• Kíváncsi vagy, mit tartogat a lakáspiac ebben az évben?

  Kíváncsi vagy, mit tartogat a lakáspiac ebben az évben?

  2019-ben a keresleti és kínálati folyamatok is támogathatják a hazai lakásárak további növekedését, így az idei évre is drágulást várnak a Takarék Index elemzői, de ennek mértékében némi csökkenésre lehet számítani 2018-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy idén a lakásárak bővülése a 2018-as, 10 százalékot meghaladó szint alatt maradhat. Ahogyan az elmúlt években megfigyelhető volt, a piacon továbbra is nagy különbségek lehetnek a kisebb és nagyobb települések ingatlanárai között. 

  Tovább olvasok

 • Látványos ábra a végletekig szélsőséges budapesti lakáspiacról.

  Látványos ábra a végletekig szélsőséges budapesti lakáspiacról.

  Látványos ábrát készített az Otthon Centrum arról, hogy Budapesten a tavalyi évben mennyiért keltek el az általuk értékesített lakások. A cég által 2018-ban értékesített lakóingatlanok 38,4 százaléka volt Budapesten, amelyek mindegyikét egy-egy pont jelöli az ábrán. 

  Tovább olvasok

 • Négy év alatt megduplázódott az agglomeráció ingatlanforgalma

  Négy év alatt megduplázódott az agglomeráció ingatlanforgalma

  Megduplázódott az ingatlan-adásvételek száma a fővárosi agglomeráció településein a 2013 és 2017 között eltelt időszakban - derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből. A várakozások szerint a 2017 végén regisztrált, 11 ezret is meghaladó tranzakciószámot 2018-ban is megközelíti az agglomerációs piac. A népszerűség oka elsősorban a megfizethetőségben rejlik, vagyis abban, hogy Budapesthez képest még mindig jelentősen olcsóbb az agglomeráció. 

  Tovább olvasok

 • Ők lehetnek a lakásárak emelkedésének a következő nyertesei

  Ők lehetnek a lakásárak emelkedésének a következő nyertesei

  A napokban kerültek ki a KSH legfrissebb lakáspiaci számai, amit főként az áremelkedési statisztikák miatt vártak sokan. 2018 harmadik negyedévében országosan a használt lakásoknál mért 10,7 százalékos növekedésnél - ahogy az lenni szokott - Budapest erősebben teljesített. Sőt, a pesti külső kerületekben olyannyira megnőttek az árak, hogy még az eddigi kedvelt nyugati agglomerációs településeken mért fajlagos árakat is lehagyták. Úgy tűnik tehát, hogy az áremelkedés következő nyertesei a külső kerületek lakosai lehetnek, és azok, akik már korábban kiköltöztek ezekre a helyekre.    

  Tovább olvasok

 • Így újulhat meg az egykori óbudai gyártelep!

  Így újulhat meg az egykori óbudai gyártelep!

  Kijöttek a legújabb látványtervek az egykori óbudai szeszgyár (Buszesz) helyére tervezett ingatlanfejlesztésről. A mintegy 5 hektáros területen a tradicionális iparterület rehabilitálásával alakít ki társasházakat a fejlesztő. 

  Tovább olvasok

 • Félelmetes, hogy milyen sokba kerül felépíteni egy házat.

  Félelmetes, hogy milyen sokba kerül felépíteni egy házat.

  Építési költségek, telekár, no meg sok egyéb kiadás, ami egy családi ház építését jellemzi, talán csak a marketing költségek azok, amelyek nem terhelnek egy magánszemélyt, szemben egy lakásfejlesztővel. Megnéztük, hogy aki mostanában vágna bele házépítésbe, vajon milyen költségekkel szembesülhet az ország egyes részein, illetve azt is, hogy egy többlakásos társasház esetében mekkora az az összeg, ami egy lakásfejlesztő kiadásait fedezné. 

  Tovább olvasok

 • Biztos, hogy örülünk az 5%-os áfa meghosszabbításának? - Sok projektet gyorsan átáraztak.

  Biztos, hogy örülünk az 5%-os áfa meghosszabbításának? - Sok projektet gyorsan átáraztak.

  A 2018-as év egyik slágertémája a lakáspiacon az újépítésű lakásokra vonatkozó kedvezményes áfa meghosszabbítása volt. A kormány nem siette el a döntést, sokáig azt kommunikálta, hogy az eredetileg 2019 év végéig szóló kedvezmény nem kerül meghosszabbításra. A piaci szereplők remélték, hogy az 5 százalékos áfa valamilyen formában fenn fog maradni, a bizonytalanság miatt azonban az év második felében egyre kevesebb nagyobb lakásszámú fejlesztést indítottak el, és a magasabb áfatartalmat többen kiskapuk keresésével akarták elkerülni a 2020-ra csúszó átadásoknál. Végül novemberben megérkezett a bejelentés a kedvezményes áfa meghosszabbításáról. De vajon milyen következményei voltak a módosításoknak? És mennyi drágultak a bejelentést követően a lakások? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Eltinga szakértői. 

  Tovább olvasok

 • Árcsökkenést mért a KSH a hazai lakáspiacon!

  Árcsökkenést mért a KSH a hazai lakáspiacon!

  Minimális csökkenést mért a KSH a lakásárakban 2018 harmadik negyedévében az azt megelőző negyedévhez képest. A használt lakások esetében a tiszta árváltozás országosan 0,4 százalékpontos csökkenése ugyan elhanyagolható, a kérdés az, hogy a jövőben milyen gyakran fordulhatnak elő ehhez hasonló negyedévek.     

  Tovább olvasok

 • Mennyit alkudhatsz a leendő lakásod árából?

  Mennyit alkudhatsz a leendő lakásod árából?

  2018 utolsó negyedévében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok voltak a legkeresettebbek Budapesten. A négyzetméterár tekintetében kiemelkedő kategória Budán a 750 ezer forint feletti átlagérték, míg Pesten a 600 ezer forint feletti átlagos négyzetméterár, amelyek az ingatlanok 40-42 százalékát foglalják magukba. Ennek megfelelően az átlagos eladási ár is az egyre magasabb kategóriák felé tolódik el, Budán az ingatlanok több mint 40 százaléka 40 millió forint felett cserélt tulajdonost - derül ki a legújabb Duna House Barométerből. 

  Tovább olvasok

 • Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért?

  Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért?

  Budapesten több mint 14 százalékponttal volt nagyobb a befektetési célú lakásvásárlók aránya tavaly decemberben, mint 2017 ugyanezen időszakában. Ezzel szemben a vidéki adásvételek között 2017 és 2018 végén is 29 százalékos volt ennek a csoportnak a megoszlása - derül ki a Duna House Barométerből. 

  Tovább olvasok

 • Ennyiért vehetsz új lakást a vidéki városokban - Itt a teljes lista

  Ennyiért vehetsz új lakást a vidéki városokban - Itt a teljes lista

  Az új lakásokkal kapcsolatban legtöbbször csak Budapesttel foglalkoznak az elemzések, noha a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban is egyre több lakás épül. Az Otthon Centrum a vidéken épülő projekteket vizsgálta meg, megnézve azt, hogy hol, milyen árakon lehet új lakáshoz jutni. 

  Tovább olvasok

 • Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

  Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

  A válságból való kilábalás 2014-ben leglátványosabban a lakótelepi lakások felől indult. Mint a legolcsóbb lakáskategória, az iparosított technológiával épült ingatlanok egyrészt jó befektetésnek számítottak (és számítanak mind a mai napig), hiszen elhelyezkedésük, közlekedési kapcsolataik és szolgáltatási ellátottságuk révén gyakran kedvelt albérleti célpontok. Másrészt pedig az épületek folyamatos korszerűsítésével mára ugrásszerűen javult a megítélésük, saját lakás céljára is - derül ki az OTP legújabb Értéktérképéből. 

  Tovább olvasok