• Itt a nagy lakáshitel-táblázat: ilyen kamatokkal és törlesztőrészletekkel csalogatnak most a bankok

    Itt a nagy lakáshitel-táblázat: ilyen kamatokkal és törlesztőrészletekkel csalogatnak most a bankok

    A 7,3%-os THM-plafon januári bevezetését követő nagy januári kamatcsökkentések után februárban már csak három bank csökkentette tovább lakáshitelkamatát, azóta pedig már ennyi sem. Megnéztük, mit kínálnak április közepén a bankok a lakáshitelt felvevőknek.

    Tovább olvasok

  • Tovább csökkentek a lakásárak novemberben!

    Tovább csökkentek a lakásárak novemberben!

    A nyári hónapokat követően novemberben ismét csökkentek a lakásárak az ingatlan.com lakásárindexének adatai szerint. Az elmúlt hónapokra jellemző stagnálás után több országrészben is elmozdultak a lakóingatlan-árak az egy hónappal korábbihoz képest.  

    Tovább olvasok

  • CSOK Plusz: szinte féláron a tied lehet egy 60 milliós lakás, mutatjuk a trükköt

    CSOK Plusz: szinte féláron a tied lehet egy 60 milliós lakás, mutatjuk a trükköt

    Nagy könnyítést kapnak a gyermekvállalók a CSOK Plusz bevezetésével, ami akár 15, 30 és 50 millió forint kedvezményes hitelt is jelenthet, melynek egy részét el is engedheti az állam. Sokaknál viszont már maga az önerő előteremtése is gondot okoz lakásvásárláskor, viszont erre is van megoldás. A CSOK Plusz a babaváró hitellel kombinálva lehetővé teszi, hogy egy család akár önerő nélkül, a piaci ár nagyjából feléért lakóingatlanhoz jusson. Cikkünkben megnéztük, hol, mekkora lakásra elég egy, kettő és három újonnan vállalt gyermek esetén a maximálisan elérhető 26, 41 és 61 millió forint.

    Tovább olvasok

  • CSOK Plusz rázhatja fel Csipkerózsika-álmából a lakáspiacot – Kiderült, hogy kik járhatnak jól jövőr

    CSOK Plusz rázhatja fel Csipkerózsika-álmából a lakáspiacot – Kiderült, hogy kik járhatnak jól jövőr

    Szerdán este eldőlt, hogy CSOK Plusz néven minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány 2024. január 1-jétől. A babaváró hitelhez hasonló konstrukció nemcsak más logikára épül majd, mint a most még elérhető "városi" CSOK, de jóval szelektívebb is lesz nála, hiszen kizárja az eddigi igénylői kör mintegy kétharmadát: az új gyermeket már nem vállalókat, az egyedülállókat és az élettársi viszonyban élőket is. Megnéztük, hogy akik viszont igénybe tudják venni a CSOK Pluszt, azok mekkorát nyerhetnek vele egyrészt a hitel-elengedésen, másrészt a piaci lakáshitelekénél alacsonyabb törlesztőrészleten.

    Tovább olvasok

  • A hivatalos adatok szerint is fékre léptek a lakásárak!

    A hivatalos adatok szerint is fékre léptek a lakásárak!

    Az előző év harmadik negyedében nagyon lelassult a használt lakóingatlanok drágulása – áll az ingatlan.com legfrisseb elemzésében, amely ismerteti a KSH lakásárindexének előzetes adatait, egyben a saját adatok alapján mutatja be a legfrissebb árváltozásokat.

    Tovább olvasok

  • Kivégzik a napelemeket: hamarosan mindenki rosszul jár, aki felszereltette.....

    Kivégzik a napelemeket: hamarosan mindenki rosszul jár, aki felszereltette.....

    Iparági szereplők értelmezése szerint már 2024. január 1-jétől általánosan véget vethet a felhasználói szempontból kedvező éves szaldó rendszernek a háztartási méretű (HMKE) naperőművek termelésének elszámolását is érintő legutóbbi rendelet. A november 18-án megjelent rendelet értelmezése a szakmát is kihívás elé állította, ezért a MANAP iparági egyesület állásfoglalást kért az ügyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH).  

    Tovább olvasok

  • Történelmi csúcson vannak a globális lakásárak - Eljött a fordulat ideje?

    Történelmi csúcson vannak a globális lakásárak - Eljött a fordulat ideje?

    A lakásárak elmúlt években tapasztalt horrorisztikus emelkedése nem csak Magyarországon volt megfigyelhető, hanem szerte a világ fejlett országaiban. Noha az áremelkedés a 2008-as válságot követően a 2010-es évek elején máshol is elindult, az elmúlt két évben ez újabb sebességbe kapcsolt. A fejlett világban soha ilyen tempóban nem emelkedtek még a lakásárak, azonban mindez most a végéhez közeledhet - írja a Financial Times.

    Tovább olvasok

  • Lakásárak: csak kapkodjuk a fejünket, olyan döbbenetes az újabb áremelkedés a piacon

    Lakásárak: csak kapkodjuk a fejünket, olyan döbbenetes az újabb áremelkedés a piacon

    Néhány hónapja még 1,2 millió forint volt a kínálati négyzetméterár a budapesti új lakások piacán, az árak tovább nőttek, azonban már a korábbinál kisebb mértékben, így jelenleg 1,27 millió forintért lehet egy négyzetmétert megvásárolni - derül ki az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportjának legújabb felméréséből. Az átlagos árszintekben is folytatódott az emelkedés, egy új építésű lakás átlagos ára ma már több mint 92 millió forint a fővárosban. Fél évvel korábban ez még csak 76 millió forint volt. Mindeközben az elérhető szabad lakások száma hatéves mélypontra süllyedt.

    Tovább olvasok

  • GOBUDA néven újjászületett Óbuda plázája

    GOBUDA néven újjászületett Óbuda plázája

    A WING fejlesztésében megújult az egykori óbudai EuroCenter, új nevén GOBUDA Mall 25 ezer négyzetméter bérbe adható területtel. Az épületegyüttes nagyjából 100 üzletnek helyet adó, szolgáltató funkciót is betöltő modern bevásárlóközponttá alakult. A rekordsebességgel elkészült észak-budai pláza a helyiek igényeire szabva újult meg, amelyet folyamatosan adnak át március 24-étől.

    Tovább olvasok

  • Gondot jelent az önerő előteremtése a lakáshitelhez? Megnéztük, mi segíthet!

    Gondot jelent az önerő előteremtése a lakáshitelhez? Megnéztük, mi segíthet!

    Az, hogy pontosan mekkora saját megtakarításra van szükségünk egy ingatlan megvásárlásához függ az ingatlan árától, attól, hogy milyen összegű otthonteremtési támogatásra vagyunk jogosultak, valamint attól, hogy szükségünk van-e hitelre a vásárláshoz. Megnéztük a lehetőségeket.

    Tovább olvasok

  • HITEL - KAMATOK Mit várhatunk a lakáspiactól 2022-ben?

    HITEL - KAMATOK Mit várhatunk a lakáspiactól 2022-ben?

    A lakásvásárlás egy nagyon komoly döntés, hiszen akár több tíz millió forintot fizethet ki a vevő, melyért cserébe megvásárolja azt az otthont, amelyben hosszú éveken, évtizedeken keresztül élni fog. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolnia minden lakáskeresőnek azt, hogy mit, mikor és milyen áron venne meg. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mire lehet számítani 2022-ben az ingatlanpiacon, illetve mire érdemes figyelnie az érdeklődőknek a döntéshozás során.

    Tovább olvasok

  • Erkély, loggia, franciaerkély, terasz: mi a különbség?

    Erkély, loggia, franciaerkély, terasz: mi a különbség?

    Erkély, loggia, franciaerkély, terasz? Tegyük rendbe a fogalmakat. Eladóként és vevőként is érdekünk, hogy a különbségekkel tisztában legyünk. Előnyösebb helyzetbe kerülhetünk az ingatlanpiacon, ha ismerjük a részleteket, illetve pontosan tudjuk, hogy a külső tartózkodók beletartoznak-e az ingatlan alapterületébe, vagyis növelik-e a négyzetméterszámot.

    Tovább olvasok