A statikus feladatköre és a statikai terv részletei.

Cikkünk ezért most abban segít, hogy:

  • pontosan mit is takar az építészmérnök és a statikus feladatköre,
  • mi a kettő szaktudás közötti lényeges különbség,
  • miért feltételezik egymást,
  • milyen esetekben kell megbízható statikus szakembert keresni,
  • miből áll egy statikai terv.

 

A statikus és az építészmérnök munkaköre szorosan összefügg egymással, de mégis különböző. Minden részletet megtalálsz a cikkben!

Az építészmérnök és a statikus feladatköreiről 

Az építészmérnök munkaköre

Talán az építész tervező szakember feladatköreit nem kell részletezni, de ahhoz, hogy pontosan megértsük a statikus munkájának fogalmát, érdemes róla néhány szót ejteni. Nem árulunk el nagy titkot, az építészmérnök elsősorban az új házak megtervezéséért felel, azonban ennél több módon is igénybe lehet venni szaktudását. Amikor még csak tervezgetni kezded álmaid otthonát, már akkor is segítséget nyújthat egy építész. Elsősorban egy részletes konzultáció erejéig, aminek során tanácsokat, tippeket oszt meg veled arról, hogy a fejedben kialakult kép mennyire megvalósítható. Összefoglalja, hogyha valami nem kivitelezhető, ez esetben további alternatívákat kínál. Napjainkban már gyakori, hogy a telekvásárlás előtt is bizonyosságot ad arról, hogy az igényeidhez és az elképzeléseidhez mérten jól választasz-e. 

Ezek mellett egy meglévő ház átépítési megvalósításainak megtervezése egyaránt az ő feladatkörébe tartozik, és ha külön megbízást kap rá, akkor a kiviteli terv elkészítését (az építési engedély alapján elkészített még aprólékosabb tervdokumentációt) és a tervezői művezetést, azaz az építkezés alatti “minden a terv szerint halad” felügyeletet is vállalja.

A statikus jelentése és a statikus szakvélemény jelentősége

A statikus feladatai annyiban hasonlítanak az építész tervezőéhez, hogy munkája többségében az átépítés és az építkezés előtti pillanatokban válik elengedhetetlenné. Egyrészt azért, mert sok esetben jogszabály teszi kötelezővé (pl. lakóház építésekor), másrészt, mert az erőtani hatások kiszámítása garantálja az épület egyensúlyának optimális meghatározását.

Mikor számíthatunk a statikus szakértelmére?

  • statikai szakvélemény elkészítésekor, amiben a megbízott mérnök pontosan kiszámolja, hogy az épület a különböző típusú erőhatásokkal hogyan tud majd megbirkózni. Ennek értelmében megtervezi, hogy milyen tartószerkezetekre, oszlopokra vagy pillérekre van szükség – vagyis megszabja, hogy mitől lesz egyensúlyi állapotban és rendkívüli erőhatások alkalmával is stabil a ház szerkezete.
  • Abban az esetben, ha egy meglévő épület tartószerkezetének módosítására kerül sor, ugyanúgy statikus szakmai tudására van szükség. Erre olyan átalakításoknál van szükség, mint egy fal kivétele, egy új ablak behelyezése, a tetőszerkezet megemelése vagy a tetőtér beépítése. Ezek a változtatásokkal az épület teherbíró képessége és stabilitása is módosulhat.
  • Igaz, hogy nem kötelező, de mindezek mellett egy régi ingatlan megvétele előtt is célszerű felvenni a kapcsolatot statikussal. Hivatalos szakvéleménye garanciát jelent, hiszen így teljesen biztos lehetsz abban, hogy egy ekkora értékű beruházáskor egy időtálló és egyben jó konstrukcióval bíró házat vásárolsz.
  • Végül, de nem utolsó sorban meg kell még említeni, hogy egy építés alatt álló ház károsodásakor szintén az statikus munkája lesz segítségedre. Ha bármilyen okból kifolyólag – például árvíz miatt – az épületen repedések jelennek meg, akkor a helyreállítási munkálatok szükségességét vagy az épület életveszélyességének tényét egyaránt meg tudja állapítani.

Ezt tartalmazza pontosan a statikai terv

Egy jó statikai terv aprólékos, részletekbe hajló és minden esetben egyedi, személyre – vagy sokkal inkább – “házra szabott”. A tartószerkezeten túl és a speciális igények értelmében tartalmazza:

  • az alapozási tervet,
  • a födémek tervét,
  • a lépcsők vasbeton tervezetét,
  • az áthidalókat,
  • a tartógerendákat,
  • de egyes esetekben a támfalak, a tetőszerkezet, illetve a rámpa terveit is.

A gördülékeny és hatékony kivitelezés záloga

Ahogyan az jól látszik, a statikai szakvélemény hatalmas biztosítékot ad akkor is, hogyha csak épp átépíteni készülsz a házadat, olyankor meg pláne, ha egy teljesen új lakóingatlan felépítésébe vágtad a fejszédet. A statikus tudásának igénybe vételével azonban nem kizárólag önmagad számára könnyíted meg a folyamatot, de a kivitelező is nagyon hálás lesz. Így a munkálatok gördü
lékenyen és hatékonyan zajlanak. Mert a problémák jelentkezésekor az építész már olyan jelentős információk birtokában lesz, amiknek köszönhetően azonnal képes lesz a megoldás keresésére.

   


Zurück