• Lakásfelújítás 2021: támogatások, árak, tervezés

    Lakásfelújítás 2021: támogatások, árak, tervezés

    Beköltöztünk álmaink lakásába, de még nem teljes az örömünk, hiszen most jön az egyik legidegölőbb tevékenység, a lakásfelújítás. Jó hír, hogy amennyiben megfelelünk a kritériumoknak, igényelhetünk állami támogatást a fejlesztésekre. Hogyan számolhatjuk el a költségeinket? Mire figyeljünk a tervezésnél? Mennyibe fognak kerülni, és meddig tartanak hozzávetőlegesen a munkálatok? 

    Tovább olvasok

  • Önrész-csökkentés: az MNB javaslata segítheti a fiatalokat.

    Önrész-csökkentés: az MNB javaslata segítheti a fiatalokat.

    A kisebb önrész sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz juttatást egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredményeként alacsonyabb önrésszel várhatnak bele a lakásvásárlásba. Bár így a hitelösszeg nagyobb lesz és a mostani szabályok és a huszonévesek átlagfizetését tekintve nem minden esetben fér bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe. Ugyanakkor a fiatalok szja-mentessége, a bérek várható emelkedése, a szülők adóstársként való bevonása vagy az állami támogatások kihasználása megoldást jelenthet erre a problémára is.

    Tovább olvasok

  • Ingatlanok rejtett hibái: mit tegyünk, hogy elkerüljük őket?

    Ingatlanok rejtett hibái: mit tegyünk, hogy elkerüljük őket?

    Használt lakás vagy ház vásárlása során joggal tarthat attól egy vevő, hogy olyan hibák és problémák merülnek fel idővel, amelyeket előre nem lehet látni. Emellett pedig jelentős költséggel lehet csak megoldani a szakszerű javításukat. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ezekért a hibákért igazából ki a felelős? Kinek a költsége és felelőssége ezeket javítani vagy cserélni? Mi a hivatalos jogi álláspont ilyen esetekben? Hogyan lehet ezeket a vitás ügyeket rendezni?

    Tovább olvasok

  • Kezd elegük lenni a vevőknek a lakásdrágulásból.

    Kezd elegük lenni a vevőknek a lakásdrágulásból.

    Rendhagyó eredményeket produkált idén a magyarországi lakáspiac. Külön utakon jár az új és használt lakások piaca, előbbieknél folytatódott a lakásdrágulás, utóbbiaknál lelassult. Az eladási idő pedig nőtt a használtaknál – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely hivatalos KSH adatok alapján bemutatja a lakáspiac első negyedéves teljesítményét, valamint saját adatok alapján azt is, hogy mennyi időre van szükség egy-egy lakóingatlan értékesítéséhez a jelenlegi piaci környezetben. 

    Tovább olvasok

  • Bejelentették: ingyenhitelt vezet be a kormány a családoknak!

    Bejelentették: ingyenhitelt vezet be a kormány a családoknak!

    Több kisebb változást is bejelentett a családügyi miniszter mai sajtótájékoztatóján a CSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, de lesz egy nagyobb horderejű változás is: a 0%-os CSOK-hitel őszi bevezetése, amelyet azok tudnak igénybe venni, akik a CSOK mellett felveszik az MNB által októberben indítandó, legfeljebb 2,5%-os kamatozású zöld lakáshitelt is. Számításunk szerint havi 10-20 ezer forintot spórolhatnak az energiahatékony új lakásba költöző családok a már létező 3%-os CSOK-hitelhez képest.

    Tovább olvasok

  • Érdekes eredmények a használt lakóingatlanok piacán!

    Érdekes eredmények a használt lakóingatlanok piacán!

    Érdekes eredményt produkáltak a használt lakóingatlanok júniusban. Az ingatlan.com becslése szerint 12 046 használt lakás és ház cserélt gazdát a múlt hónapban. Ez egyfelől minimális, 2 százalékos javulást jelent az idén májusi szinthez képest. Ugyanakkor 3,5 százalékkal elmarad a tavaly júniusi szinttől.

    Tovább olvasok

  • Lakáseladás után adót kell fizetnem?

    Lakáseladás után adót kell fizetnem?

    Lakásértékesítés során nemcsak a vevőt terhelheti illetékfizetési kötelezettség, hanem az eladó is kerülhet adófizetési és -bevallási helyzetbe.

    Tovább olvasok

  • Stagnálásba váltottak a bérleti díjak.

    Stagnálásba váltottak a bérleti díjak.

    Idén áprilisban az országos albérletkínálat 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az árak viszont stagnálnak.

    Tovább olvasok

  • Durva visszaesés a budapesti forgalomban, dupláztak a megyék a lakáspiacon!

    Durva visszaesés a budapesti forgalomban, dupláztak a megyék a lakáspiacon!

    A Közép-Magyarországon kívül található 18 megyében a használt ingatlanokra érkező érdeklődések száma az idei év első négy hónapjában megduplázódott az öt évvel ezelőtti szinthez képest.

    Tovább olvasok

  • Durva visszaesés a budapesti forgalomban, dupláztak a megyék a lakáspiacon!

    Durva visszaesés a budapesti forgalomban, dupláztak a megyék a lakáspiacon!

    A Közép-Magyarországon kívül található 18 megyében a használt ingatlanokra érkező érdeklődések száma az idei év első négy hónapjában megduplázódott az öt évvel ezelőtti szinthez képest.

    Tovább olvasok

  • Lakásbérlés előtt állsz? Ezek a bérlő jogai.

    Lakásbérlés előtt állsz? Ezek a bérlő jogai.

    Lakásbérlés előtt állsz? Ezek a bérlő jogai!

    Tovább olvasok

  • Hatvan éve épült föl az első budapesti panelház - Egy korszak nyitánya az Üllői út mellett.

    Hatvan éve épült föl az első budapesti panelház - Egy korszak nyitánya az Üllői út mellett.

    Magyarországon az 1950-es években nagyon nagy volt a lakáshiány. Az erőltetett iparosítás miatt sokan költöztek be a városokba, jellemzően Budapestre és az újonnan létrejött kirakatvárosokba, ahol azonban nem volt elég szabad lakás. A megoldást az iparosított lakásépítésben látták, amelynek eredményeképpen a József Attila-lakótelepen 60 éve elkészült az első budapesti panelház.

    Tovább olvasok