Félszocpol és magasabb állami kamattámogatás menthetné meg a lakáspiacot . 2012.03.14.

Az állam nélkül nem megy

A lakáspiacot a mai állapotából csak állami segítséggel lehet kilendíteni, ehhez első lépés az, amelyet Gergely Károly vázolt - véli Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke.

Borsi László úgy vélte, hogy a kamattámogatásra egy hónapon belül igent mond az EU, és akkor elkezdődhet a hitelezés. (A kormány ennek részben elébe ment: építésre, új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre már igényelhető állami kamattámogatás.) A szocpol támogatás már él, de alig több mint 6 milliárd forintot lehet az idén erre fordítani, míg a csúcsidőben az éves támogatás összege meghaladta a 200 milliárd forintot.

Az elnök beszélt arról is, hogy a végtörlesztés miatt a 80-100 millió forintos lakások árai 40-50 százalékkal estek, de az olcsóbbaknál is 20-30 százalékos volt az árcsökkenés. Ez a folyamat még mindig tart.

Gergely Károly a használtlakás-piac fellendüléséhez kötötte a lakásépítés beindulását, ezt a piacot segítené a fél-szocpol bevezetése. Az építőipar kitörését segíthetnék az energetikai felújítások - tette hozzá az elnök-vezérigazgató, aki beszámolt az általa vezetett testület két további javaslatáról is.

Van még ötlet a tarsolyukban

Az első szerint 2,5-3 milliárd forintból az építészek felmérhetnék a középületeket, és megtervezhetnék azok energetikai felújítását. A másik javaslat szerint a már csődbe jutott építőipari vállalkozásokat - állami támogatással - a még talpon lévők vásárolhatnák meg. Ezzel nem veszne el az építési kapacitás, amelyre szükség lesz, ha fellendül az építőipar.



Vissza