Teljes a zűrzavar az albérleteknél! - Tényleg lehetetlen normális otthont találni?

A nagy kereslet hatására a jobb állapotú és árú lakások hamar elkelnek, a további keresést pedig nemcsak a magasabb ár nehezíti meg, hanem hogy mindkét fél megbízható szerződő partnert találjon, ráadásul minél rövidebb idő alatt. A relatíve alacsony kínálat mellett, az egyik legnagyobb probléma a bérelhető ingatlanok piacán, hogy egyik fél sem tudja megfelelően leinformálni a másikat. A bérbeadók féltik az ingatlanjukat, nem lehetnek biztosak a bérlő fizetőképességében és abban sem, hogy a kiadott lakás állapota nem fog leromlani a bérlés során. A bérlői oldalon szintén szerencse kérdése, hogy a tulajdonos tisztességes feltételeket teremt a bérlés során, illetve hogy egyáltalán létező lakást hirdet meg a keresőoldalakon.

Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik a költségek csökkentésének érdekében lakótárs keresés mellett döntenek. Rövid, többnyire online ismeretség alapján kell megítélniük, hogy a leendő lakótárssal vajon jól ki fognak-e jönni. További nehézséget jelent a lakásbérlés a külföldiek számára, akik a megérkezést megelőzően még külföldről próbálnak ingatlant találni. Nekik a magasabb bérleti díj általában nem az elsődleges probléma, inkább a nyelvi nehézségek és egy megbízható bérbeadó megtalálása jelenti az igazi kihívást. Ezek alapján, megnéztük milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik most lépnek be a sokak által rosszul működőnek vélt albérletpiacra.

 

A legjobb megoldáshoz jó ismeretség kell


Arról már írtunk korábban, hogy azok a szerencsések, akik ismerősökön keresztül bérelnek, jóval a piaci ára alatt, nagyságrendileg 30 százalékkal kevesebbért juthatnak lakáshoz, mint amire az új belépők számíthatnak. Így az egyik megoldás az olcsóbb megbízható bérlemény megkeresésére a barátok körbekérdezése. Nyilvánvalóan a megbízhatóság és a költséghatékonyság ennél az eshetőségnél a legkézenfekvőbb.
 

Keresőoldalak


Akinek nincs lehetősége az előző megoldásra, az gyakran a keresőoldalakon keresi a bérleményt, ahol a tulajdonosok kínálóként vannak jelen. A felek egymást nem ismerik, így az ingatlan eladással ellentétben, ahol csupán a fizetőképesség a mérvadó, a bérlés vagy bérbeadás különféle, már említett (lelakás, nem fizetés, illetve nem megfelelő lakhatási feltételek) kockázatokkal is járhat. Emellett a hirdetési oldalak nem veszik figyelembe, hogy a hosszú távú lakáskiadás során a szereplőknek speciális igényeik is lehetnek, amikre nem feltétlenül derül fény egy találkozás alkalmával.

Az oldalakon történő keresést nehezíti, hogy sokan többször, különböző árakon is szerepeltetik a lakásukat, a kiadást követően is megjelenik a hirdetés, vagy esetleg nem létező ingatlan bérlését hirdetik. A megfelelő lakás megtalálása akár heteket is igénybe vehet, legtöbbször a lakáshirdetéseknél egy megtekintési időpontra több lehetséges bérlő is érkezik, akik közül az első megítélés alapján kell választania a tulajdonosnak. Viszonylag sok keresőoldal van, ahol díjmentesen válogathatunk a lakások közül, ami egyrészt a lehetőségeket növeli, másrészt viszont kellemetlenséget is okoz, ha újra és újra ugyanabba a hirdetésbe futunk bele a keresés során. A nagyobb kínálat a duplikációk ellenére, közelebb viheti a felhasználókat ahhoz, hogy a számukra legmegfelelőbb lakást találják meg. 

   


Vissza