Új finanszírozókra vár az ingatlanbefektetési piac. 2012.04.17.

A 900 millió eurós forgalom mögött az egyre kevesebb elérhető finanszírozási forrás és a szűkülő befektetői feltételek állnak. A legtöbb tranzakciót Lengyelországban kötötték, egy feltűnő kivétel volt csak a régióban: a temesvári City Business Centre eladása a New Europe Property Investment (NEPI) befektetési alap számára. Az ügylet egyúttal az első jelentős irodaingatlan-tranzakció Romániában a piac 2009-es mélyponttól való elrugaszkodása óta. A másik jelentős üzlet a lengyel eszközöket is tartalmazó ProLogis portfolió megvásárlása volt a Hines Global REIT által.

Jos Tromp, a CBRE regionális kutatási és tanácsadási vezetője úgy látja, az ingatlanfinanszírozáson érezhető növekvő nyomás megváltoztatta a Közép-Kelet-Európában aktív finanszírozók spektrumát. A bankárok Közép-Európára, kiemelten Lengyelországra és Csehországra koncentrálnak, de a kockázatkerüléssel társuló, kamatfelárra és hitel/tőke arányra vonatkozó banki feltételek csökkentik az első osztályú ingatlanok üzleteit még ezekben az országokban is.

Szlovákiában és főleg Magyarországon az ingatlanügyletek várhatóan leginkább a meglévő ügyfélkapcsolatoktól függnek, illetve attól, hogy a saját tőkével rendelkező vásárlók azon piacok felé fordulnak, ahol jelentős tőkeérték-növekedés lehetséges. Hacsak új típusú finanszírozók nem jelennek meg, a likviditás jelentős növekedése nem várható hamarosan - így ezeknek a piacoknak az egyszeri tranzakcióktól való függése fennmarad.

Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője szerint a magyar befektetési forgalom alacsony marad 2012 első felében, az aktivitás jelentős része az év második felére koncentrálódik majd.

A CBRE "Befektetési Szándék 2012-ben" című kutatása alátámasztja ezt a helyzetet. A közép-kelet-európai régiót 2012-ben 340 európai befektetető és vagyonkezelő a három legvonzóbb befektetési lokáció között említette. Az első osztályú ingatlanok hozamai a legtöbb régiós fővárosban stabilak maradtak. A prémiumszektoron kívül az irodapiacon azonban némi hozam-emelkedésre lehet számítani.


Vissza