Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért?

A Duna House által készített becslés alapján 2018 decemberében a budapesti vevők 65 százaléka 30-50 év közötti személy volt, míg 2017 decemberében ez az érték 57 százalék körül alakult, amellyel párhuzamosan csökkent a 30 év alattiak aránya 16-ról 10 százalékra. A vezető vásárlási ok a befektetési szándék volt, az esetek 53 százalékának hátterében ez állt, míg egy évvel korábban ez az arány csupán 39 százalék volt Budapesten. A vásárlások során a válaszadók 15 százalékánál a nagyobb lakóingatlanba való költözés állt a háttérben tavaly év végén, ezt követte 12 százalékkal az első lakásvásárlás.

Budapesten a befektetésként vásárolt ingatlant átlagosan 40,5 millió forintért vásárolták meg, az átlagos méret pedig 64 négyzetméter volt a Duna House által értékesített lakóingatlanok között. 

Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért


Bár Budapesten a befektetési célú lakásvásárlók aránya 14 százalékponttal növekedett egy év alatt, a vidéki adásvételeknél változatlan maradt az általuk képviselt 29 százalék 2017 és 2018 decembere között. A felmérésben résztvevők valamivel több, mint negyede nagyobb ingatlanba költözött, és 23 százalékot tettek ki, akik az első lakásukat vásárolták meg. Vidéken a vevők 55 százaléka volt 30-50 év közötti, a 30 év alattiak aránya azonban magasabb volt, mint Budapesten. 

Még mindig tolonganak a befektetők a budapesti lakásokért


Az eladók többsége is 30 és 50 év közötti személy volt. Otthonuktól legtöbben nagyobb ingatlanba költözés miatt váltak meg, amelyért 38,2 millió forintot kaptak átlagosan. Tavalyhoz képest nőtt az örökölt ingatlant értékesítők aránya is (17-ről 24 százalékra), ők az adásvétellel közel 30 millió forinthoz jutottak. 

 

   


Vissza