• Olvad a lakáspiac, indul a drágulás - döbbenetes alkulehetőség-különbségek. 2012.04.10.

    Az ország régiói között óriási az eltérés nem csak az árak, hanem a kialkudható árengedmények tekintetében is.

    Tovább olvasok

  • Érdemes kiköltözni panelba? Lakótelepek és árak a budapesti agglomerációban. 2012.04.05.

    Nem csak Budapesten, hanem a fővárosi agglomerációban is találkozhatunk kisebb-nagyobb lakótelepekkel. Mi most a teljesség igénye nélkül jártuk körbe Budapest vonzáskörzetét. Budaörs, Érd, Szentendre és Gödöllő. A végtörlesztés és a hitelszűke mindenesetre fellendítette a panelpiacot.

    Tovább olvasok

  • Ingyen milliók ingatlanvásárlásra - Budapesten vége a dalnak. 2012.03.29.

    Kimerült a Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázatra a Közép-Magyarországi régióban felhasználható támogatási keret. A konstrukció népszerűsége érthető, hiszen akár egy induló cég is pályázhatott 10 százalék önerővel, akár saját ingatlan vásárlására. Ez a lehetőség a budapesti lakáspiacon is javított valamelyest.

    Tovább olvasok

  • Panelban lakik? Bekeményít a hatóság. 2012.03.28.

    Felfüggesztette három, a panelprogramban részt vevő cég minősítését az ÉMI, ezek most nem végezhetnek államilag támogatott felújításokat − derült ki a nonprofit szervezet honlapján közzétett listából.

    Tovább olvasok

  • Gyorsabb lesz az építési engedélyezés. 2012.03.28.

    Év végével jelentősen felgyorsulnak az építésügyi engedélyezések, ekkorra vezetik be az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszert (ÉTDR) - közölte Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a rendszert bemutató sajtótájékoztatón.

    Tovább olvasok

  • Ennyivel több lakás kelhet el kamattámogatással. 2012.03.28.

    A kisebb, új építésű lakások iránti keresletet növelheti leginkább az állami otthonteremtési kamattámogatás. Az állami mankó a bajban lévő adósokon is segíthet.

    Tovább olvasok

  • Valóban zöldek az új lakások? 2012.03.28.

    Mennyire zöld a lakópark, ahol lakunk? Valóban energiahatékonyak az új lakóingatlanok? Törvény írja elő, hogy 2009 óta minden új építésű ingatlan esetében kötelezően el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt, s azt a transzparencia érdekében kötelezően fel kell tölteni a VÁTI Nonprofit Kft. adatbázisába. Vizsgálódásunk szerint a legtöbb érintett ugyanakkor nem tesz eleget az előírásnak. Nagy kérdés tehát, milyen hatást is gyakorol a lakás zöldkártya az ingatlanpiacra?

    Tovább olvasok

  • Ingatlanpiaci buborék fenyegeti Németországot? 2012.03.27.

    Németországban az ingatlanpiac túlhevülésétől tartanak szakértők az utóbbi hónapok folyamatai alapján, amelyek azt mutatják, hogy országszerte gyors ütemben emelkednek az árak, mindenekelőtt az euró jövőjét övező aggodalom és az alacsony kamatok miatt. 2006 és 2010 között a saját ingatlanban lakók aránya 41,6 százalékról 45,7 százalékra emelkedett.

    Tovább olvasok

  • Fogynak a svájcifrank-hitelesek reményei. 2012.03.24.

    A svájci jegybank kamatemelésétől egyelőre nem kell tartani, a frank gyengülése ugyanakkor a korábban vártnál szerényebb mértékű lehet egy friss prognózis szerint.

    Tovább olvasok

  • Mozgolódás a rózsadombi csontváz körül - Terv készül a SZOT-szállóra 2012.03.23.

    Újra ébredezni látszik a budai látképet évtizedek óta rondító, SZOT-szálló néven ismert betonváz. A Portfolio.hu értesülése szerint a tulajdonosi jogokat gyakoroló CIB Bank több hazai építész irodától is ajánlatot kér be megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A kérdés már csak az, hogy ha valaha is megvalósul egy új projekt a területen, akkor vajon az eddigi koncepcióknak megfelelően luxuslakások, szálloda, avagy valami teljesen más jön létre a világörökségi látképben.

    Tovább olvasok

  • Egyre több az eladhatatlan új lakás Budapesten 2012.03.23.

    2011 jobbára beváltotta a hozzá fűződő várakozásokat. A kínálat a nagyobb volumenű új projektek hiányában a jóslatoknak megfelelően tovább csökkent, mely a nagyjából 2010-zel azonos eladási mutatók mellett további, jelentős piaci szűküléshez vezetett az új lakások piacán, mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

    Tovább olvasok

  • Ennyit kérhetnek a devizaadósoktól lakbérre. 2012.03.22.

    Elkészült a Nemzeti Eszközkezelőtől visszabérelhető lakások bérleti díját meghatározó kormányrendelet. Ez alapján az önkormányzatok az ingatlan hitelfelvételkor megállapított értékének 1,5 százalékát kérhetik el évente. Egy 15 milliós lakásnál havi 18,7 ezer forint lehet a lakbér.

    Tovább olvasok