• Panel-para: egy-két éve még elkapkodták, de ennyiért már nem kell!

  Panel-para: egy-két éve még elkapkodták, de ennyiért már nem kell!

  2014 óta egyértelműen a panellakások voltak a budapesti ingatlanpiac sztárjai, de mára a helyzet jelentősen megváltozott. Egyes kerületekben szinte lehetetlen eladni a panellakásokat, a kereslet a családi házak irányába fordult, ugyanis, némely kerületben egy olcsóbb, közepes méretű családi ház ára megegyezik egy fele akkora újépítésű lakás árával…

  Tovább olvasok

 • Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog.

  Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog.

  Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, a cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot - mondta el Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

  Tovább olvasok

 • Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

  Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

  A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2019 októberében, országosan 13 182 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  Tovább olvasok

 • Meglepetés? - Továbbra is 20% fölött a lakásárak növekedése.

  Meglepetés? - Továbbra is 20% fölött a lakásárak növekedése.

  Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest valamelyest lassabb, 22,5 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 második negyedéve között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint. A vidéki városokban a fővárosi áremelkedéstől csak kismértékben elmaradó, 21,6 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, ami hasonló az első negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz. A községekben az országos átlagtól több mint 14 százalékponttal elmaradó, mindössze 2,9 százalékos átlagos éves lakásár-növekedés volt tapasztalható nominális értelemben. Az aggregált MNB lakásárindex szerint országos átlagban, a második negyedévben 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak nominális alapon, míg az éves nominális növekedési ütem 17,1 százalékot ért el, kissé meghaladva az előző negyedévben megfigyelt 16,8 százalékos értéket. Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 12,8 százalék volt a vizsgált időszakban - derül ki az MNB frissen közölt tájékoztatójából. De mi jön ezután?

  Tovább olvasok

 • Nagyot fékezett a lakáspiac!

  Nagyot fékezett a lakáspiac!

  Kevesebb mint 10 ezer használt lakás talált gazdára az első félévben Budapesten, ez jelentős, 46 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest a hivatalos adatok alapján. A fővárosi használt lakások átlagos 720 ezer forintos kínálati négyzetméterára május óta stagnálva elérte a tetőpontot, ami pedig a saját célra vásárlóknak kedvezhet - írja elemzésében az ingatlan.com.

  Tovább olvasok

 • Durva változást hoz az év vége a lakáspiacon!

  Durva változást hoz az év vége a lakáspiacon!

  Drasztikus lakáspiaci változást hoz az 5 százalékos lakásáfa decemberi kivezetése. Jelentősen lelassulhat az értékesítés, az új fejlesztések elmaradása nyomán pedig szűkül a kínálat. Veszélybe kerül az ingatlanállomány megújulási mutatója is, amely jelenleg is elmarad az európai átlagtól, valamint a bérleti piac kínálati oldalát is érinti a változás - olvasható a Duna House (DH) friss elemzésében.

  Tovább olvasok

 • Lényeges változások jönnek a lakásépítéseknél.

  Lényeges változások jönnek a lakásépítéseknél.

  A kormány tovább egyszerűsíti a lakóépületek építésének és bővítésének szabályozását - derül ki a MIniszterelnökség közleményéből.

  Tovább olvasok

 • Vége a lakáspiaci árrobbanásnak, elindul a visszaesés!

  Vége a lakáspiaci árrobbanásnak, elindul a visszaesés!

  Negatív irányú trendfordulóhoz érkezett a lakáspiac, a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérése szerint Budapesten már kínálati piac van kialakulóban és az emelkedő árak korszaka is véget ért; az irodabérleti piacon ugyanakkor töretlen a bizalom - írja az MTI.

  Tovább olvasok

 • Autója van? - Nagyon rossz hír érkezett.

  Autója van? - Nagyon rossz hír érkezett.

  Egy budapesti garázsért, kocsibeállóért átlagosan 22,5 ezer forintért kértek egy hónapra, ez 13 százalékos áremelkedés a kínálati árakban egy év alatt. Az eladási árak ennél sokkal durvábban, éves szinten 21 százalékkal, 4,6 millió forintra emelkedtek Budapesten.

  Tovább olvasok

 • Bámulatos fotók a rózsadombi luxusprojektről - Ide költözhet a magyar elit.

  Bámulatos fotók a rózsadombi luxusprojektről - Ide költözhet a magyar elit.

  Már csak 8 lakás eladó az egykori SZOT-szálló helyére épülő luxustársasház mintegy 100 lakásából, amikről most bámulatos képek kerültek elő. A korábbi látványterveken már lehetett látni, hogy milyen lesz az épület külseje, illetve a belső szobákról is megjelent egy-egy kép, most azonban számos további fotót találtunk a Fine&Country oldalán. 

  Tovább olvasok

 • Hogyan tud ma egy fiatal lakáshoz jutni?

  Hogyan tud ma egy fiatal lakáshoz jutni?

  Az elmúlt évek lakáspiaci változásai nehéz helyzetbe hozták azokat a fiatalokat, köztük egyetemistákat, pályakezdőket, akik az első lakásuk megvásárlását tervezik. Ha nincsen saját lakásuk és a családtól sem kaphatnak többmilliós segítséget, akkor a lakásvásárláshoz szükséges hitel önrészének előteremtése is nehézkes. Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy egy fiatal vagy egy fiatal pár mennyi idő alatt takaríthat meg akkora összeget, amellyel már belevághatnak egy kis - maximum 40 négyzetméteres - lakás megvásárlásába. A jelenlegi szabályok szerint az ingatlan értékének legalább 20 százalékával kell rendelkeznie annak, aki hitelre szeretne vásárolni. 

  Tovább olvasok

 • Meddig emelkednek még a lakásárak? - Tíz szakértőt kérdeztünk meg

  Meddig emelkednek még a lakásárak? - Tíz szakértőt kérdeztünk meg

  A címben szereplő kérdést egyre többször teszik fel mind a lakásvásárlás, mind az eladás előtt állók. Egy rosszul időzített értékesítés vagy vásárlás ugyanis százezreket, de akár milliókat is jelenthet a gyorsan változó piacon. Bár az utóbbi időben egyre többen várják azt, hogy hamarosan megáll az áremelkedés, egyelőre a szakértők szerint csak a drágulás ütemének lassulása várható. Ezúttal tíz lakáspiaci szakértőt kérdeztünk meg az árak, a kereslet, a hitelfelvételi és befektetői hajlandóságról és arról, hogy vajon milyen mértékben alakíthatja át a júliustól életbe lépő falusi CSOK a községek lakáspiacát. 

  Tovább olvasok