Ez vár a lakáspiacra és az árakra

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) csaknem 4, míg az ország egészére vonatkozó index 2 ponttal nőtt negyedéves alapon. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a kilátások a fővárosi agglomerációban érezhetően javultak. A keleti régióban a kilátások nem változtak, míg a nyugatiban enyhén romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest élénkültek. Januárhoz képest áprilisban a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 7, míg a valószínű szándékú körben 15 százalékpontos a növekedés. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 15, a biztos szándékú körben 7 százalékpontos a bővülés.

A használt lakások várható áremelkedési üteme januárhoz képest Budapesten és vidéken sem változott sokat. Az új építésű lakások esetében a fővárosban és környékén 6, vidéken 3 százalék körüli áremelkedésre lehet számítani.

A GKI országos és fővárosi telekpiaci indexének értéke az egy negyedévvel ezelőttihez képest 5 illetve 16 ponttal növekedett. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek következő egy évre vonatkozó kilátásai a fővárost illetően erősen javultak, míg a vidéki régiókat illetően alig változtak. Az áremelkedésre vonatkozó várakozás csak a budapesti agglomerációban erősödött.

   


Vissza