Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!

Az elmúlt években jelentősen változott a lakott lakások mérete hazánkban. Egyre kevésbé népszerűnek számítanak a garzon lakások, de a 2 szobával is egyre kevesebben elégednek meg, miközben sokan inkább a nagyobb, legalább 4 szobás ingatlanokat választják otthonul. A lakott lakások aránya erősen tolódott a 3 illetve több szobás otthonok felé. 

A KSH nemrégiben megjelent mikrocenzusa szerint 1990-ben még a lakott lakások 16 százaléka egyszobás volt, és csak 11 százalékukban volt legalább 4 szoba. Azóta az egyszobásos lakások folyamatosan szorulnak vissza, 2016-ra már csak mindössze a lakott lakások 6,6 százalékában volt egy szoba, vagyis arányuk csökkenése közel 60 százalékos volt. Az egyszobás lakások aránya Budapesten a legmagasabb, 2016-ban 14 százalékos volt. Jellemző azonban, hogy a lakásfejlesztők is látják a változó igényeket, így az új fejlesztéseken belül a csupán 1 szobával rendelkező ingatlanok arány 11 százalékos a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa szerint. 

Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!


Nem csak az 1 szobás lakások vesztettek azonban jelentősen a népszerűségükből. A két szobás lakások arányában is csökkenés tapasztalható. Arányuk 2001-ben még 41 százalékos volt a lakott lakásokon belül, 2016-ra azonban már csak a lakott lakások 31,7 százaléka volt 2 szobás, vagyis a visszaesés 22 százalékos volt. 

Bár a 3 szobás lakások arányában is történt növekedés, az igazán a 4 vagy több szobával rendelkező lakott lakások aránya bővült az elmúlt években. A 1990-es 11 százalékos arány 2016-ra 28,6 százalékra emelkedett, vagyis több mint két és félszeresükre nőtt a részesedésük a lakott lakásokon belül.
 

Nagyobb lakások épülnek

 

Menekülnek az emberek a kicsi lakásokból!


A lakott lakások alapterületének növekedésében szerepet játszott a nagyobb méretű otthonok épülése. Az épített lakások átlagos alapterülete 2001 óta mindig meghaladta a 86 négyzetmétert, sok esetben pedig a 100 négyzetmétert is. Így nem csoda, hogy jelentősen nőtt a lakot lakások átlagos nagysága. 

   


Vissza