CSOK Plusz: szinte féláron a tied lehet egy 60 milliós lakás, mutatjuk a trükköt

Rögtön az elején ki kell emelni, hogy a címben szereplő állítás kizárólag három új gyermeket vállalók esetén lesz érvényes, de már kettő, sőt egy gyermeknél is érdemi támogatást jelent a CSOK Plusz. Ezt kiegészítve az akár önerőként is felhasználható babaváró hitel 11 millióra emelt összegével már a mai árak mellett is érdemi választékot találunk a lakáspiacon.

A CSOK Plusz keretében a második gyermektől kezdve minden további megszülető gyermek után 10 millió forintot enged el az állam a tartozásból. Mivel a babaváró hitelnél az elengedés mértéke a második újonnan születő gyermek esetében jövőre 3,3 millió forint, a harmadik újonnan születő gyermek esetében pedig akár 11 millió forint is lehet, egészen nagy hitelelengedéshez juthatnak a friss családalapítók, ha kombinálják a CSOK Pluszt a babaváró hitellel.

A babaváró hitel 75 százaléka számítható be önerőként a lakásvásárlásba, hogy ha a babaváró hitel és a lakáshitel felvétele között nem telik el legalább 90 nap. Ez a maximum összeg esetén valamivel több mint 8 millió forintot jelent, így első lakásvásárlók esetében akár a babaváró hitelből is előteremthető a 10%-os önerő.

Egy gyermek esetén

Ha valaki egy gyermeket vállal, akkor legfeljebb 15+11, azaz 26 millió forint kedvezményes hitelhez juthat, ami ha Budapesten nem is, de az ország számos részén önmagában is elegendő egy három fő számára alkalmas, kisebb lakás megvásárlásához.

Az alábbi ábrán látható, hogy Budapest kerületeiben és a megyeszékhelyeken hány négyzetméternyi lakás jön ki ebből az összegből. A piros vonal a 40 négyzetméteres határt jelöli, ami a korábbi CSOK-nál a minimum méret volt az egy gyermek esetén megvásárolható lakáshoz. Bár az CSOK Plusz esetében még nem tudjuk, hogy lesz-e ilyen feltétel, az elmondható, hogy a háromfős családok általában egyébként sem vesznek 40 négyzetméteresnél kisebb lakást. A vonal fölé érő oszlopoknál tehát önerő nélkül, a kétfajta hitel kombinálásával is meg lehet venni egy ekkora lakást, a drágább kerületekben viszont már szükség van a támogatáson felül valamekkora önerőre.

 

Két gyermek esetén

Két gyermek vállalásával legfeljebb 30+11, azaz 41 millió forint kedvezményes hitel érhető el, amelyből 13,3 millió forintot elengednek. A CSOK Pluszból 10 milliót, míg a babaváró hitelből 3,3 millió forintot nem kell visszafizetni. Korábban a kétgyermekeseknél 50 négyzetméter volt a limit, így érdekességként itt is bejelöltük a piros vonallal ezt. Jól látszik, hogy itt már az olcsóbb budapesti kerületekben is megvásárolható egy ekkora méretű lakás.

 

 

Három gyermek esetén

A legtöbb támogatás három gyermek vállalásával érhető el, legfeljebb 50+11 azaz 61 millió forint kedvezményes hitel, itt is akár 31 millió forint elengedéssel a CSOK Pluszból és a babaváróból. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki három gyermeket vállal, a 61 millió forint helyett csak 30 millió forintot kell ténylegesen kifizetnie az ingatlanért. Ráadásul itt még nagyobb a kínálat, ebbe az árkategóriába a budapesti lakások jelentős része is belefér.

 

 

Lakáspiaci hatások

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a várható lakáspiaci hatásokkal, de a fenti ábrák alapján még jobban látszik, hogy ez az intézkedés bizonyos lakástípusoknál növelheti az idei évben évtizedes mélyponton lévő keresletet.

forrás: portfolio.hu

   


Vissza