• A hitelből vásárolt ingatlanok domináltak a lakáspiacon.

  A hitelből vásárolt ingatlanok domináltak a lakáspiacon.

  Jelentős többlettel zárta a múlt évet a lakáshitelpiac, több mint 9 százalékkal nőtt a hitelállomány. Ez köszönhető az eddigi béremelkedésnek, az alacsony kamatoknak és az élénk lakáspiacnak. Bár a tavalyi adásvételek pontos száma még nem ismert, de hitelből vásárolt ingatlanok aránya 2019-ben a 60 százalékot is meghaladhatta. A koronavírus-járvány ingatlanpiaci utóhatásait ezért nagy mértékben befolyásolja, hogy a bankok hitelezési kedve mennyire változik.

  Tovább olvasok

 • Nehéz helyzetben vannak a bedőlt hitelesek - Nagyot bukhat a lakáson, aki nem lépett időben.

  Nehéz helyzetben vannak a bedőlt hitelesek - Nagyot bukhat a lakáson, aki nem lépett időben.

  Bár a kereslet csökken, és az árak is egyre lejjebb kúsznak, rengetegen döntenek úgy, hogy megpróbálják eladni ingatlanjaikat. Az okok elég különfélék, vannak olyanok, akik meg akarnak szabadulni a hiteltől, mások pedig már lefoglalózták új otthonukat. A Pénzcentrum utánajárt, mi várható a járvány lecsengése után.

  Tovább olvasok

 • Ennyibe kerül ma a legolcsóbb és a legdrágább új lakás Budapesten.

  Ennyibe kerül ma a legolcsóbb és a legdrágább új lakás Budapesten.

  A Budapesti Lakáspiaci Riport 24 ezer lakást tartalmazó adatbázisa alapján most azokat a lakásokat gyűjtöttük össze, amelyek valamilyen szempontból – ár, méret, szobaszám, elhelyezkedés - kitűnnek a tömegből. A kínálatból a még elérhető lakások között szemezgettünk, igazi érdekességekre bukkanva.

  Tovább olvasok

 • Milyen konkrét projekteket érinthet az 5 százalékos áfa?

  Milyen konkrét projekteket érinthet az 5 százalékos áfa?

  A frissen bejelentett barnamezős lakásfejlesztésekre bevezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa több, már futó projektet is érinthet. Bár a szabályozás pontos részletei még nem láttak napvilágot, a Budapesti Lakáspiaci Riportban szereplő nagyobb projekteknél megnéztük, hogy melyeket érintheti a döntés, és kerületenként ennek hatására hány lakásra vonatkozhat a visszavezetett kedvezményes lakásáfa. A felmérés egyelőre csak saját feltételezéseinken alapszik, nem biztos, hogy az említett projektekre valóban vonatkozni fog a szabályozás.

  Tovább olvasok

 • Videó: 5% lesz a lakások áfája a rozsdaövezetekben - ki költözhet ezekbe a lakásokba?

  Videó: 5% lesz a lakások áfája a rozsdaövezetekben - ki költözhet ezekbe a lakásokba?

  https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200418/video-5-lesz-a-lakasok-afaja-a-rozsdaovezetekben-ki-koltozhet-ezekbe-a-lakasokba-426784

  Tovább olvasok

 • Tavalyi csúcsról lefelé indultak az árak - a lakásépítéseknél nagyobb szelet jut a családi házaknak!

  Tavalyi csúcsról lefelé indultak az árak - a lakásépítéseknél nagyobb szelet jut a családi házaknak!

  A lakásdrágulás megtorpanását már múlt év közepén lehetett látni, most megérkezett a hivatalos bizonyítvány, amelyből szintén ez derül ki. Éves szinten 9 százalékkal nőtt a használt lakások ára országos viszonylatban 2019 utolsó negyedében, ami 2015 óta a legalacsonyabb szint. Negyedéves összevetésben pedig már két egymást követő időszakban is csökkentek az árak. A lakásépítési kedv az idén visszaesett: a családi házakra kiadott engedélyeknél 25 százalékos, a társasházakra szóló engedélyeknél pedig 38 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben. 

  Tovább olvasok

 • Az albérletárakat is lenyomta a koronavírus itt csökkentek a legnagyobbat!

  Az albérletárakat is lenyomta a koronavírus itt csökkentek a legnagyobbat!

  Gyakorlatilag megszűnt a turizmus, a lakáshotelnek kiadott Airbnb-s lakásokkal az albérletpiacon próbálnak szerencsét. A kínálat nőtt, az árak lejjebb mentek, de nem mindenhol.

  Tovább olvasok

 • INGATLANHIRDETÉS-MAGYAR ÉRTELMEZŐ SZÓTÁR KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

  INGATLANHIRDETÉS-MAGYAR ÉRTELMEZŐ SZÓTÁR KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

  Van néhány visszatérő, jól hangzó fordulat, amit előszeretettel alkalmaznak lakáshirdetések szövegében. Pedig nem pont azt jelenti, amit jelent.

  Tovább olvasok

 • Lakáspiac: mikor jön az árcsökkenés?

  Lakáspiac: mikor jön az árcsökkenés?

  Rengetegen kérdezték tőlünk az utóbbi napokban, hogy vajon mire számíthatunk a koronavírus kapcsán a hazai lakáspiacon, ezért a független szakmai szereplőktől kezdve, a fejlesztőkön és finanszírozókon át, a közvetítőkig és tanácsadókig számos szakértőt megkérdeztünk, hogy a válaszaikat összesítve kiértékeljük a jelenlegi helyzetet. A bizonytalanságot jól mutatja, hogy sokan még túl korainak találták, hogy bármit is mondjanak a lakáspiaci hatásokkal kapcsolatban, azonban vannak olyan folyamatok, amelyekről már most érdemes beszélni. Cikksorozatunk első részében a közvetítői, elemzői oldal várakozásait mutatjuk be.

  Tovább olvasok

 • Megállhat az albérletárak emelkedése Budapesten.

  Megállhat az albérletárak emelkedése Budapesten.

  Az adataik alapján tavaly nem volt komolyabb emelkedés, így az albérletpiaci kereslet Budapesten és a vidéki nagyvárosokban elérhette a plafont az Ingatlan.com szerint. A kínálat viszont folyamatosan bővült, tavaly például 13 százalékkal.  Bár a turizmus felívelése miatt a kiadó ingatlanok egy része nem jelent meg az albérletpiaci kínálatban, mert lakáshotelként üzemeltették, sok befektető azonban a hosszú távú kiadást választotta – mondta el a kínálatról Balogh László a cégtől. A budapesti kiadó lakások átlagos bérleti díja 165 ezer forint volt január végén, a megyei jogú városokban pedig ugyanez 100 ezer forint volt. Ez 10, illetve 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor a cég adatai szerint több népszerű budapesti kerületben már megállt a drágulás. Összességében nézve a bérleti díjaknál továbbra is emelkedést tapasztaltak, de jóval lassabb ütemű a drágulás, mint az elmúlt években. Úgy látják, hogy az elmúlt négy évben némiképp növekedett a kiadási idő is. Balogh szerint lényegében a kiadási idő szerény mértékű emelkedése összefügg a kínálat bővülésével, a bérlők nagyobb választékkal szembesülnek. „Most nagyjából egy hónap alatt lehet bérlőt találni. A kiadási idő várhatóan nem fog komolyabb mértékben növekedni, mert a tulajdonosoknak veszteséget jelent, ha üresen áll a lakás, így ezeket még olcsóbban is érdemesebb kiadni. Igaz, vannak olyan tulajdonosok, akik még abban az időszakban keresik az új bérlőt, amíg a régi még ott lakik az ingatlanban.”

  Tovább olvasok

 • Már látszik az ingatlanpiaci fordulat.

  Már látszik az ingatlanpiaci fordulat.

  A tavalyi utolsó negyedévben már csökkent a panellakások ára a Duna House adatai szerint.

  Tovább olvasok

 • A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

  A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

  A lakáspiac sztárjainál, a legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás: a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak. A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott.  Vidéken is szerény drágulást mutatnak a tégla- és panellakások, a családi házaknál viszont 15 százalékos drágulás látható.

  Tovább olvasok