• Lakáspiac: mikor jön az árcsökkenés?

    Lakáspiac: mikor jön az árcsökkenés?

    Rengetegen kérdezték tőlünk az utóbbi napokban, hogy vajon mire számíthatunk a koronavírus kapcsán a hazai lakáspiacon, ezért a független szakmai szereplőktől kezdve, a fejlesztőkön és finanszírozókon át, a közvetítőkig és tanácsadókig számos szakértőt megkérdeztünk, hogy a válaszaikat összesítve kiértékeljük a jelenlegi helyzetet. A bizonytalanságot jól mutatja, hogy sokan még túl korainak találták, hogy bármit is mondjanak a lakáspiaci hatásokkal kapcsolatban, azonban vannak olyan folyamatok, amelyekről már most érdemes beszélni. Cikksorozatunk első részében a közvetítői, elemzői oldal várakozásait mutatjuk be.

    Tovább olvasok

  • Megállhat az albérletárak emelkedése Budapesten.

    Megállhat az albérletárak emelkedése Budapesten.

    Az adataik alapján tavaly nem volt komolyabb emelkedés, így az albérletpiaci kereslet Budapesten és a vidéki nagyvárosokban elérhette a plafont az Ingatlan.com szerint. A kínálat viszont folyamatosan bővült, tavaly például 13 százalékkal.  Bár a turizmus felívelése miatt a kiadó ingatlanok egy része nem jelent meg az albérletpiaci kínálatban, mert lakáshotelként üzemeltették, sok befektető azonban a hosszú távú kiadást választotta – mondta el a kínálatról Balogh László a cégtől. A budapesti kiadó lakások átlagos bérleti díja 165 ezer forint volt január végén, a megyei jogú városokban pedig ugyanez 100 ezer forint volt. Ez 10, illetve 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor a cég adatai szerint több népszerű budapesti kerületben már megállt a drágulás. Összességében nézve a bérleti díjaknál továbbra is emelkedést tapasztaltak, de jóval lassabb ütemű a drágulás, mint az elmúlt években. Úgy látják, hogy az elmúlt négy évben némiképp növekedett a kiadási idő is. Balogh szerint lényegében a kiadási idő szerény mértékű emelkedése összefügg a kínálat bővülésével, a bérlők nagyobb választékkal szembesülnek. „Most nagyjából egy hónap alatt lehet bérlőt találni. A kiadási idő várhatóan nem fog komolyabb mértékben növekedni, mert a tulajdonosoknak veszteséget jelent, ha üresen áll a lakás, így ezeket még olcsóbban is érdemesebb kiadni. Igaz, vannak olyan tulajdonosok, akik még abban az időszakban keresik az új bérlőt, amíg a régi még ott lakik az ingatlanban.”

    Tovább olvasok

  • Már látszik az ingatlanpiaci fordulat.

    Már látszik az ingatlanpiaci fordulat.

    A tavalyi utolsó negyedévben már csökkent a panellakások ára a Duna House adatai szerint.

    Tovább olvasok

  • A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

    A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

    A lakáspiac sztárjainál, a legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás: a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak. A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott.  Vidéken is szerény drágulást mutatnak a tégla- és panellakások, a családi házaknál viszont 15 százalékos drágulás látható.

    Tovább olvasok

  • Satufék jön az újlakások piacán Magyarországon.

    Satufék jön az újlakások piacán Magyarországon.

    Nem áll meg a lejtőn az új építésű lakások piaca. A következő három évben ütemes visszaesés lesz – vetítette előre a 2023-ig kitekintő Építési Piaci Prognózis.

    Tovább olvasok

  • Az erősebb őszi hónapok után újra a nyári mélypontra zuhant vissza a hazai ingatlanpiac.

    Az erősebb őszi hónapok után újra a nyári mélypontra zuhant vissza a hazai ingatlanpiac.

    A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2019 novemberében, országosan 10 945 lakóingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 71,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

    Tovább olvasok

  • Tényleg olcsóbb, vagy csak marketingfogás az év végi újlakás-akció?

    Tényleg olcsóbb, vagy csak marketingfogás az év végi újlakás-akció?

    2018 november után indult fejlesztéseknél egyre több helyen hirdetik úgy a még kivitelezés alatt álló lakásokat, hogy 2019 év végéig nagy kedvezménnyel vásárolható meg abban az esetben, ha a vevő a vételár nagy részét előlegként kifizeti. Sokan lépnek és élnek is az akciók lehetőségével, mások azonban kivárnak, mondván, ez nem valós kedvezmény. A kép vegyes, vannak valódi és komolynak is mondható kedvezmények és vannak ahol csak a jövő évre tervezett áremeléshez képes hirdetik az akciókat. Aki új lakás vásárlásban gondolkodik, annak mégis érdemes élni vele, az új lakások esetében ugyanis minden a kínálat csökkenését és az árak további emelkedését vetíti előre.

    Tovább olvasok

  • Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését.

    Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését.

    A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

    Tovább olvasok

  • Kíváncsi vagy, mit hoz a jövő a lakáspiacon? - Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

    Kíváncsi vagy, mit hoz a jövő a lakáspiacon? - Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

    A budapesti fejlesztések terén a magánszféra egyre nagyobb szerepet kap, éppen ezért a piaci mechanizmusokat a városfejlesztésben is egyre inkább figyelembe kell venni, de mindezt tudatos koordináció és tervezés mellett – mondta el Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, a november 6-án megrendezett Országos Urbanisztikai Konferencián, ahol Budapest fejlődésének jövőjével és a lakáspiac alakulásával kapcsolatban is megszólaltak a szakértők.

    Tovább olvasok

  • Panel-para: egy-két éve még elkapkodták, de ennyiért már nem kell!

    Panel-para: egy-két éve még elkapkodták, de ennyiért már nem kell!

    2014 óta egyértelműen a panellakások voltak a budapesti ingatlanpiac sztárjai, de mára a helyzet jelentősen megváltozott. Egyes kerületekben szinte lehetetlen eladni a panellakásokat, a kereslet a családi házak irányába fordult, ugyanis, némely kerületben egy olcsóbb, közepes méretű családi ház ára megegyezik egy fele akkora újépítésű lakás árával…

    Tovább olvasok

  • Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog.

    Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog.

    Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, a cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot - mondta el Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

    Tovább olvasok

  • Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

    Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

    A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2019 októberében, országosan 13 182 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

    Tovább olvasok