Végre nőhetnek a lakásárak - itt az elemzés. 2014.04.04.

Meglepően magas a DH által becsült idei februári forgalom, amely a válság utáni egyik legerősebb adatot mutatja és a márciusi előrejelzések is bíztatóak - olvasható a közvetítő elemzésében. A tavalyi februárhoz képest például 12 százalékkal több adásvétel zajlott, az első két hónapot nézve 10,5 százalékos az erősödés. A tendencia folytatódásával a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac a tavalyi leggyengébb után. Korai még becsülni, de nem kizárt, hogy 100 ezer adás-vétel körül zárhat az idei év a 2013-as 84 ezer után - állítja a DH.

Más jelek is utalhatnak az elmozdulásra. Egyik ilyen a keresleti index alakulása, amelyet az ingatlanközvetítő az irodáiba betérő potenciális vevők számából (és egyéb korrekciós tényezőkből) kalkulál. Ez az index váratlanul megugrott januárban, majd a következő hónapban tovább nőtt. A 87 százalékpontos érték az elmúlt négy év egyik legkiemelkedőbb keresletét jelzi, ami valós forgalomnövekedést vetíthet elő a következő hónapokra.

Ezért csökken az alku

Ezzel együtt beszédes az alku alakulása is az elmúlt hónapokban. A fővárosban például tavaly novemberben még az összes eladott ingatlan esetében a vevők 7 százalékot tudtak alkudni, ez a szint megmaradt decemberben is, de az év első két hónapjában 6 százalékra csökkent, a márciusi eddigi adatok pedig csupán 5 százalékon járnak.  Mindez csökkenő kényszerhelyzetet jelent, hiszen több a potenciális vevőjelölt. Az értékesítési idő rövidülésének is mutatkoznak a jelei, de ennek vizsgálata majd visszamenőleg lehetséges - írja a DH.

Az első negyedév trendje előrevetítheti az árak elmozdulását is. A DH országos árindexe 2012 utolsó negyedéve óta lényegében 81 százalékponton stagnál (100 százalék 2008 első negyedéve volt). Az eddigi adatok alapján nem kizárt, hogy az április elején megjelenő legfrissebb árindex majd felfelé mozdulást fog mutatni.

Rutai Gábor - az ingatlanközvetítő elemzési vezetője - szerint az élénkülő piac egyik oka az alacsony betéti alapkamat lehet. Ilyen környezetben hagyományos alternatíva az ingatlanbefektetés, amelynek hozama túlszárnyalja a betétekét. Másik ok lehet a lakossági kivárás kezdődő oldódása. A várakozások feltehetően arra utalnak, hogy már nem mennek lejjebb az árak, és a gazdasági környezet, illetve az állami hozzájárulások rendszere is kiszámíthatóvá vált. Az a többszázezer elhalasztott vásárlás, amely a válság utáni éveket jellemezte elképzelhető, hogy lassan, óvatosan beszivárog a piacra.


Vissza