Robbanásként érheti a piacot a több tízezer új lakás?

Az összes lakóingatlanra vonatkozó adásvételt összeszámolva, a számok visszaesést mutatnak a vásárlási kedvben. Ugyanakkor másként változott a vásárlási aktivitás a különböző településtípusoknál: 

  • - Egész Magyarországon 93 ezer adásvételt kötöttek 2017 első kilenc hónapjában, ami néhány ezerrel elmarad a 2016 ugyanezen időszakától
  • - Budapesten 22 700 adásvétel volt a tavalyi évben - az utolsó három hónap nélkül - ami szintén kevesebb, mint a 2016-os 25-26 ezres nagyságrendek.
  • - A megyeszékhelyeken és egyéb városokban egy kisebb mértékű csökkenés mutatkozott az eladott és megvásárolt lakások számában a tavalyi és az azt megelőző évek között.
  • - A községekben viszont növekedett a vásárlási kedv, enyhén nőtt a tranzakciók száma 2017 első három negyedévében, viszonyítva a korábbi év ugyanezen időszakához.
  •  
  • Fontos azonban azt is megfigyelni, hogy az új lakástranzakciók majd csak az új otthonok tényleges elkészülte után jelennek meg a statisztikákban, így a fenti számok még jócskán módosulhatnak. Ez főleg a fővárosban és a nagyobb városoknál okozhatja majd a számok megváltozását, Budapesten ugyanis (és néhány nagyobb városban is) nagyon erős volt a kereslet az új lakások iránt, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa például 2017 végén 18 ezer lakást listázott, melyekből mindössze 7450 volt szabad. Ez körülbelül 60 százalékos foglaltsági arányt jelent, ugyanakkor vannak olyan kerületek ahol az épülő lakások már 70 százalékát megvásárolták, vagy lefoglalták. 

    Robbanásként érheti a piacot a több tízezer új lakás?

    Forrás: KSH, FHB

    Robbanásként érheti a piacot a több tízezer új lakás?


    Bár a lakásvásárlásban egyelőre még csökkenést tapasztalhattunk, továbbra is aktívak a lakásépítők hazánkban. A kiadott építési engedélyek száma 2016-hoz képest jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly, vagyis 2017-ben közel 38 ezer építési engedélyt adtak ki, egy évvel korábban csupán 31,6 ezret.

    Érdemes lehet megfigyelni egy másik lakáspiaci mutatószámot is, ami a már felépített lakások használatbavételi engedélyek számát mutatja. Tavaly közel 14 400 lakást adtak át, ami a 2016-os 10 ezer alatti számhoz képest valóban jelentős, ám a válság előtti használatbavételi engedélyek számától még mindig messze elmarad. A 2016 és 2017-es év közötti 43 százalékos emelkedés az engedélyek számában még nagyobb lesz ebben az évben, amint a korábban említett több tízezer új lakás elkészül. A kérdés már csak az maradt, hogyha valóban csökken a kereslet és hamarosan jócskán megszalad a kínálat, az mit fog okozni a lakáspiacon... 

    Robbanásként érheti a piacot a több tízezer új lakás?

   


Vissza