Energetikai tanusítvány

Energetikai Tanúsítvány

Ahogy a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet fogalmaz: az energetikai tanúsítvány egy „igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.”Az ingatlan energetikai minőségét hivatott mutatni, úgy, ahogy a háztartási gépeknél már jól megszokhattuk. A tanúsítványból elsősorban azt tudhatjuk meg, hogy előreláthatóan mekkora az ingatlan éves energiafelhasználása. Hasonló a skálázás is a megszokotthoz: a legkedvezőbb az „AA++” kategóriába, míg a legrosszabb besorolású „JJ” kategóriába kerül. Itt fontos megemlíteni, hogy a követelményrendszer alapján a „CC” jelzésig felel meg a jogszabályban meghatározott energetikai követelményeknek az ingatlan. Egyes tranzakciók során előfordulhat, hogy ez a minimálisan elvárható szint.

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetén. Ezzel a rendelkezéssel azt kívánjuk elérni, hogy felismerve lakásunk/házunk alacsonyabb besorolását, olyan intézkedéseket vigyünk véghez, amivel csökkentjük a feleslegesen elhasznált energia mennyiségét. A cél, hogy a jelenlegi pazarló energiafelhasználás tapasztalható mértékben csökkenjen.

Mikor kötelező elkészíttetni?

2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása, vagy bérbeadása esetén kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. Ne adjon lehetőséget egy későbbi szankciónak, vagy reklamációnak. Nem éri meg!

Ki készíti el a tanúsítványt és hogyan?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. Új ingatlan esetén, ha az épület a terveknek megfelelően készült el, akkor a kivitelezési dokumentáció alapján egyszerűsített eljárásban készülhet, ellenkező esetben számításokat kell végeznie a szakembernek. Használt lakás esetén, ha már rendelkezésre áll hasonló paraméterű ingatlan (pl. típuslakások, házak) tanúsítványa, akkor szintén egyszerűsített eljárással készülhet az okirat. Ha nem, akkor a szakember helyszíni szemle és számítások során állapítja meg a megfelelő kategóriát.

Mikor érdemes beszerezni?

A tanúsítvány 10 évig érvényes, így ha Ön úgy dönt, hogy segítségünkkel értékesíti az ingatlanát, ajánlott már a megbízási szerződés létrejöttekor ezt is elindítania. Bár a tanúsítás folyamata aránylag gyors eljárás, nem érdemes megvárni, amíg vevőt talál, hiszen éppen elég tennivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.

Miért fontos, hogy rendelkezzen Energetikai Tanúsítvánnyal?

 • Legyen jogkövető! 2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása vagy bérbeadása esetén kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. A tanúsítás költségei minden esetben az eladót vagy a bérbeadót terhelik. Ne hagyja, hogy később reklamációk vagy szankciók áldozata legyen!
   
 • Tüntesse fel hirdetésében! Nem sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy a vásárlók, bérlők az ingatlanenergetikai besorolást fontos szempontként vegyék figyelembe a döntésüknél. A várható energiaköltség fontos szempont, melyet a vevők, bérlők eddig közműszámlák alapján igyekeztek kideríteni. Ez a módszer nem feltétlenül hiteles, hiszen nem ugyanolyan környezetben érezzük magunkat komfortosnak. Az energetikai tanúsítvány egy egységes rendszer, ezért összehasonlításra is kiválóan alkalmas. Aki hirdetésében feltűnteti az energetikai besorolást, hamarabb találhat vevőre,bérlőre!
   
 • Előzze meg a reklamációt! Ha Ön nem biztosított Energetikai Tanúsítványt a szerződés mellé, és a vevője, bérlője néhány hónappal a beköltözés után reklamálna, akkor Öné a felelősség. Ebben az esetben, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat szabálysértési eljárás keretében, Egy alacsonyabb szintű besorolás is jobb, mint tanúsítvány nélkül értékesíteni, bérbe adni. Nemcsak azért, mert rövidesen a vevők, bérlők fokozott figyelmet fordítanak neki, hanem azért, mert így megelőzhető egy jövőbeli reklamáció, jogi vita.  Önnek megér 20-25 ezer Ft-ot  egy későbbi pert?
   
 • Korszerűsítés, magasabb bérleti díj! Az energetikai tanúsítvány fontos része a szakember által összeállított korszerűsítési javaslat. Az ajánlott korszerűsítések végrehajtásával nemcsak jobb besorolást nyer az ingatlan, de értéke is magasabb lesz. Fordítsa saját előnyére a tanúsítványt!

 Ha Ön vevő

 • Minden esetben kérje! Egy ingatlan tényleges rezsiköltségét eddig nem volt könnyű eddig megállapítani. Az Energetikai Tanúsítvány kötelezővé tétele azonban nagyban segíti a vevőket abban, hogy ezt a fontos szempontot is mérlegelhessék.
   
 • Mivel az eladónak kötelező az okiratot elkészíttetni, ezért tanácsos minden esetben kérni. Az eladónak is legalább annyira érdeke a teljes körű tájékoztatás, mint Önnek, hogy elkerüljenek, megelőzzenek egy későbbi vitát.

Örömmel állunk rendelkezésére, rendelje meg Energetikai Tanúsítványát az Otthonom.com Ingatlantól vagy írjon nekünk közvetlenül az info@otthonom.com címre!

Kérjen egyedi ajánlatot!

+36 70 620 0805