• Mit utálnak a magyarok a lakásukban? - Az IKEA elárulta

    Mit utálnak a magyarok a lakásukban? - Az IKEA elárulta

    Az IKEA reprezentatív kutatást készített arról, hogy mi zavarja a leginkább otthonukban a magyarokat. Morzsák és tányér nélküli evés, széthagyott ruhák a lakásban, házi kedvencek az ágyban - a bútorlánc mindenre rákérdezett.

    Tovább olvasok

  • Megjelentek a piacon az akciós lakások - Véget érhet az áremelkedés Magyarországon?

    Megjelentek a piacon az akciós lakások - Véget érhet az áremelkedés Magyarországon?

    Az utóbbi években az új lakásokkal kapcsolatban szinte minden elemzésben az árak töretlen emelkedéséről hallhattunk, így sokszor úgy tűnik, mintha a végtelenségig emelkednének az árak. Elég azonban csak néhány évet visszatekinteni az időben, amikor új lakást ingyenes autóbeálló és konyhabútor nélkül esélytelen volt eladni. A kérdés tehát az, hogy eljön-e a mostani piacon is egy ahhoz hasonló időszak és ha igen, mikor kerülhet rá sor. 

    Tovább olvasok

  • Elengedhetetlen az ingatlan-nyilvántartás reformja

    Elengedhetetlen az ingatlan-nyilvántartás reformja

    Ötven éve nem látott méretű megújuláson eshet át néhány éven belül a magyar ingatlan-nyilvántartási rendszer. A föld alatti és földfelszín feletti létesítmények – parkolóházak, közlekedési csomópontok, telekommunikációs infrastruktúra – azonosítása iránti igény növekedése ugyanis szükségszerűvé teszi a kétdimenziós rendszer háromdimenziósra cserélését.

    Tovább olvasok

  • Jó hír a panelben lakóknak

    Jó hír a panelben lakóknak

    Tovább erősödik a forgalom az ingatlanpiacon a következő hónapokban, és várhatóan ez az év összességében is erősebb lesz, mint a tavalyi volt - írja hétfői számában a Magyar Nemzet Rutai Gáborra, a Duna House elemzési vezetőjére hivatkozva. A panellakás továbbra is könnyen eladható kategóriába tartozik.  

    Tovább olvasok

  • Augusztusban is döbörgött a lakáspiac!

    Augusztusban is döbörgött a lakáspiac!

    Augusztusban összesen csaknem 14 ezer ingatlan cserélt gazdát az országban, idén ez volt a második legnagyobb havi forgalom - közölte a Duna House (DH).

    Tovább olvasok

  • Lakást vennél vagy eladnál? Ezeket a számokat mindenképp látnod kell

    Lakást vennél vagy eladnál? Ezeket a számokat mindenképp látnod kell

    A nyár végéhez érve érdemes egy pillanatra megállni és megnézni, hogy mi történt az elmúlt hónapokban a hazai lakáspiacon. Még mindig folytatódik a szárnyalás? Hol, mennyi idő alatt lehet eladni a lakásokat? Mennyi új lakásra számíthatunk a következő félévben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a vezető ingatlanszakértő cégek segítségével. 

    Tovább olvasok

  • Nagy változások várnak a lakásvásárlókra - Érdemes figyelni! 2016.10.14.


    Képtalálat a következőre: „lakáspiac képek hd”Mind a fejlesztők, mind a lakásvásárlók régóta várták az újlakás-piac újbóli felpörgését, a nagy számban beindult és beinduló fejlesztések azonban új kihívások elé állíthatják a piac szereplőit. A fejlesztőknek a kivitelezési költségek drasztikus növekedésével kell szembesülniük, a vásárlók alkalmatlan fejlesztők és soha meg nem valósuló gigaprojektek megjelenésétől tarthatnak, míg az ingatlanközvetítők a technológia fejlődésével kell, hogy megküzdjenek. Szimler Szabolcs, az OTP Ingatlan Zrt. ingatlanhasznosítási vezetője beszélt a Portfolio-nak lakáspiaci várakozásairól.

    Tovább olvasok

  • A használt lakás jobb, mint az új? 2016.10.14.


    Képtalálat a következőre: „lakáspiac képek hd”
    15 millió forint az az összeg, ami alatt szinte egyáltalán nem lehet ma Budapesten új lakást venni. A tavalyi év óta hirtelen megugró keresletre a fejlesztők hiába reagáltak azonnal, egy beruházás átfutási ideje a tervezéstől a kulcsrakész átadásig általában több mint egy év. Éppen ezért jelenleg az a furcsa helyzet állt elő, hogy aki új lakást akar venni annak sokszor legalább egy, de néha másfél-két évet is várnia kell a beköltözésig. Ennek ellenére a fejlesztők a lakások többségét már a tervasztalról eladják, így akinek sürgős a költözés annak érdemes a használt lakások között is nézelődnie.

    Tovább olvasok

  • Milliókat dob ki az ablakon, aki nem figyel lakásvásárláskor! 2016.10.14.

    Képtalálat a következőre: „lakáspiac képek hd”
    Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakások aránya, ami egyben azt jelenti, hogy a lakosság vagyonának jelentős részét ingatlanba fekteti. Egy háztartás egyszerűsített számítással élve átlagosan 13 millió forintos ingatlanvagyonnal rendelkezett 2014-ben. A lakásvásárlásnak tehát egy befektetési döntésnek is kellene lennie, ennek ellenére a vásárláskor a legkevésbé vesszük figyelembe a lakás későbbi értékesíthetőségét. A lakásárak az elmúlt évtizedekben sokat változtak, a növekedést csökkenési hullámok követték, összességében azonban nem bizonyult rossz üzletnek az ingatlanvétel. 1998 és 2006 között az évesített árváltozás 9 százalékos volt, bár a jó eredményben nagy szerepet játszott 1999-2000 között az árak elszabadulása, az elmúlt 15 évben az évesített lakásár-változás 4,3 százalékos volt.

    Tovább olvasok

  • Brexit: maflást kaphat a magyar ingatlanpiac is! 2016.06.28.


    Az ingatlanpiacon csökkenésre és bizonytalanságra vár Horváth Áron, az Eltinga Kft. ügyvezetője, aki a Figyelő online-nak nyilatkozott.

    Tovább olvasok

  • Ebben is lemaradt Magyarország - itt a felmérés. 2015.08.19.

    Amíg Csehországban átlagosan 7,1 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év – derül ki a Deloitte friss, mely 17 európai országra kiterjedő lakáspiaci tanulmányából.

    Tovább olvasok

  • Ki nem találná, kik vásároltak lakást 2015.08.19.

    Idén az első hét hónapban csaknem 81 ezer ingatlan cserélt gazdát, szemben a tavalyi 55 ezerrel. A Duna House (DH) Keresleti Index idei mélypontjára, 93 pontra esett, ami megfelel a nyári szezonalitásnak, de még így is magasabb, mint tavaly bármikor, hiszen a 2014-es csúcs 91 pont volt októberben - közölte a tanácsadó. A budapesti vevők 30 százaléka befektető volt.

    Tovább olvasok