• Már látszik az ingatlanpiaci fordulat.

  Már látszik az ingatlanpiaci fordulat.

  A tavalyi utolsó negyedévben már csökkent a panellakások ára a Duna House adatai szerint.

  Tovább olvasok

 • A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

  A panellakások is búcsút vettek a féktelen drágulástól

  A lakáspiac sztárjainál, a legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás: a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak. A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott.  Vidéken is szerény drágulást mutatnak a tégla- és panellakások, a családi házaknál viszont 15 százalékos drágulás látható.

  Tovább olvasok

 • Satufék jön az újlakások piacán Magyarországon.

  Satufék jön az újlakások piacán Magyarországon.

  Nem áll meg a lejtőn az új építésű lakások piaca. A következő három évben ütemes visszaesés lesz – vetítette előre a 2023-ig kitekintő Építési Piaci Prognózis.

  Tovább olvasok

 • Az erősebb őszi hónapok után újra a nyári mélypontra zuhant vissza a hazai ingatlanpiac.

  Az erősebb őszi hónapok után újra a nyári mélypontra zuhant vissza a hazai ingatlanpiac.

  A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2019 novemberében, országosan 10 945 lakóingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 71,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  Tovább olvasok

 • Tényleg olcsóbb, vagy csak marketingfogás az év végi újlakás-akció?

  Tényleg olcsóbb, vagy csak marketingfogás az év végi újlakás-akció?

  2018 november után indult fejlesztéseknél egyre több helyen hirdetik úgy a még kivitelezés alatt álló lakásokat, hogy 2019 év végéig nagy kedvezménnyel vásárolható meg abban az esetben, ha a vevő a vételár nagy részét előlegként kifizeti. Sokan lépnek és élnek is az akciók lehetőségével, mások azonban kivárnak, mondván, ez nem valós kedvezmény. A kép vegyes, vannak valódi és komolynak is mondható kedvezmények és vannak ahol csak a jövő évre tervezett áremeléshez képes hirdetik az akciókat. Aki új lakás vásárlásban gondolkodik, annak mégis érdemes élni vele, az új lakások esetében ugyanis minden a kínálat csökkenését és az árak további emelkedését vetíti előre.

  Tovább olvasok

 • Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését.

  Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését.

  A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

  Tovább olvasok

 • Kíváncsi vagy, mit hoz a jövő a lakáspiacon? - Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

  Kíváncsi vagy, mit hoz a jövő a lakáspiacon? - Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

  A budapesti fejlesztések terén a magánszféra egyre nagyobb szerepet kap, éppen ezért a piaci mechanizmusokat a városfejlesztésben is egyre inkább figyelembe kell venni, de mindezt tudatos koordináció és tervezés mellett – mondta el Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, a november 6-án megrendezett Országos Urbanisztikai Konferencián, ahol Budapest fejlődésének jövőjével és a lakáspiac alakulásával kapcsolatban is megszólaltak a szakértők.

  Tovább olvasok

 • Panel-para: egy-két éve még elkapkodták, de ennyiért már nem kell!

  Panel-para: egy-két éve még elkapkodták, de ennyiért már nem kell!

  2014 óta egyértelműen a panellakások voltak a budapesti ingatlanpiac sztárjai, de mára a helyzet jelentősen megváltozott. Egyes kerületekben szinte lehetetlen eladni a panellakásokat, a kereslet a családi házak irányába fordult, ugyanis, némely kerületben egy olcsóbb, közepes méretű családi ház ára megegyezik egy fele akkora újépítésű lakás árával…

  Tovább olvasok

 • Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog.

  Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog.

  Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, a cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot - mondta el Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

  Tovább olvasok

 • Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

  Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

  A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2019 októberében, országosan 13 182 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  Tovább olvasok

 • Meglepetés? - Továbbra is 20% fölött a lakásárak növekedése.

  Meglepetés? - Továbbra is 20% fölött a lakásárak növekedése.

  Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest valamelyest lassabb, 22,5 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 második negyedéve között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint. A vidéki városokban a fővárosi áremelkedéstől csak kismértékben elmaradó, 21,6 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, ami hasonló az első negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz. A községekben az országos átlagtól több mint 14 százalékponttal elmaradó, mindössze 2,9 százalékos átlagos éves lakásár-növekedés volt tapasztalható nominális értelemben. Az aggregált MNB lakásárindex szerint országos átlagban, a második negyedévben 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak nominális alapon, míg az éves nominális növekedési ütem 17,1 százalékot ért el, kissé meghaladva az előző negyedévben megfigyelt 16,8 százalékos értéket. Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 12,8 százalék volt a vizsgált időszakban - derül ki az MNB frissen közölt tájékoztatójából. De mi jön ezután?

  Tovább olvasok

 • Nagyot fékezett a lakáspiac!

  Nagyot fékezett a lakáspiac!

  Kevesebb mint 10 ezer használt lakás talált gazdára az első félévben Budapesten, ez jelentős, 46 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest a hivatalos adatok alapján. A fővárosi használt lakások átlagos 720 ezer forintos kínálati négyzetméterára május óta stagnálva elérte a tetőpontot, ami pedig a saját célra vásárlóknak kedvezhet - írja elemzésében az ingatlan.com.

  Tovább olvasok