Panelban lakik? Bekeményít a hatóság. 2012.03.28.

Újabb gondok támadhatnak a tavaly ismét megindított panelprogrammal. Alig nyitották meg az állami forrásokat, most a nem megfelelő kivitelezés is borzolhatja a panelházprogramban részt vevők idegeit. A forráshiány hónapokkal tolta ki a kivitelezést, míg a gyenge, nem szakszerű munka hosszú helyreállítást igényel. Az Építésügyi Minőség-ellenőrző (ÉMI) Nonprofit Kft. a panelprogramban részt vevő 160 cég közül háromnak függesztette fel a minősítését. A Napi Gazdaság információi szerint az ÉMI megkezdte a felfüggesztett társaságok által végzett munkák vizsgálatát, és ennek eredménye dönti el, hogy a cégeket végleg kizárják-e a rendszerből. Az ÉMI, úgy tűnik, most rááll a minősítések felülvizsgálatára, ugyanis március 21-én még csak két cégnél volt felfüggesztés és tanúsításelutasítás, a 23-án felkerült lista egészült ki még egy felfüggesztéssel.

Az ÉMI minősítési rendszerében a cégek két területre szerezhetnek kvalifikációt, épületgépészetre vagy magasépítészetre. A minősítési rendszerben a nagyobb megbízásokat csak a legjobb minősítést megszerzők vállalhatják el, míg "B−E" osztályzatokkal rendre a kisebb munkákat, ám a panelprogram megmutatta, hogy az építőiparban "minden megoldható". Előfordult, ugyanis hogy egy-egy cég olyan munkát is elvégez, amelyre nem volt minősítése, sőt olyan nagy összegű munkát is bevállal, amelynek előfinanszírozására sem önálló fedezete, sem megfelelő banki háttere nincs.

A piacon működő cégek szerint ha nem lenne 160 társaság a listán, érthető lenne, hogy a lakóközösségek nem megfelelő társaságot választanak, de mind a kínálat, mind a szakértelem jelentős. Ugyanakkor a panelprogramban részt vevő társasházak vagy nem tudják, vagy nem akarják figyelembe venni, hogy a munkát az a cég nem vállalhatná el, amelyikkel tárgyaltak. Elvileg a programban részt vevő ház képviselőjének tisztában kellene lennie a helyzettel, de sok esetben ez nem így van. Így fordulhat elő, hogy a kivitelező végül silány munkát ad át. Ez utóbbi automatikusan magával hozza az ÉMI-minősítés megvonását.

Az érintett cégek
  • Ablakcentrum Kft. − minősítés felfüggesztve
  • Peristil Kft. − minősítés felfüggesztve
  • Premier Ablakrendszerek Kft. − minősítés felfüggesztve


Vissza