Budapesten válság előtti árakon vitték a lakásokat. 2015.01.16.

Az év utolsó hónapja szezonálisan gyenge szokott lenni, 2013 decemberében például csupán 5 768 ingatlan cserélt gazdát, ezzel szemben 2014 decembere közel 10 ezer eladást hozott. A DH becslése alapján tavaly összesen 105 901 ingatlant adtak el. Ez a válság utáni első olyan év, ahol 100 ezernél több ingatlan cserélt gazdát.

Az ingatlanközvetítő vidéki árindexei közül egyedül a kelet-magyarországi panelek mutatója ugrott látványosan felfelé, 84 pontról egészen 90-re. Ugyanitt a téglalakások szintje 80 százalékponton áll, amelyen lényegében 2010 óta stagnál, apróbb elmozdulásokkal. Nyugat-Magyarországon mindkét lakástípus árindexe esett picit, ezen a területen 2009 óta trendszerű a nagyon lassú csökkenés, amelyet még a Győr-Moson-Sopron megyei pozitív adatok sem tudnak jelentősen befolyásolni.

A leglátványosabb a változás a fővárosban, ahol a Panel Index 96-, a téglalakás index 99 százalékpontra ugrott. Ez annyit jelent, hogy Budapesten a negyedik negyedévben a 2008-as, válság előtti árakon keltek el az ingatlanok. A panelek mutatója egészen mélyről, 77 pontról indult felfelé, majd egy év alatt érte el mostani szintet. A tégla lakások indexe csak ritkán nézett be a 90-es szint alá, 2014 közepén még 93 ponton állt, innen ugrott látványosan a 99 százalékpontos értékre.

Győr-Moson-Sopronban dübörög a piac

2014. második felében vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vették a legmagasabb négyzetméter áron a téglaépítésű lakásokat, a 281 ezer forint szinte megegyezik a fővárosi átlaggal. Budapesten ugyanezt a típust az V. kerületben 421 ezer forintos fajlagos áron vették, majd ezt követik az észak-budai kerületek. A fővárosban 200 ezer forint alatt a X., XX., és XI. kerületekben lehetett vásárolni egy négyzetmétert.

A panellakások szintén Győr-Moson-Sopron megyében keltek el a legmagasabb négyzetméter áron, pontosan 225 ezer forintért, ami még a fővárosi átlagot is felülmúlta 6 ezer forinttal. Hajdú-Bihar megyében 164 ezer forint volt az átlag, a megyei rangsor végén álló Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 90 ezer, Tolna megyében 84 ezer forintba került a panellakás négyzetméterenként. Budapesten a XI. kerületben volt a legmagasabb a panelek átlagára, 247 ezer forint, amit a XIII. követett 226 ezer forintos átlaggal.

Így tudtak alkudni a vevők

2014. második felében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vevők tudtak a legjobban, lenyomni az árakat, átlag 12 százalékkal, míg Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyék csak 5 százalékot sikerült alkudni. Budapesten a déli kerületekben voltak a legmagasabb alkuk, de itt is mindössze 7 százalék lett az átlag, akárcsak az V. kerületben, viszont itt főleg a nagyértékű ingatlanok árát sikerült hatékonyan lefaragni.



Zurück