Már nem Budapest húzza a hazai lakáspiacot: ennyi lakás cserélt gazdát októberben.

A gyenge nyár után továbbra is erős az őszi ingatlanpiac, a szeptemberi hónap után októberben is 13ezer feletti tranzakció történt Magyarországon, ami a tavalyinál közel 4 százalékkal erősebb hónapot jelent. Éves összehasonlításban közel azonos adásvétel bonyolódott az első 10 hónapban, mindössze 1,8százalékos az idei lassulás, így amennyiben marad az aktív év végi trend, várhatóan közel azonosdarabszámú ingatlanpiaci tranzakcióval zár majd a piac.

A Duna House elemzése szerint a fővárosban az idei év eddigi időszakában 13 százalékkal csökkent a tranzakciók száma, miközben a KSH az első két negyedévre közel 47 százalékos visszaesést mért. Bár a vizsgált időszak nem ugyanaz, feltételezhető, hogy a módszertanban is jelentős különbségek vannak. 

Az ingatlanpiaci tranzakciók előzetes becslése mellett, mostantól a kihelyezett lakáscélú jelzáloghitelek tekintetében is ad előrejelzést a Duna House. Októberben az emelkedő ingatlanpiaci mutató mellett a lakossági hitelezés is hasonló képet mutat, hiszen az előrejelzés alapján 79 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódhatott Magyarországon. A háztartásoknak nyújtott forint lakáscélú hitelek összege 2019 augusztusában 68,97 milliárd forint, szeptemberében pedig 76,29 milliárd forint volt az MNB adatai alapján. A Duna House Hitelcentruma által nyújtott adat elsősorban gyors trendelőrejelzésre használható, a Magyar Nemzeti Bank minden hónap elején publikálja a 2 hónappal azelőtti időszak tényadatait.

   


Back