A használt lakás jobb, mint az új? 2016.10.14.

Mennyiért vehetünk új lakást?


A már említett folyamat miatt hiába épül egyre több új lakás, egyelőre a kereslet azonnal felszívja azokat, így amellett, hogy várni kell a költözéssel az ár is meglehetősen magas. Jelenleg a Budapesten kínált új lakások mindössze 0,3 százaléka van a 15 millió forint alatti árkategóriában. Ezért az árért többnyire 25-30 négyzetméteres garzonokat kaphatunk a kevésbé felkapott kerületekben. A budai oldalon a XI. és a III. kerületben minimum 16-17 millió forint szükséges a legkisebb méretű új lakás megvásárlásához is, de a II. kerületben már 23, a XII.-ben pedig 32 millió forint kell minimum, hogy új lakásba költözhessünk. A legdrágább ebben a tekintetben is az V. kerület, ahol 38 millió forintba kerül a legolcsóbb új építésű lakás.

Ha családosként költöznénk, akkor nagyobb alapterületre lehet szükség, így azt is érdemes megnézni, hogy az egyes kerületekben mennyibe kerülnek az átlagos méretű - pl. 3 szobás - új lakások. Ebben az esetben elmondható, hogy 20-25 millió forinttól kezdhetünk el nézelődni. Ezért az árért a XIX., XXI. vagy XXIII. kerületben tudunk vásárolni, a XI. vagy a XIII. kerületben inkább 35 millió forinttól találunk ilyen méretű lakást. A 60-70 négyzetméteres lakásokért legtöbbet a II., XII. és az V. kerületben kell fizetni. A II. kerületben minimum 50, a XII.-ben inkább 60, míg a belváros közepén akár 80 millió forintra is rúghat egy ilyen méretű új lakás vételára.

A használt lakás jobb, mint az új?

Mindez fajlagos árak tekintetében azt jelenti, hogy mind az V., mind a XII. kerületben az átlagos új lakás több mint 1 millió forintba kerül négyzetméterenként. A jelenleg kínált lakásoknak egyébként a negyede drágább 700 ezer forintnál négyzetméterenként, míg a közepesen drága kerületekben 550-600 ezer forint körül alakulnak az árak. Legolcsóbban új lakáshoz a külső pesti kerületekben juthatunk, ahol 400 ezer forint körüli összegtől indul az új lakások fajlagos ára.

A használt lakás jobb, mint az új?


Tényleg olcsóbb a használt?


A kedvezőbb ár és az azonnali költözés lehetősége miatt mérlegelendő, hogy új helyett használt lakást nézzünk. Az áremelkedés ugyan a használt lakások piacán is meglehetősen nagymértékű volt, de még így is mindenhol olcsóbban juthatunk hozzá, mint ha új lakást vennénk. A kérdés az, hogy jobban járunk-e akkor is, ha egy rosszabb állapotú lakás vételárához a felújítási költségeket is hozzászámoljuk.

A használt lakás jobb, mint az új?

Jól látszik, hogy Budapest egyes kerületeiben mennyivel olcsóbbak a használt lakások, mint az újak. A legnagyobb különbség a két legdrágább kerületben tapasztalható. Mind a XII. mind az V. kerületben kiugróan magas az új lakások ára, ami azok kevés számával is magyarázható. Éppen ezért ezekben a kerületekben az árkülönbségből egy luxus színvonalú teljeskörű felújítás is megvalósítható. A legtöbb kerületre egyébként igaz, hogy a két lakástípus közti árkülönbség elég nagy ahhoz, hogy jobban megérje használt lakást vásárolni, majd azt teljes körűen felújítani, mint ha beruházó által hirdetett új lakást vennénk.


Vissza