Arab és orosz befektetők mentik meg a magyar ingatlanpiacot? 2012.03.19.

Az eddigiektől alapvetően eltérő modellel jelent meg Magyarország az idei MIPIM-en − mondta a Napi Gazdaságnak Cannes-ban Eszter Elemér, a magyar stand egyik főszervezője. Az egyedülálló innovatív csomag lényege, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Nemzeti Külgazdasági HIvatal (HITA), a Studio Metropolitana, valamint a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztosság együttműködésének eredményeként a munkahelyteremtő projektek mellé az elérhető pályázati pénzeket, befektetésösztönző támogatásokat is odatették, ami nagy sikert aratott az érdeklődőknél − hangsúlyozta a szervező. Főleg a megújuló energiával kapcsolatos üzletágakban érintett befektetők érdeklődtek − láthatóan sokan keresnek helyet a pénzüknek, s különösen az orosz, a török és arab befektetők számára Magyarország olyan kulturális közeg, ahol a médiahírek ellenére is biztonságban érzik a pénzüket és jobban szót is értenek, mint másutt.

A standnál tapogatozó arab és orosz befektetők között volt, aki naperőművet telepítene, más viszont hulladékfeldolgozásból energiát előállító létesítményt; a befektetéseiktől jelentős hozamot remélnek, s fontos számukra, hogy van olyan uniós forrás, amit ezekhez a beruházásokhoz hozzá lehet rendelni. Német, svájci és osztrák befektetőkkel is beszélgettek − tette hozzá Eszter Elemér −, ők rendszerint a sajtóban olvasható problémákról, a törvényi környezet stabilitásáról érdeklődtek elsőként. Az ügyvezető szerint ez a kérdés könnyen kezelhető, ami igazán problematikus, az a finanszírozási környezet.

A kiállításon az összes versengő város is megjelent − különböző intenzitással −, ezért a Studio Metropolitana ügyvezetője szerint óriási hiba lenne kihagyni a cannes-i megjelenést, egyszerűen nem lehet nem ott lenni. Úgy látja, nem csak Magyarországon vették át a spekulatív fejlesztések helyét a bérlőkre, felhasználókra fokuszáló megoldások, noha vannak olyan szegmensek, mint például Oroszország vagy a lengyel irodapiac, ahol még olyan ütemben zajlanak a fejlesztések, mint a kilencvenes, illetve a kétezres években Magyarországon. És természetesen a világvárosok környékén is megjelennek különleges fejlesztési víziók (ilyen például a Stockholmhoz közeli, az év 365 napján üzemeltethető sípálya), mindazonáltal nagy kérdés − fogalmazott az ügyvezető −, hogy a világ mérlegfőösszegének csökkenése hogyan teszi lehetővé ezek megvalósítását.

Az ingatlanpiaci aktivitás akár 20 százalékkal is nőhet a második félévben

Az ingatlanbefektetők jelenleg a kockázatmentes, magas minőségű, kiváló helyszínen fekvő, hosszú távra, jól bérbe adott ingatlanokat keresik − hangsúlyozták a kiállítást kísérő szakmai előadásokon. Az irodapiaci árak emelkedésével mind többen fordulnak a lakossági szektor felé, s nagyon vonzó célpontnak tartják Németországot, az idei díszvendéget. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a piac fő problémája a finanszírozás hiánya.

Nagy projektek felvonultatásában az idei MIPIM sem szűkölködött: bemutatták a londoni olimpiához csatlakozó fejlesztést, a 2030-ig 70 ezer lakás és 140 kilométernyi föld alatti összeköttetés kiépítését célzó nagy párizsi régiós beruházási tervet és a szocsi olimpiai parkot is. Gigantikus pavilonjával Katar alátámasztotta, hogy a jövőben az egyik legaktívabb befektető lehet a nemzetközi ingatlanpiacon.

A Cushman & Wakefield Cannes-ban publikált körképe a jelenlegi óvatos hangulat után erősebb második félévet jósol a globális ingatlanbefektetési piacon: az aktivitás akár 20 százalékkal is nőhet, a banki finanszírozás és az új tőke beáramlásának köszönhető keresletnövekedés, valamint a bővülő kÍnálat hatására.

A nagyobb gazdasági fellendülés azonban elengedhetetlen a piac visszatéréséhez − jegyezte meg a jelentés −, beleértve a munkahelyek fenntartható növekedését. Bár a bizalom továbbra sem erősödik, és újabb válság is jöhet még, az ingatlan továbbra is keresett befektetési termék marad. London kiemelkedően teljesít majd, de az olimpia ellenére is New York mögé szorul a második helyre. A befektetőknek 2012-ben jobban szét kell nézniük − emeli ki az elemzés −, s összességében egy új célpontokból álló hierarchia kibontakozása várható.


Vissza