjével beszélgettünk

  Tovább olvasok

 • Ki, kinek épít ma lakást Budapesten? 2012.06.23.

  Továbbra sem hemzsegnek az új projektek a fővárosi lakáspiacon. Az idei, esetleg jövő év eleji átadással tervezett lakások száma alig éri el a félezret. A jelenleg futó fejlesztések létjogosultságát többnyire a jó lokációval magyarázzák a beruházók, de vannak, akik az újra bevezetett szocpolban, illetve kamattámogatásban bíznak. Persze akadnak, akik szerint a kormány intézkedései fabatkát sem érnek, mivel sokkal komolyabb változtatásokra lenne szükség az állóvíz felkavarásához. 

  Tovább olvasok

 • Büntetés vár a lakástulajdonosokra. 2012.06.07.

  Pesszimista hangulatban ünnepeltek az építési piaci szereplők az Építők Napján, pénteken a Vasas Szakszervezetek Székházában. Az ágazat kilátásaiban még jövőre sem látszik fellendülés, viszont az energiatanúsítvány elmaradását már szankcionálni fogják.

  Tovább olvasok

 • Pozitív hírek a hazai lakáspiacról. 2012.06.07.

  A végtörlesztési időszak felfokozott időszaka utáni folyamatos visszaeséseket követően, most újabb pozitív, vagyis növekvő irányú mozgást tapasztalt a Duna House a lakástranzakciók számában. A cég saját mérése szerint májusban mintegy 8184 lakás cserélt gazdát. 

  Tovább olvasok

 • Egymilliós luxuslakások Pesten - menekülnének a külföldiek. 2012.05.21.

  Bérlők híján a külföldi tulajdonosok szabadulnának pesti luxuslakásaiktól, így Pesten a kínálat dominál, a jellemzően hazai kereslet által működtetett budai luxuspiacon azonban még mindig van érdeklődés a vevői oldalon is.

  Tovább olvasok

 • Felhőkarcolók, állami bérlakások Budapesten? - erre készül az új főépítész. 2012.05.21.

  Folytatni szeretné a már készülő új Budapest városfejlesztési koncepció kidolgozását a főváros frissen kinevezett főépítése. Finta Sándor 25-30 éves tervet látna szívesen. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy egy állami bérlakás-építési program indításával tartja lecserélhetőnek hosszútávon a panelházakat.

  Tovább olvasok

 • Hogyan adjuk el a lehető legjobb áron a lakásunkat? Tanácsok eladóknak. 2012.05.21.

  Ha az adott piaci körülmények között a legjobb áron szeretnénk eladni a lakásunkat, akkor néhány apróságra feltétlenül figyeljünk. Jó fénykép, rend, tisztaság, korrekt tájékoztatás, racionális felújítás.

  Tovább olvasok

 • Jó hír lakástulajdonosoknak, rossz a vevőknek. 2012.05.09.

  Áprilisban a továbbra is viszonylag erős keresletnek köszönhetően az év elejéhez képest kevésbé kellett lejjebb engednük az eladóknak az értékesítésre kínált lakóingatlanok irányárát - derül ki a Duna House Barométer májusi számából.

  Tovább olvasok

 • Új lakások: 300 ezer forint alatt indulnak az árak. 2012.05.09.

  Lassan-lassan ocsúdni kezd a vidéki újlakás-piac, de a kereslet visszafogott, a fejlesztők óvatosak és a korábbinál kisebb lakásszámú projekteket indítanak.

  Tovább olvasok

 • „A padló sokkal mélyebben van, mint gondoltuk”. 2012.05.09.

  Még mindig nem érte el a mélypontot az újlakás-piac, s ha az építkezések egy-másfél éves átfutásával számolunk, 2013 vége, 2014 előtt nem is várható érdemi növekedés az elkészült lakások számában sem - fogalmazott Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója.

  Tovább olvasok