Trükkös árjáték a pesti belvárosban: lehull a lepel az ingatlanos praktikáról.

Lakáspiaci szempontból igencsak meghökkentő hirdetésbe botlottunk nemrég a Facebook hírfolyamában. A VIII. kerületi Magdolna negyedben épülő, 35 lakásos, kifejezetten befektetőknek, illetve lakhatási céllal pályakezdőknek, valamint egyetemistáknak ajánlott Simona Ház promóciója szerint, "800 m-re a Corvin-negyedben 40%-kal drágább egy ilyen lakás." Íme a hirdetés:

Nos, kíváncsiak lettünk, mennyi a valóságtartalma az igencsak hangsúlyos kijelentésnek. A lakáspiaci trendeket - különös tekintettel a fővárosra - figyelembe véve ugyanis, elsőre meglehetősen elrugaszkodottnak tűnt a 40 százalékos árrés. Elsőként a NAV tranzakciós adatbázisából táplálkozó FHB Index elemzését vettük górcső alá, amely alapján megállapítható, hogy

  • a VIII. kerület átlagos négyzetméterára 325 220 forint;
  • a Magdolna-negyed átlagos négyzetméterára 266 340 forint;
  • míg a Corvin-negyed átlagos négyzetméterára 434 000 forint.

A NAV 2016-os, illetve 2017 első negyedévére vonatkozó tranzakciós adatai alapján tehát valóban komoly az árrés a két városrész között - konkrétan majdnem 63 százalékos. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy vizsgálatunk során voltak utcák, amiket nem tudtunk egyértelműen városrészhez sorolni, így nem is kerültek bele az összesítésbe. A Corvin-negyed esetében ilyen volt például a Tömő utca, valamint a Szigony utca összes ingatlana is; ezen utcák ingatlanaival számolva például máris 403 ezerre csökkenne a Corvin-negyed átlagára - ugyanakkor a Magdolna negyed árelőnye ezzel együtt is 51,3 százalékos a Corvin-negyedhez képest.

Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy a tranzakciós adatbázis nem tesz különbséget az új, újszerű, illetve használt lakóingatlanok között sem. Így, hogy tovább árnyaljuk a képet, a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei harmadik negyedévre vonatkozó adatsorához nyúltunk, amely több mint 16,5 ezer új építésű lakóingatlant listáz. A kerületenkénti, illetve projektenkénti bontás alapján megállapítható, hogy a VIII. kerület új építésű lakásainak átlagos négyzetméterára jelenleg 699 683 forint.

Ezzel szemben a Simona Ház lakásainak átlagos négyzetméterára 738 799 forint; míg a Corvin-negyedben található Corvin Sarok Residence megmaradt lakásai 799 ezer forintos négyzetméteráron, a Leo50 lakásai 680 ezer forintos négyzetméteráron, a Práter Park lakásai pedig 592 ezer forintos négyzetméteráron mennek.

Ugyan a Cordia helyi fejlesztéseihez (pl.: Átrium) nincs adat - azokat ugyanis nem szívesen publikálja a beruházó; a Portfolio ingatlan adatbázisa szerint egyébként 710 ezer Ft/nm -, így is megállapíthatjuk, hogy a Simona Ház Facebook-hirdetése erősen kisarkítva fedi csak a valóságot, vagy még úgy sem. Előbbi példáinknál maradva a Simona Ház árelőnye ugyanis jó, ha eléri a 8 százalékot, de akad olyan fejlesztés is a Corvin-negyedben, amely bő 19 százalékot ver rá a Magdolna negyedben található fejlesztés árszínvonalára.

   


Vissza