Trófeákra vadásznak az ingatlanbefektetők. 2012.05.02.

Az általános lassulás jegyeit mutató, az első negyedévben mindössze 24 milliárd eurót kitevő európai befektetési piac kivétele Skandinávia, ahol közel 50 százalékos volt a növekedés az előző évhez viszonyítva. A kockázatkerülő befektetők kedvencének számító  régióban az érdeklődés egyenletesen oszlott meg az országok között, ám Norvégia különösen népszerű volt az első negyedévben: 2,2 milliárd eurós forgalmával megelőzte a tradicionálisan leginkább likvid piacú Svédországot is. 2012 első negyedévében Közép- és Kelet-Európában alacsony volt a befektetések szintje 2011 rekord-közeli befektetési időszaka után. A forgalom a régióban mindössze 901 millió eurót tett ki, habár a központi piacok első osztályú eszközei, s Lengyelország iránt továbbra is élénk az érdeklődés.

A közép- és kelet-európai piacokon kevés számú, de  nagy üzletet kötöttek, ez jelentős ingadozást okozhat a negyedéves összesítésekben. A hitelből való finanszírozás általános hiánya - a prémium ingatlanok kivételével - ezt tovább súlyosbítja. Az általános kockázatkerüléssel együtt egyre nő a szakadék az elvárások és a rendelkezésre álló ingatlanok között - állapítja meg az elemzés.

A biztonság keresése és a korlátozott finanszírozás miatt az aktív ingatlan-befektetők egyre inkább a piac legjobb, 'trófea-szerű' eszközeit keresik. Ahogyan 2011-ben is, ez jelentős ingadozásokat okoz a befektetési aktivitásban, ezért 2012 első negyedéve gyengébbre sikerült. Mindazonáltal a függőben levő tranzakciókból kiindulva a negyedéves szinthez képest növekedés várható Lengyelországban és Csehországban, ami a forgalom fellendülését hozhatja az év hátralévő részében -  véli Jos Tromp, a tanácsadó közép-kelet-európai kutatási és tanácsadási vezetője.


Vissza