• A hivatalos adatok szerint is fékre léptek a lakásárak!

  A hivatalos adatok szerint is fékre léptek a lakásárak!

  Az előző év harmadik negyedében nagyon lelassult a használt lakóingatlanok drágulása – áll az ingatlan.com legfrisseb elemzésében, amely ismerteti a KSH lakásárindexének előzetes adatait, egyben a saját adatok alapján mutatja be a legfrissebb árváltozásokat.

  Ich lese weiter

 • Kivégzik a napelemeket: hamarosan mindenki rosszul jár, aki felszereltette.....

  Kivégzik a napelemeket: hamarosan mindenki rosszul jár, aki felszereltette.....

  Iparági szereplők értelmezése szerint már 2024. január 1-jétől általánosan véget vethet a felhasználói szempontból kedvező éves szaldó rendszernek a háztartási méretű (HMKE) naperőművek termelésének elszámolását is érintő legutóbbi rendelet. A november 18-án megjelent rendelet értelmezése a szakmát is kihívás elé állította, ezért a MANAP iparági egyesület állásfoglalást kért az ügyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH).  

  Ich lese weiter

 • Történelmi csúcson vannak a globális lakásárak - Eljött a fordulat ideje?

  Történelmi csúcson vannak a globális lakásárak - Eljött a fordulat ideje?

  A lakásárak elmúlt években tapasztalt horrorisztikus emelkedése nem csak Magyarországon volt megfigyelhető, hanem szerte a világ fejlett országaiban. Noha az áremelkedés a 2008-as válságot követően a 2010-es évek elején máshol is elindult, az elmúlt két évben ez újabb sebességbe kapcsolt. A fejlett világban soha ilyen tempóban nem emelkedtek még a lakásárak, azonban mindez most a végéhez közeledhet - írja a Financial Times.

  Ich lese weiter

 • Lakásárak: csak kapkodjuk a fejünket, olyan döbbenetes az újabb áremelkedés a piacon

  Lakásárak: csak kapkodjuk a fejünket, olyan döbbenetes az újabb áremelkedés a piacon

  Néhány hónapja még 1,2 millió forint volt a kínálati négyzetméterár a budapesti új lakások piacán, az árak tovább nőttek, azonban már a korábbinál kisebb mértékben, így jelenleg 1,27 millió forintért lehet egy négyzetmétert megvásárolni - derül ki az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportjának legújabb felméréséből. Az átlagos árszintekben is folytatódott az emelkedés, egy új építésű lakás átlagos ára ma már több mint 92 millió forint a fővárosban. Fél évvel korábban ez még csak 76 millió forint volt. Mindeközben az elérhető szabad lakások száma hatéves mélypontra süllyedt.

  Ich lese weiter

 • GOBUDA néven újjászületett Óbuda plázája

  GOBUDA néven újjászületett Óbuda plázája

  A WING fejlesztésében megújult az egykori óbudai EuroCenter, új nevén GOBUDA Mall 25 ezer négyzetméter bérbe adható területtel. Az épületegyüttes nagyjából 100 üzletnek helyet adó, szolgáltató funkciót is betöltő modern bevásárlóközponttá alakult. A rekordsebességgel elkészült észak-budai pláza a helyiek igényeire szabva újult meg, amelyet folyamatosan adnak át március 24-étől.

  Ich lese weiter

 • Gondot jelent az önerő előteremtése a lakáshitelhez? Megnéztük, mi segíthet!

  Gondot jelent az önerő előteremtése a lakáshitelhez? Megnéztük, mi segíthet!

  Az, hogy pontosan mekkora saját megtakarításra van szükségünk egy ingatlan megvásárlásához függ az ingatlan árától, attól, hogy milyen összegű otthonteremtési támogatásra vagyunk jogosultak, valamint attól, hogy szükségünk van-e hitelre a vásárláshoz. Megnéztük a lehetőségeket.

  Ich lese weiter

 • HITEL - KAMATOK Mit várhatunk a lakáspiactól 2022-ben?

  HITEL - KAMATOK Mit várhatunk a lakáspiactól 2022-ben?

  A lakásvásárlás egy nagyon komoly döntés, hiszen akár több tíz millió forintot fizethet ki a vevő, melyért cserébe megvásárolja azt az otthont, amelyben hosszú éveken, évtizedeken keresztül élni fog. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolnia minden lakáskeresőnek azt, hogy mit, mikor és milyen áron venne meg. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mire lehet számítani 2022-ben az ingatlanpiacon, illetve mire érdemes figyelnie az érdeklődőknek a döntéshozás során.

  Ich lese weiter

 • Erkély, loggia, franciaerkély, terasz: mi a különbség?

  Erkély, loggia, franciaerkély, terasz: mi a különbség?

  Erkély, loggia, franciaerkély, terasz? Tegyük rendbe a fogalmakat. Eladóként és vevőként is érdekünk, hogy a különbségekkel tisztában legyünk. Előnyösebb helyzetbe kerülhetünk az ingatlanpiacon, ha ismerjük a részleteket, illetve pontosan tudjuk, hogy a külső tartózkodók beletartoznak-e az ingatlan alapterületébe, vagyis növelik-e a négyzetméterszámot.

  Ich lese weiter

 • Nettó-bruttó-hasznos alapterület: mik a különbségek?

  Nettó-bruttó-hasznos alapterület: mik a különbségek?

  Egy ingatlan vételárát döntően befolyásolja, hogy mekkora területtel rendelkezik. Ezért vevőként és eladóként is előnyös, ha tisztában vagyunk a nettó, a bruttó és a hasznos alapterület közötti különbségekkel.

  Ich lese weiter

 • Ezeken a helyeken kezdtek csökkenni a lakásárak - Több budapesti kerület is a listán

  Ezeken a helyeken kezdtek csökkenni a lakásárak - Több budapesti kerület is a listán

  Nemrég az OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján részletesen bemutattuk a lakásárak országos szintjeit a járásoktól kezdve a megyeszékhelyeken át Budapest irányítószámkörzeteiig. Ezúttal az árak változására helyezzük a hangsúlyt és azt nézzük meg, hogy az ország, valamint a főváros egyes részein mi történt a lakásárakkal 2020 óta. Bár az ország legnagyobb részén tovább emelkedtek az árak, érdemes kiemelni azokat a térségeket, kerületeket is, ahol a 2020-as megtorpanás hatása a mai napig tart.

  Ich lese weiter

 • Ezek az ország legolcsóbb és legdrágább utcái.

  Ezek az ország legolcsóbb és legdrágább utcái.

  Az ország legdrágább utcáinak toplistája élén helycsere történt, de továbbra is a főváros I., II., V. és XII. kerülete adja a legértékesebb közterületeit. Posztunkból az is kiderül, hogy az ingatlan.com több mint 500 ezer hirdetésének adatai alapján a kínálati piacon melyek voltak az ország legolcsóbb és legdrágább utcái az idei évben.

  Ich lese weiter

 • 16-szoros a különbség a budapesti agglomeráció ingatlanáraiban.

  16-szoros a különbség a budapesti agglomeráció ingatlanáraiban.

  A nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás miatt felértékelődtek az agglomerációs körzetek, vagyis megnőtt a kereslet a kerttel rendelkező családi házak iránt. Így történt ez Pest megyében is, ahol a múlt évben eladott lakások között tizenhatszoros volt a négyzetméterár. A hivatalos KSH-adatok alapján bemutatjuk, hogy 2020-ban melyik Pest megyei település utcái, terei voltak a legdrágábbak és legolcsóbbak. Az elemzésből az is kiderül, hogy idén a megyén belül melyek voltak a legkeresettebb agglomerációs sztártelepülések, és hol találhatók a legdrágább és legolcsóbb lakóingatlanok.

  Ich lese weiter