Lakásárak: csak kapkodjuk a fejünket, olyan döbbenetes az újabb áremelkedés a piacon

Az aktuális felmérés jelenleg 19 662 lakást tartalmaz. Ezek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2022 első felében legalább egy lakást kínáltak eladásra. Az elmúlt egy évben tapasztalt magas kereslet és a kevés új projekt miatt a rögzített lakásszám az 5 éves mélypontjára zuhant vissza.

Az átlagos árak emelkedése tovább folytatódott, de az előző negyedévi rekordhoz képest csökkenő ütemben.

IDÉN MÁJUSBAN BUDAPESTEN AZ ÁTLAGOS KÍNÁLATI ÁR 1,27 MILLIÓ FORINT VOLT NÉGYZETMÉTERENKÉNT, AMI 5,9 SZÁZALÉKKAL MAGASABB, MINT A MÁRCIUSI ÉRTÉK.

Az előző negyedévhez hasonlóan most is gyorsabban nőttek az árak Budán, mint a város többi részén, a 10 százalékos emelkedés hatására már meghaladta az 1,5 millió forint/négyzetmétert az átlagos ár. Az árszintekben 10 százalékos emelkedés volt mérhető 3 hónap alatt a fővárosban, aminek hatására egy új építésű lakás átlagos ára már meghaladja a 92 millió forintot. Az átlagos árszintek 36, a négyzetméterárak29 százalékkal nőttek egy év alatt Budapesten.

brl 2022 tavasz

Hatéves mélypont a szabad lakások számában

A szabad lakások számának csökkenése tovább folytatódott, jelenleg mintegy 4300 új építésű lakást kínálnak eladásra a fővárosban.

A KÍNÁLAT LEGUTOLJÁRA 2016-BAN VOLT ILYEN ALACSONY.

Az elmúlt négy negyedévben átlagosan 900 darabbal több lakást adtak el a fejlesztők, mint amennyivel az új kínálat növekedett. Tavasszal mindössze három darab, legalább 100 lakásos projekt értékesítése kezdődött el, a Property Market és az OTP Ingatlan indított el új ütemet azokban a fejlesztéseikben (BudaPart VI., Somfa Liget VII. ütem), amelyek nemrégiben rozsdaövezeti akcióterületi státuszt kaptak.

brl 2022 tavasz_szabad lakás3forrás: portfolio.hu

   


Zurück