• Most akarsz lakást venni? - Akár ez lehet a legjobb döntésed!

    Most akarsz lakást venni? - Akár ez lehet a legjobb döntésed!

    Az elmúlt években jelentősen növekedtek a lakásárak hazánkban. Sokan érezhetik ezért úgy, hogy igazán rosszul jártak, amiért nem 2013-ban vásároltak lakást. Korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk azzal, hogy valóban elkésett-e az, aki eddig nem lépett a tettek mezejére. Most egy más aspestukból vizsgáljuk a jelenlegi lakásvásárlók helyzetét. Vajon a jelentős növekedés miatt valóban olyan nehézzé vált a lakásvásárlás hazánkban, mint sokan gondolják? A válasz sokakat meglephet. 

    Tovább olvasok

  • Városok, ahol a CSOK valóban nagy segítséget jelent!

    Városok, ahol a CSOK valóban nagy segítséget jelent!

    Tizenegyszeres különbség van egy átlagos budapesti, V. kerületi és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között: előbbi 49,6 - utóbbi 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve. Hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás- vagy lakóház árának a CSOK - derül ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb felméréséből. 

    Tovább olvasok

  • Egyre több az eladatlan lakás Budapesten!

    Egyre több az eladatlan lakás Budapesten!

    Vidéken tovább élénkült a lakáspiac, idén éves összevetésben 5 százalékkal több ingatlant hirdettek meg eladásra a megyei jogú városokban. Budapesten ugyanakkor 8 százalékkal kevesebb ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok, ám a kínálat mégsem szűkült. Ennek oka, hogy a vevők leginkább a friss kínálatból szemezgetnek, ezért egyre több a beragadt lakás a piacon. Továbbra is a panelek kelnek el a leggyorsabban: egy fővárosi panellakás 48 nap alatt adható el, egy megyeszékhelyen lévő pedig 51 nap alatt találhat gazdára.

    Tovább olvasok

  • Kilakoltatás: magyarázkodnak a végrehajtók!

    Kilakoltatás: magyarázkodnak a végrehajtók!

    Április utolsó napján lejárt a téli kilakoltatási moratórium, a hazai végrehajtók így már intézkedhetnek a lakások kiürítéséről.

    Tovább olvasok

  • Ez vár a lakáspiacra és az árakra

    Ez vár a lakáspiacra és az árakra

    Mind a lakás- mind a telekpiacon javultak a kilátások az előző, egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest. A javulás elsősorban a fővárosi agglomeráció piacain számottevő. Vidéken nem volt érdemi változás, s továbbra is derűlátás jellemző - derül ki a GKI legújabb ingatlanindexéből.

    Tovább olvasok

  • Elszállt albérleti díjakkal számolhatnak az egyetemisták!

    Elszállt albérleti díjakkal számolhatnak az egyetemisták!

    Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek az utóbbi egy évben és nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 10 ezer hirdetés alapján vizsgálták a piacot.

    Tovább olvasok

  • Kitenné nemfizető bérlőjét? Ezt teheti jogszerűen!

    Kitenné nemfizető bérlőjét? Ezt teheti jogszerűen!

    A választások miatt meghosszabbított kilakoltatási moratórium április 30-án lejárt - azaz május 1-jétől ismét kopogtathat a végrehajtó. Ki ne hallott volna közvetlen vagy tágabb környezetében olyan történetekről, amikor a nemfizető bérlő vonakodott kiköltözni a lakásból? Zárcsere, személyes holmik utcára pakolása, áram kikapcsoltatása, ezek azok a „gyakorlatok”, amelyekről a legtöbbet beszélünk. Lássuk, mi az, amit valóban jogszerűen tehet a bérbeadó!

    Tovább olvasok

  • Még drágább lakások, még olcsóbb hitelek jöhetnek!

    Még drágább lakások, még olcsóbb hitelek jöhetnek!

    Erőteljes odafigyelést igényel a budapesti lakáspiac - mondja a Portfolio-nak adott interjújában Banai Ádám. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint az adósságfékszabályok szigorítására nincs szükség Magyarországon, de két jelentős problémát még mindig lát a jegybank a lakossági hitelezésben. Az új lakások piacán mindenki a lakásáfa sorsának rendezésére vár, a jegybank szerint mielőbb dönteni kellene a kérdésről.

    Tovább olvasok

  • Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!

    Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!

    Ma már sokan nem elégednek meg csupán egy egyszobás otthonnal, sőt az elmúlt években a lakott lakásokon belül a 2 szobás lakások aránya is csökkent. Változnak tehát az igények és elvárások a lakásméreteket illetően, köszönhetően az elmúlt évek 86 négyzetmétert is meghaladó épített lakásnagyságának a lakott lakásokon belül a súlyok erősen eltolódtak. 

    Tovább olvasok

  • Új lakást vennél? Ekkora csúszásra számíts!

    Új lakást vennél? Ekkora csúszásra számíts!

    A jelenleg építés alatt álló budapesti új lakásfejlesztések mintegy kétharmada csúszik időben az eredeti tervhez képest. Az új lakások kedvezményes áfakulcsának korlátozott időszaka még inkább kifeszíti az amúgy is korlátozott építőipari kapacitásokat. A lakásfejlesztések elől mindezek mellett a kereskedelmiingatlan-fejlesztések és az állami beruházások érdemi kapacitásokat szívnak el. Mindezen tényezők a jelenleg építés alatt álló új lakásprojektek jelentős időbeli csúszását eredményezik. A Budapesten fejlesztés alatt álló új lakásoknak csupán mintegy 37,5 százaléka nem csúszik időben - derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentéséből.

    Tovább olvasok

  • Mamahotel: kényszer vagy kényelem?

    Mamahotel: kényszer vagy kényelem?

    A hazai lakosság 80 százaléka szerint a saját tulajdonú lakás továbbra is az önálló élet alapjának számít, felnőtt korban ez adja meg az otthon biztonságát - derül ki az OTP Bank legújabb kutatásából. A megkérdezettek 79 százaléka úgy gondolja, hogy a fiataloknak egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, leginkább a magas ingatlanárak miatt.

    Tovább olvasok

  • Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

    Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

    A használt lakások átlagára 2017 utolsó negyedében 7,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami érezhető lassulást jelent a korábbi három negyedév 8,4-9,3 százalékos éves drágulási üteméhez képest. Ezzel szemben az új lakásoknál a tavalyi utolsó negyedév 12,3 százalékos áremelkedést hozott, ami az elmúlt 5 év legmagasabb értéke - szerepel az ingatlan.com közleményében. 

    Tovább olvasok