• Ezek az ország legolcsóbb és legdrágább utcái.

  Ezek az ország legolcsóbb és legdrágább utcái.

  Az ország legdrágább utcáinak toplistája élén helycsere történt, de továbbra is a főváros I., II., V. és XII. kerülete adja a legértékesebb közterületeit. Posztunkból az is kiderül, hogy az ingatlan.com több mint 500 ezer hirdetésének adatai alapján a kínálati piacon melyek voltak az ország legolcsóbb és legdrágább utcái az idei évben.

  Tovább olvasok

 • 16-szoros a különbség a budapesti agglomeráció ingatlanáraiban.

  16-szoros a különbség a budapesti agglomeráció ingatlanáraiban.

  A nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás miatt felértékelődtek az agglomerációs körzetek, vagyis megnőtt a kereslet a kerttel rendelkező családi házak iránt. Így történt ez Pest megyében is, ahol a múlt évben eladott lakások között tizenhatszoros volt a négyzetméterár. A hivatalos KSH-adatok alapján bemutatjuk, hogy 2020-ban melyik Pest megyei település utcái, terei voltak a legdrágábbak és legolcsóbbak. Az elemzésből az is kiderül, hogy idén a megyén belül melyek voltak a legkeresettebb agglomerációs sztártelepülések, és hol találhatók a legdrágább és legolcsóbb lakóingatlanok.

  Tovább olvasok

 • Mit tehetünk, ha az eladó nem költözik ki időben?

  Mit tehetünk, ha az eladó nem költözik ki időben?

  Életünk egyik legfontosabb eseménye az ingatlanvásárlás. A jogi, – és amennyiben persze hitelt veszünk fel –, a banki buktatók, valamint az ezzel járó intézni valók súlyos terheket rónak ránk. Ám ha ezeken túlverekedtük magunkat, még nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. A beköltözés előtt ugyanis előfordulhat, hogy az eladó nem költözik ki az ingatlanból. Mit tehetünk ilyenkor? Íme néhány szakértői tipp ennek megoldására.

  Tovább olvasok

 • Hány évig dolgozunk egy budapesti eladó lakás áráért?

  Hány évig dolgozunk egy budapesti eladó lakás áráért?

  Ha a közép-európai országok fővárosi átlagfizetéseit összehasonlítjuk, egy budapesti eladó lakás vásárolhatunk meg belőle a  legkönnyebben. Az ingatlan.com kutatása alapján az elmúlt években megváltozott közép-európai fővárosok lakáspiaca és a fizetéshez mért lakásárak szerinti sorrendje is. A kutatás hivatalos adatok alapján azt vizsgálta, hogy hány évre jutó nettó átlagfizetésből jön ki egy budapesti eladó lakás ára és mennyire van szükség Prágában, Pozsonyban, Varsóban és Bukarestben.

  Tovább olvasok

 • A budapesti albérletek újra megteltek élettel.

  A budapesti albérletek újra megteltek élettel.

  Továbbra is vegyesen mozognak az albérletárak az országos piacon. A budapesti albérletek árai gyorsabban nőttek októberben, a fővároson kívüli piacon viszont lassult az áremelkedési tempó. Mutatjuk a KSH-ingatlan.com 2021 októberi lakbérindexének eredményeit.

  Tovább olvasok

 • 9 fontos tudnivaló az árverés útján szerzett ingatlanról.

  9 fontos tudnivaló az árverés útján szerzett ingatlanról.

  Ingatlant nem csak adásvétel útján lehet szerezni, léteznek más típusú ügyletek, jogcímek is. Ezek közül az egyik típus a végrehajtási árverés útján történő tulajdonszerzés. Bár az árverésnek érzelmi vetülete is van, amivel számolnunk kell, de a kockázatokat sem bagatellizálhatjuk el.  Íme, 9 fontos tudnivaló, amivel érdemes megismerkednünk, mielőtt belevágnánk az árverés útján hirdetett ingatlan megvásárlásába.

  Tovább olvasok

 • 9 fontos tudnivaló az árverés útján szerzett ingatlanról.

  Ingatlant nem csak adásvétel útján lehet szerezni, léteznek más típusú ügyletek, jogcímek is. Ezek közül az egyik típus a végrehajtási árverés útján történő tulajdonszerzés. Bár az árverésnek érzelmi vetülete is van, amivel számolnunk kell, de a kockázatokat sem bagatellizálhatjuk el.  Íme, 9 fontos tudnivaló, amivel érdemes megismerkednünk, mielőtt belevágnánk az árverés útján hirdetett ingatlan megvásárlásába.

  Tovább olvasok

 • Mit jelent a jókarbantartási kötelezettség?

  Mit jelent a jókarbantartási kötelezettség?

  A jókarbantartási kötelezettség egy minden tulajdonost terhelő, állandó feladat, amelynek lényege, hogy a tulajdonosoknak kötelezettségük saját ingatlanjaikat használatra alkalmas és biztonságos állapotban tartani, időszakonként felülvizsgáltatni, és a jó műszaki állapothoz szükséges munkálatokat elvégeztetni.

  Tovább olvasok

 • Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?

  Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?

  Ingatlanvásárlás esetén számos dologra kell figyelnünk. Ezek közül az egyik fontos kérdés, hogy megtudjuk, hogy kik jelentkeztek be előzetesen a megvásárolt ingatlanunkba. A lakásvásárlás örömét ugyanis beárnyékolhatja, ha más magánszemélyek állandó lakhelyként vagy különböző cégek székhelyként továbbra is használják az ingatlanunkat. Hogyan kerülhetjük ezt el? Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amely a lakcímről kijelentés megoldásában segít.

  Tovább olvasok

 • A statikus feladatköre és a statikai terv részletei.

  A statikus feladatköre és a statikai terv részletei.

  Előbb-utóbba lakásbérlés helyett mindenki saját családi házat szeretne vásárolni vagy építtetni. Bármelyikről is legyen szó, mind az átépítési munkákhoz, mind az új ingatlan megtervezéséhez szükség van egy építészmérnök szakértelmére. Csakhogy egy statikus munkája is nélkülözhetetlen, az ő feladatköréről mégis keveset tudunk.

  Tovább olvasok

 • Lakásfelújítás 2021: támogatások, árak, tervezés

  Lakásfelújítás 2021: támogatások, árak, tervezés

  Beköltöztünk álmaink lakásába, de még nem teljes az örömünk, hiszen most jön az egyik legidegölőbb tevékenység, a lakásfelújítás. Jó hír, hogy amennyiben megfelelünk a kritériumoknak, igényelhetünk állami támogatást a fejlesztésekre. Hogyan számolhatjuk el a költségeinket? Mire figyeljünk a tervezésnél? Mennyibe fognak kerülni, és meddig tartanak hozzávetőlegesen a munkálatok? 

  Tovább olvasok

 • Önrész-csökkentés: az MNB javaslata segítheti a fiatalokat.

  Önrész-csökkentés: az MNB javaslata segítheti a fiatalokat.

  A kisebb önrész sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz juttatást egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredményeként alacsonyabb önrésszel várhatnak bele a lakásvásárlásba. Bár így a hitelösszeg nagyobb lesz és a mostani szabályok és a huszonévesek átlagfizetését tekintve nem minden esetben fér bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe. Ugyanakkor a fiatalok szja-mentessége, a bérek várható emelkedése, a szülők adóstársként való bevonása vagy az állami támogatások kihasználása megoldást jelenthet erre a problémára is.

  Tovább olvasok