Fogynak a svájcifrank-hitelesek reményei. 2012.03.24.

Legkorábban 2013-ban kezdhet kamatemelésbe a svájci jegybank (SNB), az alpesi deviza ugyan továbbra is erős maradhat, fokozatosan gyengülve távolodhat a tavaly szeptemberben bevezetett 1,20-as EUR/CHF árfolyamlimittől - így összegezhető a svájci KOF gazdaságkutató intézet tavaszi makrogazdasági előrejelzésének az ország devizájára vonatkozó fejezete.

A prognózis szerint ugyanakkor a gyengülés a korábban vártnál szerényebb lehet: a reál effektív frankárfolyam az idén 2,8, jövőre 2,2 százalékkal csökkenhet, a korábban jósolt 4 százalékot meghaladó leértékelődés helyett. Az előrejelzés arra nem tér ki, hogy vajon az SNB a limit emelésével tesz-e érdemben a frankgyengülésért, vagy továbbra is megmarad a szóbeli jelzések mellett.

Sikerült átvészelni a válságot

A gazdaságkutató intézet a decemberi előrejelzéséhez képest javított 2012-es prognózisán, amely szerint az idén átlagban 0,2 százalék helyett 0,8 százalékkal nőhet a gazdaság úgy, hogy az év végén gyorsulásra lehet számítani, mégpedig a háztartások fogyasztásának köszönhetően. Jövőre 1,9 százalékos GDP-bővülés várható. Durva megközelítésben az mondható, hogy a svájci gazdaság viszonylagos épségben átvészelte a legutóbbi válságot még akkor is, ha annak nyomai világosan láthatók a GDP-növekedési ütemen - állapítja meg a KOF.

Az export gyengébben teljesíthet az erős frank és Európa stagnálása miatt, miközben a munkanélküliségi ráta a nemzetközi összehasonlításban igen alacsonynak számító 3,2 százalékon maradhat. A kivitel-orientált szektorok között - a jelentős keresletnek köszönhetően - különösen a gyógyszer- és óragyártás bizonyult válságállónak.

A teljes exportot ugyanakkor - újra az erős frank miatt - az idegenforgalmi ágazat csökkenő teljesítménye is fékezi, miközben az árukivitel növekedésének 1,5 százalékra várt üteme bőven elmaradhat a tavalyi 6,2 százaléktól. A teljes export 0,8 százalékos bővülésével szemben az import 3,7 százalékkal gyarapodhat az idén. Jövőre mindkét irányban gyorsulhat a növekedés: a kivitel 4,7, a behozatal 7,9 százalékkal múlhatja felül a 2012-est.

Svájc függetlenedne az európai folyamatoktól

A KOF szerint a gazdasági növekedésre kedvezően hathat a svájci export földrajzilag diverzifikált szerkezete, különös tekintettel az ázsiai kivitelre, amivel némileg sikerült Svájcnak függetlenítenie magát az európai gazdasági ciklusoktól. Ázsia kilátásai viszonylag jók, ami még nem mondható el Európáról, bár utóbbi színtéren legalább stabilizálódott a helyzet. Szintén Svájc malmára hajtja a vizet Németország, mint legfontosabb kereskedelmi partnerének kedvező gazdasági helyzete. Mindez némileg ellensúlyozni tudja az erős frankárfolyamot.

A globális fellendülésre fenyegetést jelentő olajár-emelkedés indirekt módon Svájc számára is kockázatot jelentenek. Amennyiben a közel-keleti feszültségek után újabb sokkot kap az energiahordozó jegyzése, azaz a drágulás (gyorsulva) folytatódik a következő hónapokban, az kedvezőtlen hatással lehet Svájc gazdaságára is. Másfelől a KOF modellszámításai azt mutatják, hogy egy rövidtávú áremelkedésnek csak korlátozott hatása van az ország GDP-jére, egyebek közt amiatt, mert a Svájcban működő nyersanyagkereskedő cégek profitálnának a drágulásból.


Vissza