Túl drágán áruljuk a lakásainkat 2012.04.25.

Az eladók által tett árengedmények két részből tevődnek össze. Egyrészt a szerződéskötéskor a vevő által elért árengedményből - az áralkunak -, másrészt az ezt megelőző, értékesítési időszakban történt kínálati ár csökkentésből. A teljes árengedmény valamivel kevesebb, mint fele még az utóbbi részből, a komoly vevő megjelenése előtti, kínálati ár csökkentéséből adódik" - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Az így kalkulált teljes árengedmény - amit az ingatlan kezdeti túlárazottságának is tekinthetünk, az Otthon Centrum eladásai alapján - az egész országban átlagosan 13 százalékot tett ki 2012. első negyedévében, minden ingatlantípust figyelembe véve. A teljes árengedményt ingatlantípusonként vizsgálva láthatjuk, hogy a legkisebb árengedményre a panellakás tulajdonosok kényszerülnek, a 8,8 százalékos engedményből 5,4 százalékot tesz ki a szerződéskori áralku, a maradék 3,4 százalék a kínálati ár csökkentéséből adódik. Ezzel szemben a használt, téglaépítésű házak eladói a megbízás kezdetéhez képest csaknem 20 százalék kedvezmény adására kényszerülnek, bár esetükben is a szerződéskötéskor adott árengedmény teszi ki a nagyobb részt.


Használt téglalakások


A fővárosban a legtöbb érdeklődés a 10 millió forintos sávba (9.5-10,5 M Ft) eső használt téglalakásokra érkezett 2012. I. negyedévében. A szórás viszonylag nagy, a 20 millió forintos tartományba tartozó ingatlanokra is szép számmal jelentkeztek érdeklődők, és a keresők több mint negyede a 20 millió forint fölötti sávban keres. Pest megyében nem lehet egyetlen preferált ingatlanárat megállapítani, a 8, 10, de a 17 milliós sávba eső ingatlanokra is hasonló számú érdeklődés érkezett. Ez azt jelenti, hogy a kereslet viszonylag széles sávban szóródik. Az viszont jól látszik, hogy a használt téglalakások kereslete az agglomerációban 6 és 20 millió forint között mozog, tehát nem beszélhetünk annyira széles keresletről, mint a budapesti használt téglalakás piacon.


A 17 milliós legkeresettebb kategória fölött a kereslet ötöde jelenik meg. Az ország nyugati felében a legtöbb érdeklődés a 6 milliós sávba eső vételárú használt téglalakásokra érkezett, de a 8 milliós ingatlanok is sok érdeklődést kaptak. Az érdeklődések nagy része e két érték körül koncentrálódik. A 20 milliónál értékesebb téglaépítésű lakásokra már kevesebb kereslet mutatkozik, de a keresések több mint negyede így is a 13 millió fölötti értéktartományba esik. Az ország keleti felében 2012. első felében a legtöbb érdeklődés a 9 millió forint körüli téglalakásokra érkezett. Hasonlóan az ország nyugati feléhez, a keresések negyede érkezett a 13 milliónál értékesebb lakásokra.


Használt panellakások


A fővárosban a panellakások piacán a legtöbb megkeresés a 9 millió forintos tartományba eső lakásokra érkezik. A használt téglalakásokkal szemben a kereslet egy szűkebb értéktartományra koncentrálódik, az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 13 millió forint közötti sávba eső ingatlanokra érkezett 2012. első negyedévében. A 9 milliós sávba tartozó lakások mellett a 7 és 8 millió körüliek keresettek még. Pest megyében a fővároshoz hasonlóan a legtöbb érdeklődés a 9 millió körüli panellakásokra érkezett, és itt az érdeklődések szinte csak erre az értéktartományra korlátozódnak.


A nyugati országrészben a panellakások piacán a legtöbb érdeklődés a 6 millió körüli tartozó ingatlanokra érkezik. A második legkeresettebbek pedig a 7 milliós panellakások. A kereslet még koncentráltabb, az érdeklődések a 4 és a 10 milliós tartomány közé eső ingatlanokra érkeztek. A keleti országrészben nincs jelentős különbség az ország másik feléhez képest, a panellakások piacán. Szintén kis értéktartományra koncentrálódik a kereslet, a 7 millió körüli a legkeresettebb ár.


Használt tégla építésű házak


A fővárosban a téglaépítésű házak piacán az érdeklődés széles értéktartományban mozog, e mögött részben a családi házak viszonylag heterogén jellege áll. A legtöbb megkeresés a 30 millió körüli ingatlanokra érkezett 2012. első negyedévében. Ám szinte hasonlóan népszerűek a 13 milliós, illetve a 20 millió forintos házak is. Az érdeklődések 90 százaléka 5 és 50 milliós tartomány között szóródik. Pest megyében a téglaépítésű házakra érkező érdeklődések többségében a 16 millió körüliingatlanok szerepelnek. Stabil kereslet mutatkozik a 10 és 22 millió közötti értéktartományban, ide tartozik az érdeklődések 60 százaléka. A második legkeresettebb érték a 20 milliós tartomány.


Az ország nyugati részén a használt téglaépítésű házak közül a legtöbb érdeklődés a 14 millió körüliekre érkezett. Szintén keresett a 13 és a 10 milliós kategória. A téglaépítésű házak piacán a kereslet szélesebb értéktartományt fed le, mint a téglalakások piacán, de a fővárosi házpiachoz viszonyítva szűkebb tartományon mozog, hiszen itt az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 33 millió közötti tartományba esik. A keleti országrészben a kereslet némileg a kisebb értékű házak irányába tolódott, a legtöbb érdeklődésben a 7 milliós ingatlanok iránt mutatkozott. Az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 28 millió közötti értéktartományba esik.


Vissza