• Ez vár a lakáspiacra - friss elemzés

  Ez vár a lakáspiacra - friss elemzés

  A lakások iránti kereslet erős, ez fokozza a lakásépítési kedvet, ami az építőipart és a GDP-növekedést is hajtja. Emellett amíg kitart a GDP-bővülés addig az új és használt lakásokra is lesz kereslet - írja elemzésében az ingatlan.com. Prognózisukban az erős kereslet mellett visszafogottabb áremelkedésre számítanak.

  Tovább olvasok

 • Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak.

  Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak.

  A lakásárak folyamatos emelkedésében ritka kivételnek számít, ha Budapest egy-egy területén mégiscsak alacsonyabb árakon keltek el a lakások ebben az évben, mint 2017 során. Az OTP Értéktérképe alapján ha a kerületek egészét vesszük szemügyre, nincs olyan, ahol csökkennének az átlagos fajlagos árak, van viszont három olyan irányítószám-körzet Budapesten, ahol idén alacsonyabb átlagárakkal lehetett találkozni. 

  Tovább olvasok

 • Sokkal több magyar fiatal lakik a szüleivel, mint gondolnánk.

  Sokkal több magyar fiatal lakik a szüleivel, mint gondolnánk.

  A 16 és 29 év közötti magyarországi férfiak 80 százaléka, a nőknek pedig 68 százaléka lakik a szüleivel, az Eurostat 2017-es adatai alapján. A számokból az is kiderül, hogy a magyar fiatalok az EU-s átlagnál nagyobb arányban laknak otthon a 20-as éveikben - írja a Népszava.     

  Tovább olvasok

 • Két év alatt 20 millió? - Ennyit bukhattál, ha csak most vetted meg az új lakásod.

  Két év alatt 20 millió? - Ennyit bukhattál, ha csak most vetted meg az új lakásod.

  Elkészült a legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport, amelyből többek között az is kiderül, hogy miként változott 2016 elejétől egészen mostanáig a Budapesten kínált új lakások átlagos alapterülete, illetve átlagára. Az adatok alapján, aki még két évvel ezelőtt belevágott a vásárlásba, akár több tízmillió forinttal kevesebbet kellett fizetnie, a jelenlegi és az akkori budapesti átlagárakat nézve. 

  Tovább olvasok

 • Az agglomerációba költöznél? Itt még olcsón vehetsz lakást.

  Az agglomerációba költöznél? Itt még olcsón vehetsz lakást.

  A három szomszédos település: Dunakeszi, Göd és Fót vezeti a pesti agglomeráció árversenyét. A remek közlekedés, a szolgáltatások minősége és nem utolsó sorban a sok új építésű ingatlan teszi kifejezetten vonzóvá a környéket. Olyannyira, hogy még számos budapesti kerületet is megelőznek itt a négyzetméterárak. Ijedtségre azonban semmi ok: az OTP Ingatlanpontnak vannak tippjei, hol érdemes még keresgélni. 

  Tovább olvasok

 • Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének.

  Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének.

  A magyar lakáspiac a 2012-13-as mélyponttól indulva, minden fő mutatóját tekintve továbbra is látványosan felívelő szakaszban van. Az ország különböző területein a tavalyinál valamivel kiegyenlítettebben mutatkozik meg az árnövekedés. Szemben az általános közvélekedéssel, a jelenlegi jövedelemarányos árszintek sem historikusan, sem regionálisan nem tekinthetőek magasnak. Rövid távon a kereslet stabilnak mondható. A piaci kockázatot egyrészt az áfa-szabályozás nyomán várhatóan hektikusan alakuló kínálat, illetve a továbbra is emelkedő építőipari költségek és szűk kapacitások jelentik - áll az OTP legfrissebb, a NAV idei első három negyedéves ingatlanforgalmi adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében. 

  Tovább olvasok

 • Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

  Durva különbségek a kerületek között: itt drágultak a legjobban az új lakások

  Durva különbségek vannak az egyes kerületek között az új lakások drágulásában. A legjobb lokációval rendelkező lakóprojekteknél, vagy olyan területeken, ahol alig épülnek új lakások, akár az 50 százalékot is meghaladhatja az egy év alatt bekövetkezett áremelkedés mértéke.

  Tovább olvasok

 • Használt lakás venne? Akkor erről tudnia kell!

  Használt lakás venne? Akkor erről tudnia kell!

  A használt ingatlanpiacon nagyon sokféle lakással és vételárral találkozhatunk. Sokszor az alacsonyabb vételár valamiféle hibára, máskor egyszerűen csak jó vételre utal. Ha felfedezünk egy hibát, minden esetben az eladó felel vagy vannak kivételek? Milyen jogai vannak a vevőnek és mennyi ideig érvényesítheti azokat?

  Tovább olvasok

 • Ennyiért keltek el idén az ország legdrágább lakásai

  Ennyiért keltek el idén az ország legdrágább lakásai

  A fővárosban átlagosan 3 százalékot, azaz 1 millió forintot lehet alkudni a használt lakások árából, de a legdrágább kerületekben - mint például az V. - akár 5 százalék is lehet az árengedmény - olvasható az Ingatlan.com felmérésében. Az alku ellenére is voltak azonban kiugróan drága tranzakciók, amelyek pontos listáját az Otthon Centrum gyűjtötte össze a saját adatbázisa alapján.

  Tovább olvasok

 • Tíz dolog, ami felforgatja a lakáspiacot

  Tíz dolog, ami felforgatja a lakáspiacot

  Vajon mitől függ, hogy egy lakás ára felfelé vagy lefelé tart? Miért értékelődik fel az egyik környék, és válik egyre olcsóbbá egy másik? Ezek a kérdések sokkal összetettebbek annál, hogy egy-egy szóval válaszoljunk rájuk, de közelebb kerülünk a megoldáshoz ha elkezdjük összegyűjteni azokat a tényezőket, amelyek biztosan hatással vannak a lakáspiac alakulására.

  Tovább olvasok

 • Kiderült, hol a legdrágább a lakásbérlés Budapesten!

  Kiderült, hol a legdrágább a lakásbérlés Budapesten!

  Budapesten, hosszú távú lakáskiadásnál az új vagy újszerű garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ezer forint, a kétszobásoké 168 ezer forint, a háromszobásoké a 200 000 forintot is meghaladhatja, a díjak kerületenként és városrészenként jelentős eltéréseket mutatnak - közölte a Cordia Zrt. az MTI-vel.

  Tovább olvasok

 • Csak a legnagyobbak élhetik túl a lakásáfa körüli bizonytalanságot!

  Csak a legnagyobbak élhetik túl a lakásáfa körüli bizonytalanságot!

  Korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni - válaszolta egy kérdésre múlt héten Varga Mihály a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat beterjesztését követően. A kedvezményes áfakulcs 2019. december végéig van érvényben, a szakma nagy része szerint azonban a döntés halasztása tovább növeli a bizonytalanságot. Nem véletlen, hogy a fejlesztők emellett állnak ki, a kormány szempontjából pedig azt kellene átgondolni, hogy a kedvezményes áfával továbbra is a piac összes szereplőjét tervezi támogatni, vagy célirányosan egyes csoportok - például a családok - lakáshoz jutását segítené. A kérdésről a piac négy szakértőjét kérdeztük meg, valamint bemutatjuk az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület álláspontját is.

  Tovább olvasok