• Mennyit alkudhatsz a leendő lakásod árából?

    Mennyit alkudhatsz a leendő lakásod árából?

    2018 utolsó negyedévében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok voltak a legkeresettebbek Budapesten. A négyzetméterár tekintetében kiemelkedő kategória Budán a 750 ezer forint feletti átlagérték, míg Pesten a 600 ezer forint feletti átlagos négyzetméterár, amelyek az ingatlanok 40-42 százalékát foglalják magukba. Ennek megfelelően az átlagos eladási ár is az egyre magasabb kategóriák felé tolódik el, Budán az ingatlanok több mint 40 százaléka 40 millió forint felett cserélt tulajdonost - derül ki a legújabb Duna House Barométerből. 

    Tovább olvasok

  • Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért?

    Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért?

    Budapesten több mint 14 százalékponttal volt nagyobb a befektetési célú lakásvásárlók aránya tavaly decemberben, mint 2017 ugyanezen időszakában. Ezzel szemben a vidéki adásvételek között 2017 és 2018 végén is 29 százalékos volt ennek a csoportnak a megoszlása - derül ki a Duna House Barométerből. 

    Tovább olvasok

  • Ennyiért vehetsz új lakást a vidéki városokban - Itt a teljes lista

    Ennyiért vehetsz új lakást a vidéki városokban - Itt a teljes lista

    Az új lakásokkal kapcsolatban legtöbbször csak Budapesttel foglalkoznak az elemzések, noha a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban is egyre több lakás épül. Az Otthon Centrum a vidéken épülő projekteket vizsgálta meg, megnézve azt, hogy hol, milyen árakon lehet új lakáshoz jutni. 

    Tovább olvasok

  • Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

    Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

    A válságból való kilábalás 2014-ben leglátványosabban a lakótelepi lakások felől indult. Mint a legolcsóbb lakáskategória, az iparosított technológiával épült ingatlanok egyrészt jó befektetésnek számítottak (és számítanak mind a mai napig), hiszen elhelyezkedésük, közlekedési kapcsolataik és szolgáltatási ellátottságuk révén gyakran kedvelt albérleti célpontok. Másrészt pedig az épületek folyamatos korszerűsítésével mára ugrásszerűen javult a megítélésük, saját lakás céljára is - derül ki az OTP legújabb Értéktérképéből. 

    Tovább olvasok

  • Ez vár a lakáspiacra - friss elemzés

    Ez vár a lakáspiacra - friss elemzés

    A lakások iránti kereslet erős, ez fokozza a lakásépítési kedvet, ami az építőipart és a GDP-növekedést is hajtja. Emellett amíg kitart a GDP-bővülés addig az új és használt lakásokra is lesz kereslet - írja elemzésében az ingatlan.com. Prognózisukban az erős kereslet mellett visszafogottabb áremelkedésre számítanak.

    Tovább olvasok

  • Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak.

    Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak.

    A lakásárak folyamatos emelkedésében ritka kivételnek számít, ha Budapest egy-egy területén mégiscsak alacsonyabb árakon keltek el a lakások ebben az évben, mint 2017 során. Az OTP Értéktérképe alapján ha a kerületek egészét vesszük szemügyre, nincs olyan, ahol csökkennének az átlagos fajlagos árak, van viszont három olyan irányítószám-körzet Budapesten, ahol idén alacsonyabb átlagárakkal lehetett találkozni. 

    Tovább olvasok

  • Sokkal több magyar fiatal lakik a szüleivel, mint gondolnánk.

    Sokkal több magyar fiatal lakik a szüleivel, mint gondolnánk.

    A 16 és 29 év közötti magyarországi férfiak 80 százaléka, a nőknek pedig 68 százaléka lakik a szüleivel, az Eurostat 2017-es adatai alapján. A számokból az is kiderül, hogy a magyar fiatalok az EU-s átlagnál nagyobb arányban laknak otthon a 20-as éveikben - írja a Népszava.     

    Tovább olvasok

  • Két év alatt 20 millió? - Ennyit bukhattál, ha csak most vetted meg az új lakásod.

    Két év alatt 20 millió? - Ennyit bukhattál, ha csak most vetted meg az új lakásod.

    Elkészült a legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport, amelyből többek között az is kiderül, hogy miként változott 2016 elejétől egészen mostanáig a Budapesten kínált új lakások átlagos alapterülete, illetve átlagára. Az adatok alapján, aki még két évvel ezelőtt belevágott a vásárlásba, akár több tízmillió forinttal kevesebbet kellett fizetnie, a jelenlegi és az akkori budapesti átlagárakat nézve. 

    Tovább olvasok

  • Az agglomerációba költöznél? Itt még olcsón vehetsz lakást.

    Az agglomerációba költöznél? Itt még olcsón vehetsz lakást.

    A három szomszédos település: Dunakeszi, Göd és Fót vezeti a pesti agglomeráció árversenyét. A remek közlekedés, a szolgáltatások minősége és nem utolsó sorban a sok új építésű ingatlan teszi kifejezetten vonzóvá a környéket. Olyannyira, hogy még számos budapesti kerületet is megelőznek itt a négyzetméterárak. Ijedtségre azonban semmi ok: az OTP Ingatlanpontnak vannak tippjei, hol érdemes még keresgélni. 

    Tovább olvasok

  • Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének.

    Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének.

    A magyar lakáspiac a 2012-13-as mélyponttól indulva, minden fő mutatóját tekintve továbbra is látványosan felívelő szakaszban van. Az ország különböző területein a tavalyinál valamivel kiegyenlítettebben mutatkozik meg az árnövekedés. Szemben az általános közvélekedéssel, a jelenlegi jövedelemarányos árszintek sem historikusan, sem regionálisan nem tekinthetőek magasnak. Rövid távon a kereslet stabilnak mondható. A piaci kockázatot egyrészt az áfa-szabályozás nyomán várhatóan hektikusan alakuló kínálat, illetve a továbbra is emelkedő építőipari költségek és szűk kapacitások jelentik - áll az OTP legfrissebb, a NAV idei első három negyedéves ingatlanforgalmi adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében. 

    Tovább olvasok

  • Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

    Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

    Durva különbségek vannak az egyes kerületek között az új lakások drágulásában. A legjobb lokációval rendelkező lakóprojekteknél, vagy olyan területeken, ahol alig épülnek új lakások, akár az 50 százalékot is meghaladhatja az egy év alatt bekövetkezett áremelkedés mértéke.

    Tovább olvasok

  • Használt lakás venne? Akkor erről tudnia kell!

    Használt lakás venne? Akkor erről tudnia kell!

    A használt ingatlanpiacon nagyon sokféle lakással és vételárral találkozhatunk. Sokszor az alacsonyabb vételár valamiféle hibára, máskor egyszerűen csak jó vételre utal. Ha felfedezünk egy hibát, minden esetben az eladó felel vagy vannak kivételek? Milyen jogai vannak a vevőnek és mennyi ideig érvényesítheti azokat?

    Tovább olvasok