Elindulnak felfele a lakásárak? - itt a prognózis 2012.03.13.

A 2012-ben bevezetett támogatási elemek csak együttesen, megfelelő korrekciókkal és csak a második félévben lesznek képesek pozitív irányban befolyásolni a piacot keresleti oldalról - olvasható az FHB  Jelzálogbank elemzésében. A lakóingatlan  hitelfedezetek banki végrehajtásának újraindulása, valamint az állam és a bankok közötti megállapodásban szereplő, problémás hiteladósokat érintő egyes intézkedések (NET) árhatása lefelé irányuló.

A banki portfolióminőséget javító intézkedések a banki hitelkínálatra vonatkozó hatása egyelőre nehezen jelezhető előre, más tényezők is befolyásolhatják (pl. tőkehelyzet). A kínálati korlát még a tavalyinál is erőteljesebben érvényesül majd az új lakások piacán. Ezen hatások eredőjeként összességében - a tavalyi átlagnál némileg élénkebb forgalommal - 2012 egészére a lakásárak stagnálását jósolják, az év második felében törékeny növekedési kilátással.

Az FHB Lakásárindex szerint  2011-ben összességében 1,9 százalékkal csökkentek a lakásárak az előző évhez képest. Az előzetes prognózis még 2 százalékos nominális növekedéssel számolt, az év során azonban folyamatosan romlottak a konjunktúra kilátások, így év közben már stagnálásra módosították az előrejelzést. A konjunktúra vártnál kedvezőtlenebb alakulása és a végtörlesztés lakáspiaci hatása miatt az év második felében a várt emelkedés helyett árcsökkenés realizálódott.

A forgalom 2011-ben az előrjelzésnek megfelelően nem mozdult el a mélypontról, a piac 3 éve hibernált állapotban várja a fellendülést. A 2011-re várható 92 ezres  tranzakció alig harmada a 2003 évi csúcsévnek. A keresleti oldalon a háztartások jövedelmi és foglalkoztatási helyzete erős korlátja a kereslet növekedésének, s ebben az szja változások miatt enyhe reáljövedelem növekedés sem hoz jelentős változást. Ezért az elemzés készítői szerint a háztartási lakáshitel-keresletre pozitívan ható, ösztönzőkre alapuló, méltányos állami lakáspolitikai eszköztár bevezetése kritikus fontosságú.


Vissza