Ennyit bukhat a családi ház eladásánál - Duna House elemzés 2014.02.12.

A devizában eladósodott eladóknak nem kedvez a gyenge forint, ugyanis a hitel végtörlesztésének összege jelentősen emelkedik. Vevői oldalon a hitelt felvevők bizonytalanodtak el az MNB lehetséges válaszreakciói miatt, mivel kamatemelés esetén más feltételekkel juthatnak forráshoz. Meglepően magas szintre ugrott januárban a Kereslet Index, ám nagy kérdés, hogy ez egyszeri kiugrás, vagy ezen a szinten marad a kereslet a következő hónapokban is - írja a DH.

Januárban valamivel 6,7 millió forint fölött vásárolták a panellakásokat az országban, de míg a keleti oldalon 111 ezer, addig nyugatabbra már 125 ezer forintot kóstált a fajlagos ár. Ugyanezért a lakástípusért Pesten 170 ezer, Budán 197 ezer forintot fizettek a vevők. A téglalakások négyzetméteréért a keleti országrészben 144, nyugaton 160, Pesten viszont már 220 ezer forintot kellett letenni. A budai oldalon ennek csaknem a dupláját, 283 ezer forintot, a belvárosban pedig átlagosan 294 ezer forintot áldoztak a vevők.

A népszerűségi lista élén a XIII. kerület állt, szorosan a nyomában a VI., XI., és XIV. kerületekkel, majd valamivel lemaradva a VII. kerület következett. A legkisebb érdeklődés a XX.-XXIII. kerületek iránt regisztrálta a DH.

Pest megyében a családi házaikat értékesítők szenvedték el januárban a legnagyobb árcsökkenést. Átlagosan 10 százalékot kellett engedniük a vevők érdeklődésének felkeltéséhez és további 10 százalékot a sikeres eladáshoz. A legjobban árazható ingatlannak a fővárosi panel bizonyult, ahol elegendő volt a 2 százalékos árkorrekció és a vevők is csak további 5 százalékot faragtak az árból.

Januárban a fővárosban elkelt lakások vevőinek fele vallotta magát beosztottnak. Kereken 11 millió forintos átlagáron vásároltak 55 négyzetméteres ingatlanokat. Vidéken a beosztottak 8,4 milliót költöttek átlagosan.


Zurück