Bejelentették: ingyenhitelt vezet be a kormány a családoknak!

A kormány célja, hogy minél többen, minél kevesebb adminisztratív teherrel, minél egyszerűbben hozzájussanak az otthonteremtési támogatásokhoz, ezt szolgálják az alábbi intézkedések:

                  - az özvegyek esetében is figyelembe vehető lesz az elhunyt társ társadalombiztosítási jogviszonya,

                  - figyelembe lehet venni a külföldön megszerzett felsőoktatási tanulmányokat is mint társadalombiztosítási jogviszonyt,

  • - az otthonfelújítási támogatás a látás- és hallássérültek életét megkönnyítő akadálymentesítő munkálatokra is igénybe vehető lesz az érdekvédelmi szervezetek javaslata alapján,
  • - bővítik a támogatásra jogosító beruházások körét kültéri lépcsőre vonatkozó és külső elektromos munkálatokkal,
  • - a CSOK esetében, ha valaki mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat azon a telken, amelyre a CSOK-kal támogatott ingatlant épít, ez nem kizáró tényező,
  • - a jelzálogcsökkentési támogatás lakáslízing esetében is elérhetővé válik,
  • - 5000 forint alatti köztartozás nem kizáró tényező (ez főleg az autóvásárlási támogatásnál jött elő)
  • - ha valaki kiegyenlíti a köztartozását, nem kell újrakezdenie a támogatások igénylésének a folyamatát.

A fentiekeken kívül további, technikai jellegű részleteket fognak megjelenni  a vonatkozó kormányrendeletben, amely hamarosan megjelenik – jelezte Novák Katalin. A legnagyobb horderejű bejelentés ezután következett:

AZ MNB ÁLTAL OKTÓBERI INDULÁSSAL BEJELENTETT ZÖLD OTTHON PROGRAM ÖSSZEKAPCSOLÓDIK A CSOK-KÖLCSÖNNEL: HA VALAKI ENERGIAHATÉKONY ÚJ OTTHONT ÉPÍT VAGY VÁSÁROL MEG A PROGRAMON BELÜL, AKKOR AZ Ő CSOK-KÖLCSÖNE TELJESEN KAMATMENTES LESZ

– jelentette be a családügyi miniszter.

A CSOK-hitel eddig 3%-os kamatozással futott, a Zöld Otthon Programban 70 millió forintig felvehető lakáshitel pedig az eddigi információk alapján legfeljebb 2,5%-os kamatozású lesz, és októbertől lesz elérhető a bankoknál. A 0%-os CSOK-hitel tehát kedvezőbbnek ígérkezik az MNB hitelprogramjánál is, ugyanakkor igénybevételének várhatóan a zöldhitel valamilyen minimális összeget elérő igénybevétele lesz a feltétele. Kérdés (nem tudni még), hogy mekkora zöld hitelt kell felvenni ahhoz, hogy valaki a 0%-os CSOK-hitelt igénybe vehesse. A CSOK-hitel maximális összege egyébként 10 (kétgyermekesek), illetve 15 millió forint (háromgyermekesek).

Az egymás után érkező kedvezményes hitelprogramok ugyanakkor csökkenthetik a monetáris szigorítás hatékonyságát az infláció elleni küzdelemben, hiszen a jövő évtől gyakorlatilag a teljes újlakás-piac energiahatékonynak fog számítani az energiahatékonysági szempontok alapján. Másrészt mivel ismét keresletoldali intézkedésről van szó, lakásár-felhajtó hatása lehet, és a támogatás egy része a fejlesztők oldalán csapódhat le.

Alábbi táblázatunkban látható, mennyivel kedvezőbbek a már meglévő, illetve a bejelentett támogatott lakáshitelek egy átlagosnak mondható, 4,5%-os kamatozású lakáshitelnél: 

Lakáshitelek törlesztőrészlete különböző összegek és futamidők mellett
  4,5%-os piaci lakáshitel 3%-os CSOK-hitel 2,5%-os zöldhitel 0%-os CSOK-hitel
10 millió, 10 év 103 638 Ft 96 561 Ft 94 270 Ft 83 333 Ft
10 millió, 20 év 63 265 Ft 55 460 Ft 52 990 Ft 41 667 Ft
15 millió, 10 év 155 458 Ft 144 841 Ft 141 405 Ft 125 000 Ft
15 millió, 20 év 94 897 Ft 83 190 Ft 79 485 Ft 62 500 Ft
Forrás: Portfolio-számítás        

A bejelentésről szóló videó itt látható, az elhangzottakról alábbi cikkünkben is tudósítottunk:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=590349259001499&ref=external

forrás: portfolio.hu

 

   


Vissza