Lakást venne támogatott hitellel? Mutatjuk az árakat! 2012.11.12.

Debrecenben az újlakás-kínálat szűkös volta miatt az új, támogatott lakáshitelt a vevők elsősorban használt lakás vásárlásához veszik igénybe. Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió ügyvezető igazgatója szerint azonban  számuk nem jelentős, egyrészt mert a szigorú feltételek miatt a kölcsön viszonylag szűk kör számára érhető el, másrészt a vásárolni szándékozók − okulva a múltból − a hitellel kapcsolatban nagyon óvatosak. A 15 milliós vételárba egyébként − ez a maximális használtlakás-ár, amelynek vásárlásához még igényelhető hitel − a cívis városban a panellakások, az egyedi fűtésű, kisebb értékű használt társasházi téglalakások és a régebben épült kisebb családi házak egyaránt beleférnek. A helyi ingatlanpiacot jelenleg is ezen lakóingatlanok forgalma tartja mozgásban. Panellakást már 5-6 millió forinttól kínálnak, még a leginkább kedvelt Tócóskerten és Újkerten is. A gázfűtéses kategóriában a Libakert, a Sestakert és a belváros a favorit, a kisebb alapterületűek ára 7,5 millióról indul.

Szegeden szintén mindössze néhány, kis lakásszámú projekt valósul meg évente, így itt is főleg a használt lakások piacát érinti a hitellehetőség. Bozsó Bence, a helyi Limit Ingatlan Iroda ügyvezetője azonban kissé alacsonynak tartja a felvehető hitel 6 milliós felső határát, mivel így elsősorban a panel, valamint a kisebb alapterületű tégla társasházi lakások és a régi építésű, kisebb családi házak vevői élhetnek a banki kölcsön lehetőségével. Az új lakások négyzetméterára a városban 300 ezer forint körül van, így ha beindulna a fejlesztési kedv, a szocpollal és támogatott hitellel a fiataloknak is könnyebb lenne az első otthon megteremtése. Persze, mint mondja, egyelőre még a bizalom sincs meg a bankok iránt, így a legtöbb vásárló hitel nélkül próbálja megoldani a vásárlást. Hasonlóan vélekedik Demeter Tibor, a miskolci Demeter Ingatlanközpont vezetője, aki szerint az államilag támogatott hitel a térségben nem hoz érezhető lakáspiaci áttörést: azt csak a gazdaság erősödése hozhatja meg. Amúgy a városban a kevés új építésű lakás nagy részéhez − mivel zömében 30 millió forint alatt van az áruk − is felvehető lenne a maximum 10 millió forintnyi hitel, a használt lakóingatlanok palettája pedig még szélesebb. A maximált 15 milliós árkategóriába a panelek, a régebben épült tégla társasházi lakások és a kocka családi házak is beleférnek. Mindennek ellenére nemigen élnek a városban a hitellehetőséggel, és nem is sokan kapnák meg, mivel a túl szigorú feltételeknek csak egy szűk réteg felelne meg. Egyébként új, 50 négyzetméteres belvárosi lakás már 16−20 millió forint közötti áron megszerezhető, panelek 4-5 milliótól, régi, felújítandó kisebb családi házak pedig 7-8 milliótól kaphatók.

Pécsett, mint Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértő Iroda ingatlanforgalmazási szakembere mondja, bár ismert a kedvezményes hitel, de alig veszik igénybe. Elsősorban a fiatalok élhetnének a szocpollal és a hitelfelvétellel, a munkalehetőség hiánya azonban többségüket elvándorlásra készteti, így egy-két ügyletet leszámítva áll a lakáspiac. Még a használt lakóingatlanoké sem mozog, pedig rengeteg van eladósorban. Másfél szobás panellakásokat már ötmillióért, jó helyen lévő, felújított 64 négyzetmétereseket pedig 12-13 millióért, míg régi családi házakat 12-13 millióért lehet vásárolni. Épülő, energiatakarékos lakásokat 500 ezer forintos négyzetméteráron is kínálnak, de vannak még eladatlan lakások régebbi projektekből is 240−280 ezer forintos négyzetméteráron.

Kaposváron sem indult még be a hiteles lakásvásárlás, a használt szegmensben sem. Mint Sümeghy Nándorné, a helyi Basha Ingatlan tulajdonosa lapunknak elmondta, áll a telekpiac és az újlakás-fejlesztés, s nemigen mozog a panelek részpiaca sem. Kevés a vásárolni szándékozó, a hitel iránt pedig nincs érdeklődés. A kínálat ugyanakkor széles skálán mozog. Az 54−59 négyzetméteres panellakások tulajdonjogát például − a város lakótelepein − már 4−6,5 millió forint közötti áron kínálják, de tíz éven belül tető alá hozott tégla társasházi lakásért sem kell túl mélyre a zsebbe nyúlni: egy-egy 40 négyzetméteresért 9,5 milliót kérnek tulajdonosaik, míg családi házat már 6-7 milliótól lehet találni.

Sopronban, illetve a fertődi térségben sem érezni egyelőre a támogatott hitel iránti igény erősödését, így a kereslet élénkülését sem. Hadarits Kristóf, a Biztos Siker Ingatlaniroda tulajdonosa úgy látja: Sopronban a magas árak miatt valószínűleg az új lakások piacát nem pörgeti fel az új hitel, mivel egy 60 négyzetméteres új társasházi lakásra felvehető 10 millió forint banki hitel mellé 12-13 millió forint önrészt kell letenni. Emellett a szocpol összege is meglehetősen alacsony, a banki feltételek pedig igencsak szigorúak. Ugyanakkor a régió településein − Fertődön, Kapuváron, Fertőszentmiklóson − megmozgathatja a használtlakás-piacot, hiszen a kisebb családi házak ára 8−10 millió forint között alakul.


Zurück