• Soha nem látott fordulat a budapesti ingatlanpiacon

    Soha nem látott fordulat a budapesti ingatlanpiacon

    A családi házak iránti évek óta növekvő keresletet felerősítette a járvány. Ma már az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődők csaknem fele lakóházat keres. 2016-ban csak a vevőjelöltek harmada szeretett volna házat vásárolni. A fővárosban hamarabb lehet eladni egy kertes házat, mint egy lakást. Ilyen még soha nem volt.

    Tovább olvasok

  • Megjelentek a lakásfelújítási támogatás pontos részletei, amelyekre nagyon sokan kíváncsiak.

    Megjelentek a lakásfelújítási támogatás pontos részletei, amelyekre nagyon sokan kíváncsiak.

    Még beépített háztartási gépekre is igényelhető lesz január 1-jétől az otthonfelújítási támogatás, és azok a családok is jogosultak, amelyekben az egyik szülő külföldön dolgozik – jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter, miután megjelent a felújítási támogatásról szóló rendelet a mai Magyar Közlönyben. Az érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezni, kivéve az újonnan vásárolt vagy épített lakásokat és az egy év alatti gyermekre igénybe vett támogatást. Gyűjteni kell a számlákat: a támogatás a legutolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben lesz igényelhető.

    Tovább olvasok

  • Évek óta nem volt ennyi eladatlan lakás, mint most!

    Évek óta nem volt ennyi eladatlan lakás, mint most!

    Nagyot nőtt az eladatlan lakások száma a fővárosban és a tranzakciók is a töredékére estek az első félévben. A 2014-es évet idézi az ingatlanpiac, amikor már vége volt a válságos időknek, ám még messze voltak a 2016-ban bevezetett, a kínálatot és a keresletet is azonnal felpörgető intézkedések.

    Tovább olvasok

  • Hivatalos! Ezt a törvényt fogadták el az Airbnb szigorításához!

    Hivatalos! Ezt a törvényt fogadták el az Airbnb szigorításához!

    A Parlament oldalán tették közzé a nemrég elfogadott törvényt, amely az önkormányzatok kezébe adja a rövid távú lakáskiadás szigorításának lehetőségét. A befektetők szeme az önkormányzatokra szegeződik!

    Tovább olvasok

  • A hitelből vásárolt ingatlanok domináltak a lakáspiacon.

    A hitelből vásárolt ingatlanok domináltak a lakáspiacon.

    Jelentős többlettel zárta a múlt évet a lakáshitelpiac, több mint 9 százalékkal nőtt a hitelállomány. Ez köszönhető az eddigi béremelkedésnek, az alacsony kamatoknak és az élénk lakáspiacnak. Bár a tavalyi adásvételek pontos száma még nem ismert, de hitelből vásárolt ingatlanok aránya 2019-ben a 60 százalékot is meghaladhatta. A koronavírus-járvány ingatlanpiaci utóhatásait ezért nagy mértékben befolyásolja, hogy a bankok hitelezési kedve mennyire változik.

    Tovább olvasok

  • Nehéz helyzetben vannak a bedőlt hitelesek - Nagyot bukhat a lakáson, aki nem lépett időben.

    Nehéz helyzetben vannak a bedőlt hitelesek - Nagyot bukhat a lakáson, aki nem lépett időben.

    Bár a kereslet csökken, és az árak is egyre lejjebb kúsznak, rengetegen döntenek úgy, hogy megpróbálják eladni ingatlanjaikat. Az okok elég különfélék, vannak olyanok, akik meg akarnak szabadulni a hiteltől, mások pedig már lefoglalózták új otthonukat. A Pénzcentrum utánajárt, mi várható a járvány lecsengése után.

    Tovább olvasok

  • Ennyibe kerül ma a legolcsóbb és a legdrágább új lakás Budapesten.

    Ennyibe kerül ma a legolcsóbb és a legdrágább új lakás Budapesten.

    A Budapesti Lakáspiaci Riport 24 ezer lakást tartalmazó adatbázisa alapján most azokat a lakásokat gyűjtöttük össze, amelyek valamilyen szempontból – ár, méret, szobaszám, elhelyezkedés - kitűnnek a tömegből. A kínálatból a még elérhető lakások között szemezgettünk, igazi érdekességekre bukkanva.

    Tovább olvasok

  • Milyen konkrét projekteket érinthet az 5 százalékos áfa?

    Milyen konkrét projekteket érinthet az 5 százalékos áfa?

    A frissen bejelentett barnamezős lakásfejlesztésekre bevezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa több, már futó projektet is érinthet. Bár a szabályozás pontos részletei még nem láttak napvilágot, a Budapesti Lakáspiaci Riportban szereplő nagyobb projekteknél megnéztük, hogy melyeket érintheti a döntés, és kerületenként ennek hatására hány lakásra vonatkozhat a visszavezetett kedvezményes lakásáfa. A felmérés egyelőre csak saját feltételezéseinken alapszik, nem biztos, hogy az említett projektekre valóban vonatkozni fog a szabályozás.

    Tovább olvasok

  • Videó: 5% lesz a lakások áfája a rozsdaövezetekben - ki költözhet ezekbe a lakásokba?

    Videó: 5% lesz a lakások áfája a rozsdaövezetekben - ki költözhet ezekbe a lakásokba?

    https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200418/video-5-lesz-a-lakasok-afaja-a-rozsdaovezetekben-ki-koltozhet-ezekbe-a-lakasokba-426784

    Tovább olvasok

  • Tavalyi csúcsról lefelé indultak az árak - a lakásépítéseknél nagyobb szelet jut a családi házaknak!

    Tavalyi csúcsról lefelé indultak az árak - a lakásépítéseknél nagyobb szelet jut a családi házaknak!

    A lakásdrágulás megtorpanását már múlt év közepén lehetett látni, most megérkezett a hivatalos bizonyítvány, amelyből szintén ez derül ki. Éves szinten 9 százalékkal nőtt a használt lakások ára országos viszonylatban 2019 utolsó negyedében, ami 2015 óta a legalacsonyabb szint. Negyedéves összevetésben pedig már két egymást követő időszakban is csökkentek az árak. A lakásépítési kedv az idén visszaesett: a családi házakra kiadott engedélyeknél 25 százalékos, a társasházakra szóló engedélyeknél pedig 38 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben. 

    Tovább olvasok

  • Az albérletárakat is lenyomta a koronavírus itt csökkentek a legnagyobbat!

    Az albérletárakat is lenyomta a koronavírus itt csökkentek a legnagyobbat!

    Gyakorlatilag megszűnt a turizmus, a lakáshotelnek kiadott Airbnb-s lakásokkal az albérletpiacon próbálnak szerencsét. A kínálat nőtt, az árak lejjebb mentek, de nem mindenhol.

    Tovább olvasok

  • INGATLANHIRDETÉS-MAGYAR ÉRTELMEZŐ SZÓTÁR KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

    INGATLANHIRDETÉS-MAGYAR ÉRTELMEZŐ SZÓTÁR KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK

    Van néhány visszatérő, jól hangzó fordulat, amit előszeretettel alkalmaznak lakáshirdetések szövegében. Pedig nem pont azt jelenti, amit jelent.

    Tovább olvasok