GOBUDA néven újjászületett Óbuda plázája

Kiemelkedő eseménynek számít a magyar ingatlanpiacon, ha egy nagyobb bevásárlóközpont épül vagy megújul. Előbbire példa az Etele Plaza, ezen kívül alapvetően felújításokról beszélhetünk, amikor a régebben épült házak tereit a lehetőségek szerint a mai kor igényeinek megfelelően átszabják. Ezt történt a Wing fejlesztésében az EuroCenterrel is, amelynek örömére ma már GOBUDA néven emlegetik, szimbolizálva a teljes külső-belső megújulást.

A felújítások legfontosabb kelléke a régi plázáknál, hogy a belső terek zártáságát oldják, és amennyire az eredeti struktúra megengedi, nagy belmagasságú, világos és tágas zónákat hoznak létre. Óbudán is a légies és könnyed térszerkezet illeszkedik az új plázatrendekbe, hiszen ma már az élményközpontúság viszi a prímet, ennek keretében a szolgáltató funkciók erősödnek, és az üzletek a kisebb alapterület felé veszik az irányt.

A GOBUDA megújult tereiben nagyjából kétötöd-háromötöd arányban oszlik meg a szolgáltatók, illetve a klasszikus üzletek aránya. A szórakoztató funkció jelentőségét eleve előtérbe helyezi a mozi, hiszen hat terem áll majd a nagyközönség rendelkezésére, sőt, az egyikben színházi előadások is lesznek, vagyis nagy mértékben bővül a látogatók választási opciója.

Egyébként a plázamozizás is érdekes utat járt be az elmúlt években, hiszen a pandémia egyes periódusaiban zárva voltak a termek, az enyhülés időszakában azonban egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyenfajta közösségi szórakozás iránt. Emellett a felújított épület új funkciókat is kínál: a korábbi gépészeti területek egy része irodává alakult, míg a tetőn – a gépek áthelyezésével – zöld tetőteraszt, kertet és játszóteret alakítanak ki, sőt, a fitneszközpontot is látogathatjuk majd a jövőben.

Az épület sziluettjének megtartása mellett az egyes szintek megközelítése jelentősen javult az újonnan beépített mozgójárdáknak és mozgólépcsőknek, valamint az új liftmagoknak és lépcsőházaknak köszönhetően. Mindenesetre mintegy 10 hónapig tartó komplex átalakítást követően befejeződtek a felújítási munkálatok, amelynek során még kiemelt szempont volt, hogy a helyi lakosok mielőbb visszakapják közkedvelt bevásárlási és kikapcsolódási helyszínüket.

A nyitás első lépéseként az INTERSPAR mellett többek között a Líra, az Erste Bank, az MKB és az OTP bankfiókok, valamint a Yettel, Telekom és az Optic World nyílnak meg a vásárlók előtt, ezt követően több szakaszban újabb üzleteket vehetnek birtokba a látogatók. Ráadásul az első emeleten kialakítottak egy 140 méteres egyenes vonalú sétáló és közösségi passzázst, amely az ide tervezett divatüzleteknek ad majd helyet. A bevilágítók modernizálása, a födémkivágásokkal megnyitott terek révén az épületet átjárja a természetes fény.

A GOBUDA Mall emberléptékű méretének és kialakításának köszönhetően olyan otthonos hangulattal rendelkezik, amely által közkedvelt találkozási ponttá, közösségi térré válhat. Az Acces4you minősítést megcélzó GOBUDA Mall belső terei és mellékhelyiségei teljes egészében akadálymentesítettek, valamint a mozgáskorlátozottaknak, a fogyatékkal élőknek, illetve babakocsival érkezőknek speciális parkolóhelyeket is kialakítottak az épület különböző parkolószintjein.

A környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében kerékpártároló, elektromos autótöltő állomás, továbbá a mélygarázsban autómegosztó parkolóhelyek és csomagautomata-szolgáltatás is elérhetők lesznek. Ezen felül a teljes épület jelentős energetikai korszerűsítésére is sor került, amelynek keretében számottevően csökken az épület zajkibocsátása, valamint a levegőszennyezés.

forrás:realista

   


Zurück