• Még két nyugodt évünk lesz - itt a jóslat

  Még két nyugodt évünk lesz - itt a jóslat

  Nagyot ugrott 2017-ben az építőipar teljesítménye, ám ezzel még csak a 2016-os visszaesést hozta be az ágazat. 2018 viszont már a tényleges növekedésé lehet, az optimizmust a rendelésállomány és a kilátásokat jelező bizalmi index alakulása mellett a még le nem hívott uniós pénzek várható megjelenése táplálja. A következő két év nyugalmasan telhet, ha a sorakozó kockázatokat sikerült kezelni - állítják a szektor jövőjéről a szakértők.

  Tovább olvasok

 • Változik a csok februártól!

  Változik a csok februártól!

  A kormány határozott arról, hogy 2018. február 15-től a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) való hozzájutás feltételei egyszerűsödjenek, az  igénybe vevők adminisztratív terhei pedig csökkenjenek.

  Tovább olvasok

 • Bemutatták a hat óra alatt felépíthető lakóházat - Átverés vagy megoldás a lakáshiányra?

  Bemutatták a hat óra alatt felépíthető lakóházat - Átverés vagy megoldás a lakáshiányra?

  Az előregyártott elemekből történő építkezésben semmi újdonság nincs, már a panellakások felépítésekor is használták a technológiát. A legújabb megoldások viszont ennél is hatékonyabb építkezést tesznek lehetővé olyan családi házak formájában, melyek elkészítése legfeljebb hat órát vesz igénybe. 

  Tovább olvasok

 • Azt hitted, lassan kifullad a lakáspiac? - Tévedtél!

  Azt hitted, lassan kifullad a lakáspiac? - Tévedtél!

  Bár a tavalyi év decembere alacsonyabb tranzakciószámokat hozott a lakáspiacon, 2016 azonos időszakához képest 6 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát a Duna House Barométerének mérése szerint. A Keresleti Index szintén csökkent az év utolsó hónapjára, de a visszaesés ellenére 2017 decembere a legerősebb december volt az elmúlt 5 évben, ez pedig azt mutatja, hogy a lakáspiacon továbbra is jelentős a vevői érdeklődés, miközben az árak tovább emelkednek - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. 

  Tovább olvasok

 • Felrobban az agglomeráció - Ezeket a településeket árasztják el a betelepülők

  Felrobban az agglomeráció - Ezeket a településeket árasztják el a betelepülők

  A 2016 elején a korábbi 27-ről 5 százalékosra csökkenő lakásáfa valamint a jelentősen megugró családi otthonteremtési támogatás összege jelentősen felpörgette a lakásépítéseket hazánkban. A csok-ot kihasználni igyekvők, pedig hajlandóak voltak kompromisszumot kötni, és a nagyobb városok helyett a környék kisebb, és elérhetőbb telekárú településeit választani otthonteremtési céljaik megvalósítására. Ez figyelhető meg például Budapest esetében is, ahol a válság éveiben kevésbé népszerűnek számító agglomeráció ismét új erőre kapott. Legalábbis ezt mutatja, hogy a kiadott építési engedélyek számának növekedése sok esetben magasan meghaladta még a fővárosban tapasztaltat is, akadnak olyan helyszínek, ahol 4-5-10-szer annyi lakás épül, mint korábban. Ez egyben új kihívást is jelenthet az adott településeknek, az újonnan érkezők a települések infrastruktúráját is jobban igénybe veszik majd. 

  Tovább olvasok

 • Milliós árak egy éjszakáért: mutatjuk a 10+1 legdrágább magyar lakáshotelt!

  Milliós árak egy éjszakáért: mutatjuk a 10+1 legdrágább magyar lakáshotelt!

  Az Airbnb oldalán hirdetett lakásokat általában azért keresik a turisták, mert kedvezőbb áron tölthetnek el egy-egy éjszakát az adott városban, mintha szállodába mennének, vagy esetleg az egyediséget keresik és többre értékelnek egy apartmant, egy megszokott szállodai szobánál. Találni azonban olyan szálláshelyeket is a meghirdetett magánlakások között, amelyeknek nem céljuk, hogy olcsóbbak legyenek, mint egy luxusszálloda szobája. Összegyűjtöttük a 10 legdrágább airbnb-s ingatlant, amelyek között több vidéki villa, balatoni nyaraló, illetve belvárosi modern apartman is szerepelt.

  Figyelem: Több esetben is lehet, hogy technikai hiba van a rendszerben ezért tévesek lehetnek a feltűntetett összegek! Leginkább a milliós, vagy több milliós éjszakánkénti áraknál érdemes gyanakodni az adatok hitelességében. 

  Tovább olvasok

 • Megszavazták: nagy változás jön a lakásvásárlásnál!

  Megszavazták: nagy változás jön a lakásvásárlásnál!

  Változnak a lakások adásvételére vonatkozó illetékszabályok január 1-jétől.

  Tovább olvasok

 • Hol drágultak legjobban a lakások? Friss elemzés érkezett!

  Hol drágultak legjobban a lakások? Friss elemzés érkezett!

  Az áremelkedés és a forgalombővülés mellett a lakásépítések is beindultak, a magyar lakáspiac "érett szakaszba" léphet. Az elmúlt évekkel ellentétben az árak kiegyenlítődése is elkezdődött, azt viszont még nem tudni, hogy ez egy hosszabb távú trend előjele, vagy az árolló csak ideiglenesen záródik - áll az OTP legfrissebb, a NAV idei első három negyedéves ingatlanforgalmi adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében.

  Tovább olvasok

 • Hol érdemes ingatlant venni? Új elemzés érkezett!

  Hol érdemes ingatlant venni? Új elemzés érkezett!

  A budapesti újlakáspiacot jelentős mértékben azon vevők mozgatják, akik befektetési céllal, kiadásra vásárolnak. De hol érdemes vásárolni?

  Tovább olvasok

 • Egy fejlesztés, ami átrajzolta az óbudai hegyoldalt!

  Egy fejlesztés, ami átrajzolta az óbudai hegyoldalt!

  Már jóval a jelenlegi lakáspiaci boom kitörése előtt nagy várakozások fűződtek az óbudai hegyoldal felértékelődéséhez, a várható infrastrukturális fejlesztések, átminősítések a budapesti ingatlanpiac egyik legígéretesebb térségévé tették a területet. A dinamikus fejlődés nem is maradt el, a térség legnagyobb fejlesztése, a Harsánylejtő Kertváros projekt is új fázisba lépett, a telekalakítás után immár lakásokat is épít a fejlesztő BIF Nyrt.

  Tovább olvasok

 • Van egy kerület, ahol igazán jól járnak a lakásbefektetők!

  Van egy kerület, ahol igazán jól járnak a lakásbefektetők!

  Lakásáfa, áremelkedés, építőipari munkaerőhiány voltak novemberben is a kulcsszavak a hazai lakáspiacon. A továbbra is élénk környezetben az elmúlt hónapban is történtek újdonságok, amelyekről a Portfolio által megrendezett Property Investment Forum konferencián is megszólaltak a szakértők. Az adásvételek száma továbbra is emelkedik, az idei év várhatóan a tavalyinál is erősebb lesz. A világban azonban még mindig vannak olyan helyek, ahol csökkennek az árak és tart a lakáspiaci válság. 

  Tovább olvasok

 • Szárnyalnak a bulinegyed lakásárai!

  Szárnyalnak a bulinegyed lakásárai!

  Sörbiciklik ide - hangos romkocsmák oda, a pesti "bulinegyed" lakásárai kitartóan araszolnak fölfelé. A főváros VII. kerületének belső részén nem torpant meg az ingatlanpiaci kereslet, annak ellenére sem, hogy az elmúlt hónapokban sok ellentmondásos hír jelent meg a lakónegyedről - derül ki az OTP Ingatanpont elemzéséből. 

  Tovább olvasok