Túlárazzák a lakásokat - itt vannak a legkeresettebbek. 2012.04.25.

A kiadvány megállapítja, az első negyedévben a panellakás-tulajdonosok kényszerültek a legkisebb árengedményre, a 8,8 százalékos engedményből 5,4 százalékot tesz ki a szerződéskori áralku, a maradék 3,4 százalék a kínálati ár csökkentéséből adódik. Ezzel szemben a használt, téglaépítésű házak eladói a megbízás kezdetéhez képest csaknem 20 százalék kedvezmény adására kényszerülnek, bár esetükben is a szerződéskötéskor adott árengedmény teszi ki a nagyobb részt.

A fővárosban a legtöbb érdeklődés a 10 millió forintos sávba eső használt téglalakásokra érkezett 2012. első negyedévében. A keresők több mint negyede a 20 millió forint fölötti sávban nézelődik.

Pest megyében nem lehet egyetlen preferált ingatlanárat megállapítani, a 8, 10, de a 17 milliós sávba eső ingatlanokra is hasonló számban érdeklődtek, a legkeresettebb 17 milliós kategória fölött a kereslet ötöde jelenik meg.

A fővárosban a panellakások piacán a legtöbb megkeresést a 9 millió forintos tartományba eső lakásokra regisztrálta az OC, az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 13 millió forint közötti sávba esett. A 9 millió körüli lakások mellett a 7 és 8 millió forintért kínáltak keresettek még. Pest megyében a fővároshoz hasonlóan a legtöbben a 9 millió körüli panellakások iránt érdeklődtek.

A fővárosi téglaépítésű házak piacán a legkapósabbak a 30 millió forint körüli ingatlanok, de hasonlóan népszerűek a 13 milliós, illetve a 20 millió forintos házak is. Az érdeklődések 90 százaléka 5 és 50 milliós tartomány között szóródik. Pest megyében a téglaépítésű házakra érkező érdeklődések többségében a 16 millió körüli ingatlanok szerepelnek. Stabil a kereslet  a 10 és 22 millió közötti értéktartományban, ide tartozik az érdeklődések 60 százaléka.


Vissza