Szakadék az ingatlanhirdetések és a valós árak között

Az ingatlanpiacon megjelenő lakástulajdonosokat mostanában egyre inkább félrevezetik a hirdetési árak és a szakértői nyilatkozatok. Ennek eredményeként az ingatlanok hirdetési árai indokolatlanul széles skálán kezdtek mozogni, és rengeteg az extrém mértékben túlárazott lakás – hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Ma nagyon sok olyan hirdetési felület működik a weben, amelyre mindenki szabadon és ingyen töltheti fel ingatlanhirdetéseit. Ezeken az oldalakon bárki, bármilyen, a realitástól elrugaszkodott áron hirdetheti az ingatlanját. Nem szorítja rá sem határidő, sem költség arra, hogy valóban vevőt szerezzen a lakására.

Tovább rontja a helyzetet, hogy ezek a hirdetési felületek átlagárakat számolnak és jelenítenek meg. Sőt, ha valaki új hirdetést szeretne feladni, még ajánlatot is adnak lakása, háza, telke javasolt értékesítési árára. Ezek a javasolt hirdetési árak természetesen az irreális hirdetési árak figyelembe vételével képződnek, és nagyon megtévesztik a tulajdonosokat. Az eladók nem ingatlanértékesítési szakemberek, nem adnak el és vesznek túl gyakran ingatlant, így nem látják a valós vételárakat. A felkínált árat a tulajdonosok értékbecslésnek gondolják, azt hiszik, erre alapozhatnak.

Ezáltal viszont teljesen irreális igényeket támasztanak ingatlanjuk eladási árával szemben, ami aztán megjelenik egy újabb hirdetésben, amely már a következő megtévesztő, hirdetési oldalon megjelenő statisztika alapjául szolgál. Így gerjeszti ez a folyamat saját magát, és eredményezi azt, hogy a tulajdonosok nem a megfelelő árral kalkulálnak ingatlaneladás során.

Nem segíti a tulajdonosok és a vevők tisztán látását az sem, hogy a médiában az ingatlanpiacról túlnyomó részt olyan szakemberek nyilatkoznak, akik maguk nem vesznek részt a teljes értékesítésben, nincsenek ott a realizálódott szerződéskötéseken. Érthető tehát, hogy miért is olyan nehéz most a tulajdonosok számára az ingatlanközvetítő szakemberek által meghatározott, adott pillanatban reális eladási árakat elhinni.

Egyetlen ingatlanközvetítő sem tud az adott ingatlan megtekintése, felmérése, jogi helyzetének tisztázása nélkül reális értékesítési árat mondani. E nélkül csak az adott terület átlagárát lehet meghatározni az eladási árak statisztikája szerint, ami viszont messze állhat a valóságtól. Az ilyen átlagár szempontjából fontos tudni, hogy a város melyik kerületét, utcáit fedi le, illetve milyen kondíciókkal rendelkező ingatlanok (állapot, fekvés, emelet, közlekedés, stb.) figyelembe vételével alakult ki. Kicsit könnyebb a helyzet a típuslakások tekintetében – tehát például panellakásokat tekintve, melyekből gyakran több ezer található egy adott városrészben -, de a pontos árazáshoz ilyenkor is szükség lehet a megfelelő értékbecslésre.

Mivel egy adott ingatlan árát nagyok sok tényező befolyásolja, érdemes ezért szakemberhez fordulni, vele konzultálva az összes potenciális tényező figyelembe vételével meghatározni az eladási árat. De semmiképpen nem a hirdetési oldalakon megjelenő hirdetési ár-javaslatokból, átlagárakból kiindulni, mert azok egyrészt nem az eladási statisztikából képződnek, másrészt csak az átlagot mutatják be.

   


Vissza