• Valóban zöldek az új lakások? 2012.03.28.

  Mennyire zöld a lakópark, ahol lakunk? Valóban energiahatékonyak az új lakóingatlanok? Törvény írja elő, hogy 2009 óta minden új építésű ingatlan esetében kötelezően el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt, s azt a transzparencia érdekében kötelezően fel kell tölteni a VÁTI Nonprofit Kft. adatbázisába. Vizsgálódásunk szerint a legtöbb érintett ugyanakkor nem tesz eleget az előírásnak. Nagy kérdés tehát, milyen hatást is gyakorol a lakás zöldkártya az ingatlanpiacra?

  Tovább olvasok

 • Ingatlanpiaci buborék fenyegeti Németországot? 2012.03.27.

  Németországban az ingatlanpiac túlhevülésétől tartanak szakértők az utóbbi hónapok folyamatai alapján, amelyek azt mutatják, hogy országszerte gyors ütemben emelkednek az árak, mindenekelőtt az euró jövőjét övező aggodalom és az alacsony kamatok miatt. 2006 és 2010 között a saját ingatlanban lakók aránya 41,6 százalékról 45,7 százalékra emelkedett.

  Tovább olvasok

 • Fogynak a svájcifrank-hitelesek reményei. 2012.03.24.

  A svájci jegybank kamatemelésétől egyelőre nem kell tartani, a frank gyengülése ugyanakkor a korábban vártnál szerényebb mértékű lehet egy friss prognózis szerint.

  Tovább olvasok

 • Mozgolódás a rózsadombi csontváz körül - Terv készül a SZOT-szállóra 2012.03.23.

  Újra ébredezni látszik a budai látképet évtizedek óta rondító, SZOT-szálló néven ismert betonváz. A Portfolio.hu értesülése szerint a tulajdonosi jogokat gyakoroló CIB Bank több hazai építész irodától is ajánlatot kér be megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A kérdés már csak az, hogy ha valaha is megvalósul egy új projekt a területen, akkor vajon az eddigi koncepcióknak megfelelően luxuslakások, szálloda, avagy valami teljesen más jön létre a világörökségi látképben.

  Tovább olvasok

 • Egyre több az eladhatatlan új lakás Budapesten 2012.03.23.

  2011 jobbára beváltotta a hozzá fűződő várakozásokat. A kínálat a nagyobb volumenű új projektek hiányában a jóslatoknak megfelelően tovább csökkent, mely a nagyjából 2010-zel azonos eladási mutatók mellett további, jelentős piaci szűküléshez vezetett az új lakások piacán, mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

  Tovább olvasok

 • Ennyit kérhetnek a devizaadósoktól lakbérre. 2012.03.22.

  Elkészült a Nemzeti Eszközkezelőtől visszabérelhető lakások bérleti díját meghatározó kormányrendelet. Ez alapján az önkormányzatok az ingatlan hitelfelvételkor megállapított értékének 1,5 százalékát kérhetik el évente. Egy 15 milliós lakásnál havi 18,7 ezer forint lehet a lakbér.

  Tovább olvasok

 • Mikor lendül fel legkorábban az ingatlanpiac? 2012.03.22.

  Rohamosan nő a új cégek száma az ingatlaniparágban, miközben a piaci szereplők egyre kisebb tortán osztoznak. Ebben a piaci helyzetben az érdekeltségekre, kapcsolatok feltérképezésére, az üzleti múlt vizsgálatára nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a cégeknek, mint korábban - hívja fel a figyelmet a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) elemzése.

  Tovább olvasok

 • Mennyivel több új lakást kellene eladni a 10 százalékos áfához? 2012.03.22.

  Szűkülő kínálat, stagnáló forgalom, lassan emelkedő árak jellemzik az új építésű lakások piacát. Egy a keresletélénkítést szolgáló, az ingatlanfejlesztők által szorgalmazott 10 százalékos áfa bevezetésével kieső adóbevételt már 1450-nel több lakás eladása kompenzálhatná - derül ki a Cordia Zrt. piackutatásából.

  Tovább olvasok

 • Devizahitel-adósok: értelmezhetetlen a kormány terve? 2012.03.22.

  A kormány tegnapi ülésén elfogadott, eszközkezelős ingatlanokra vonatkozó bérleti díjak a lakások állagmegóvására sem elegendőek, a feltételek ezért vélhetően változnak.

  Tovább olvasok

 • Arab és orosz befektetők mentik meg a magyar ingatlanpiacot? 2012.03.19.

  Van pénz és érdeklődés is a reális kondíciójú projektekre, ez a múlt héten megrendezett nemzetközi ingatlanvásár, a cannes-i MIPIM tapasztalata − jelentette ki Eszter Elemér, a magyar stand egyik főszervezője. A Studio Metropolitana ügyvezetője szerint innovatív volt a magyarországi megjelenés.

  Tovább olvasok

 • Mélyponton stagnál az építőipar. 2012.03.19.

  Januárban az építőipari termelés 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Mindkét építménycsoport termelése kismértékben mérséklődött. Annak ellenére, hogy januárban az építőipari vállalkozások csaknem 50 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, a hó végi szerződésállomány volumene továbbra is elmaradt az előző évitől - közölte a KSH.

  Tovább olvasok

 • Hol vegyen lakást, aki ki akarja adni? - itt a lista 2012.03.19.

  Az elmúlt hónapokban nem csak a végtörlesztés, hanem a befektetési célú vásárlások is élénkülést hoztak az ingatlanpiacra, s az utóbbi lendülete még mindig kitartani látszik. De vajon melyek a legkeresettebb kerületek és lakásméretek, illetve milyen hozamot hoznak ezek a tulajdonosoknak? A hazai ingatlanközvetítők elemzéseiből kiderül.

  Tovább olvasok