Mipim: egyre kevésbé szeretik a bankok az ingatlant

Bár a hivatalos számok szerint idén többen látogattak el a Mipimre, mint tavaly, a BNP Paribas Real Estate magyarországi vezetője azt tapasztalta, hogy Magyarországról egyre kevesebben döntenek a kiutazás mellett, ill. egyre kevesebb munkatársat küldenek ki a cégek. Csukás Csongor kérdésünkre elmondta, hogy a Mipimen sokszor kerül szóba Magyarország, sőt több esetben olyan szakemberek is érdeklődnek a magyarországi események iránt, akiknek semmilyen üzleti kötődésük vagy tervük nincs az országgal kapcsolatban. Bekerültünk a középpontba, az embereket érdekli, hogy mi történik Magyarországgal, ami nem meglepő, hiszen a Magyarországgal kapcsolatos események gyakran kerülnek vezető helyre a nyugat-európai sajtóban, tette hozzá Csukás.

A magyar ingatlanpiac, a magyar gazdaság megítélése Csukás Csongor szerint nagyon rossz. A magyar ingatlanpiac szerinte sok esetben még a magasabb kockázatvállalási opportunity befektetőknek is túl kockázatos. Úgy érzi azonban, hogy jelenleg a hazai piac valós fundamentumainál rosszabb a róla kialakult kép, amit részben a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek, hírek táplálnak. A BNP Paribas Real Estate magyarországi vezetője szerint sok esetben nem valós kép él a nemzetközi befektetők fejében a magyar piacról, a magyar gazdaságról.
Csukás Csongor elmondta, hogy a budapesti ingatlanok iránt érdeklődő befektetők tapasztalatai szerint sok esetben túl magasnak tartják a hozamszinteket, melyben nem látják tükröződni a régiós viszonylatban kiugróan magas országkockázatot. Ezt a véleményüket pedig értelemszerűen alátámasztja a magyar államadósság CDS-felára, Szerinte a befektetők jó minőségű budapesti ingatlanpiaci termékért jellemzően 9 százalékos hozamot szeretnének fizetni, ezzel szemben a tulajdonosok inkább 8 százalékos hozamszinten áraznák az eszközeiket. Így valójában a tranzakciók sikere azon múlik, hogy sikerül -e megállapodni a vevőnek és az eladónak valahol 8 és 9 százalék között. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azonban a megegyezés legtöbb esetben elmaradt, tette hozzá a BNP Paribas Real Estate vezetője.
Ki hitelez még Európában?

A finanszírozás továbbra is kulcskérdés az ingatlanszektorban, mondta el kérdésünkre Számely Péter, az osztrák Hypo Noe régiós ingatlanfinanszírozási vezetője. Mint elmondta, a német bankok egy sor európai piacon befagyasztották az ingatlanhitelezési tevékenységüket és egyre inkább úgy tűnik, hogy az osztrák bankok is passzívak ezen a területen. Ezt mutatja Számely Péter szerint az is, hogy a korábbi évekkel ellentétben a nagyobb osztrák bankok nem jelentek meg kiállítóként a Mipimen. Hozzátette, hogy a Hypo Noe ilyen szempontból kivételnek számít, hiszen jelenleg is a régió minden országában hiteleznek. Mint mondta, ez egy tudatos stratégia része, hiszen így a nehéz időszakban is kapcsolatban tudnak maradni az ügyfelekkel, benne maradnak a piac vérkeringésében. Ezzel a stratégiával azonban Számely szerint :
Az európai ingatlanhitelezés egyértelműen szűkül, ami Számely szerint nem annyira likviditási kérdés, sokkal inkább azzal magyarázható, hogy az európai bankok többségének tőkemegfelelése továbbra is elmarad az elvárásoktól és nem látni azt, hogy ezen a helyzeten milyen módon lehetne segíteni. Egyelőre szerinte úgy tűnik, hogy a mérlegfőösszeg "természetes" csökkentése segíthet csak, ez azonban értelemszerűen nem segít az ingatlanszektornak, hiszen további hitelszűkülést jelent.

Számely Péter szerint az európai gazdasági helyzethez képest az ingatlanszektor hangulata nem rossz, de a nem enyhülő adósságválság nagyon erősen rányomja a bélyegét a piac hangulatára. Az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak bizonytalanságban tartják az európai ingatlanszektort.


Vissza