• Ez vár a lakáspiacra és az árakra

  Ez vár a lakáspiacra és az árakra

  Mind a lakás- mind a telekpiacon javultak a kilátások az előző, egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest. A javulás elsősorban a fővárosi agglomeráció piacain számottevő. Vidéken nem volt érdemi változás, s továbbra is derűlátás jellemző - derül ki a GKI legújabb ingatlanindexéből.

  Tovább olvasok

 • Elszállt albérleti díjakkal számolhatnak az egyetemisták!

  Elszállt albérleti díjakkal számolhatnak az egyetemisták!

  Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek az utóbbi egy évben és nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több mint 10 ezer hirdetés alapján vizsgálták a piacot.

  Tovább olvasok

 • Kitenné nemfizető bérlőjét? Ezt teheti jogszerűen!

  Kitenné nemfizető bérlőjét? Ezt teheti jogszerűen!

  A választások miatt meghosszabbított kilakoltatási moratórium április 30-án lejárt - azaz május 1-jétől ismét kopogtathat a végrehajtó. Ki ne hallott volna közvetlen vagy tágabb környezetében olyan történetekről, amikor a nemfizető bérlő vonakodott kiköltözni a lakásból? Zárcsere, személyes holmik utcára pakolása, áram kikapcsoltatása, ezek azok a „gyakorlatok”, amelyekről a legtöbbet beszélünk. Lássuk, mi az, amit valóban jogszerűen tehet a bérbeadó!

  Tovább olvasok

 • Még drágább lakások, még olcsóbb hitelek jöhetnek!

  Még drágább lakások, még olcsóbb hitelek jöhetnek!

  Erőteljes odafigyelést igényel a budapesti lakáspiac - mondja a Portfolio-nak adott interjújában Banai Ádám. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint az adósságfékszabályok szigorítására nincs szükség Magyarországon, de két jelentős problémát még mindig lát a jegybank a lakossági hitelezésben. Az új lakások piacán mindenki a lakásáfa sorsának rendezésére vár, a jegybank szerint mielőbb dönteni kellene a kérdésről.

  Tovább olvasok

 • Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!

  Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!

  Ma már sokan nem elégednek meg csupán egy egyszobás otthonnal, sőt az elmúlt években a lakott lakásokon belül a 2 szobás lakások aránya is csökkent. Változnak tehát az igények és elvárások a lakásméreteket illetően, köszönhetően az elmúlt évek 86 négyzetmétert is meghaladó épített lakásnagyságának a lakott lakásokon belül a súlyok erősen eltolódtak. 

  Tovább olvasok

 • Új lakást vennél? Ekkora csúszásra számíts!

  Új lakást vennél? Ekkora csúszásra számíts!

  A jelenleg építés alatt álló budapesti új lakásfejlesztések mintegy kétharmada csúszik időben az eredeti tervhez képest. Az új lakások kedvezményes áfakulcsának korlátozott időszaka még inkább kifeszíti az amúgy is korlátozott építőipari kapacitásokat. A lakásfejlesztések elől mindezek mellett a kereskedelmiingatlan-fejlesztések és az állami beruházások érdemi kapacitásokat szívnak el. Mindezen tényezők a jelenleg építés alatt álló új lakásprojektek jelentős időbeli csúszását eredményezik. A Budapesten fejlesztés alatt álló új lakásoknak csupán mintegy 37,5 százaléka nem csúszik időben - derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentéséből.

  Tovább olvasok

 • Mamahotel: kényszer vagy kényelem?

  Mamahotel: kényszer vagy kényelem?

  A hazai lakosság 80 százaléka szerint a saját tulajdonú lakás továbbra is az önálló élet alapjának számít, felnőtt korban ez adja meg az otthon biztonságát - derül ki az OTP Bank legújabb kutatásából. A megkérdezettek 79 százaléka úgy gondolja, hogy a fiataloknak egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, leginkább a magas ingatlanárak miatt.

  Tovább olvasok

 • Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

  Eljött a lassulás ideje? - Így változtak a használt lakások árai tavaly év végén

  A használt lakások átlagára 2017 utolsó negyedében 7,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami érezhető lassulást jelent a korábbi három negyedév 8,4-9,3 százalékos éves drágulási üteméhez képest. Ezzel szemben az új lakásoknál a tavalyi utolsó negyedév 12,3 százalékos áremelkedést hozott, ami az elmúlt 5 év legmagasabb értéke - szerepel az ingatlan.com közleményében. 

  Tovább olvasok

 • Robbanásként érheti a piacot a több tízezer új lakás?

  Robbanásként érheti a piacot a több tízezer új lakás?

  2017 első kilenc hónapjában csupán 93 ezer adásvétel történt egész Magyarországon, ami a korábbi évben tapasztalt számoktól néhány ezerrel maradt el. Lehetséges lenne tehát, hogy a lakásvásárlási kedv valamelyest megcsappant az elmúlt időszakban, vagy esetleg még valami hiányzik a számokból? Az FHB Bank legfrissebb elemzése alapján, a kínálati oldalon viszont erős az aktivitás, pörög a lakásépítési piac Magyarországon. 2017-ben több mint 20 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült új lakások száma pedig mintegy 43 százalékkal növekedett 2016-hoz képest. 

  Tovább olvasok

 • Így veri át a vevőket a megbízhatónak gondolt fejlesztő - Hiába minden óvatosság

  Így veri át a vevőket a megbízhatónak gondolt fejlesztő - Hiába minden óvatosság

  Egyre csak szaporodnak a horrorsztorik az újépítésű ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban. A most megosztott történet bizonyítja, hogy még a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy a fejlesztő átveri a vevőket. A mostani boomból nagyon sokan, és nagyon sokat akarnak nyerni, még akkor is, ha ehhez nincsen meg a megfelelő tőkéjük, így tisztességtelen módszereket találnak ki, hogy a vevőket megkárosítva, pénzüket használva érjék el a kívánt jövedelmet. A szélhámosok ellen pedig sokszor sajnos még a jól megírt szerződés sem elég. 

  Tovább olvasok

 • Név nélkül, de kitálalt: amikről nem szabadna tudnunk egy lakásfelújításnál.

  Név nélkül, de kitálalt: amikről nem szabadna tudnunk egy lakásfelújításnál.

  Rosszabb állapotú lakások megvásárlásával és felújításával foglalkozik az a vállalkozó, aki név nélkül számolt be nekünk arról, hogy milyen összegeket fizettek pár éve és most egy rossz állapotú lakásért, mekkora volt a realizált profit, illetve, hogy milyen munkabérek mellett találtak szakmunkásokat és milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük. 

  Tovább olvasok

 • Rendkívül erősen indult az év a lakáspiacon!

  Rendkívül erősen indult az év a lakáspiacon!

  A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2018 márciusában, országosan 13 426 lakóingatlan adásvétel bonyolódott. Az adásvételek számában 2018 első negyedéve a válság óta mért a legerősebb évkezdés volt.

  Tovább olvasok