Nagyobb lakásokat keresünk, de meg is tudjuk venni?

A nagyobbat keressük


A felmérés szerint 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, a 130 négyzetméter fölötti ingatlanokra például csaknem kétszer annyian kerestek rá 2017 őszén, mint 2016 azonos időszakában. Ennek hátterében feltehetően a CSOK-hatás állhat, illetve nem elhanyagolható az sem, hogy ezen vásárlók saját lakhatás céljából vásárolnak, nem pedig befektetési szándékkal, utóbbi csoport ugyanis a kisebb alapterületű lakásokat részesíti előnyben. 

Nagyobb lakásokat keresünk, de meg is tudjuk venni?

Belső kör = 2016, Külső kör = 2017

 

Minden második lakáskereső az újszerűre és az új építésűre hajt


Az ingatlan állapotának szempontjából az elmúlt 12 hónap abszolút nyertesei az új építésű, az újszerű és a felújított ingatlanok voltak. Új lakások esetén 1 év alatt csaknem 4 százalékkal növekedett a kereslet, ez leginkább az egyre intenzívebb lakóparki kampányoknak tudható be. 

"Az új projektek sokak számára elérhetetlen ár kategóriájúak, éppen ezért tapasztalhatunk növekedést az újszerű és a felújított otthonok esetén is. Hiába könnyebb hitelhez jutni, arra számítunk, hogy az újszerű és a felújított lakások népszerűsége tovább nő a következő egy-két évben, és ez további jelentős, akár 5-10 százalékos drágulást eredményez ezekben a kategóriákban. Ha itt is elviselhetetlen árak alakulnak ki, akkor pedig idővel a kereslet egy nagyobb része a közepes állapotú vagy a felújítandó ingatlanok felé fordulhat." - mondta el Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

   


Back