Nem megy a felújítandó lakás. 2013.08.09.

Néhány napja a KSH is megjelentette a végleges adatait, miszerint tavaly 86 ezer ingatlan adásvétel történt. A KSH adatai  a "magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó" tranzakciókra terjed ki. Ez azonban nem a tükrözi a piac valódi méretét, csupán a magánszemélyek közötti forgalmat - hívja fel a figyelmet a DH. A közvető szerint a jogi személyek közötti adásvételt is beszámítva 2012-ben a tényleges tranzakciószám 94 ezer volt.

Nagy az eltérés az országrészek között

A tanácsadó szerint nagy volt a különbség a két országrészben vásárolt ingatlanok négyzetméterenkénti árában. A panellakásokat a nyugati országrészben 15 százalékkal drágábban, 127 ezer forintért vették négyzetméterenként, a tégla lakásoknál 30 százalékos az eltérés. A 200 ezer forint  fölötti nyugati átlagot elsősorban a Balaton parti tranzakciók torzítják, ahol a 400-500 ezer forint közötti négyzetméterárú adás-vétel tette ki a vásárlások zömét. Budapesten a budai oldal és a belváros téglalakásai valamivel 300 ezer forint alatt keltek el, Pesten ezeket 230 ezres átlagon vették.

 

Júliusra már Pest megyében is 10 százalék alá, konkrétan 5 százalékra esett az újépítésű ingatlanok aránya a megvásároltak között. Az ország többi részén még ennél is kisebb az új lakások forgalma. Továbbra is csak a használt lakások forognak, ezen belül a felújítandók aránya mindössze 7 százalék.

A júniusban még legnépszerűbb XIII. kerület tovább tudott ugyan erősödni a DH irodákban érdeklődő leendő vevők között, de 2 százalékos ugrással most a XIV. kerület vezet, a fővárosban keresők 18,2 százaléka megjelölte ezt a régiót, mint lehetséges célpontot. Ezután szorosan a XI. kerület következik 17,3 százalékkal.

Továbbra is belső és a budai kerületek a legnépszerűbbek, a főváros déli és dél-keleti régiója a sereghajtó 5 százalék alatti népszerűséggel.

Ennyit élből engedjen, ha családi házat árul

Még mindig a családi házat értékesítőknek kell a legrugalmasabbnak lenniük az árképzésben. Vidéken átlagban 8 százalékot kellett engedni a vevők megjelenéséhez, akik további 11 százalékot tudtak alkudni. Pest megyében ennél kicsivel jobb a helyzet ennél a típusnál, a fővárosban pedig a 6 százalékos árlevitel és a 9 százalékos alku a jellemző.

A tégla lakásoknál 4-6 százalék az árlevitel átlaga és 6 százalék körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Az összes típus átlagában 5 százalék az országos árleviteli átlag, az alku pedig 8 százalék vidéken és 6 százalék Budapesten.

Az eddigi legmagasabb, 42 százalék volt az első lakásukat vásárlók aránya júliusban a fővárosban. Fele ennyien akartak nagyobb lakásba költözni, illetve befektetni, igaz ez a kör a drágább lakásokat kerestek. A nagyobb lakást választók 31 milliós átlagáron vásároltak 120 négyzetméteres lakásokat. Vidéken a vevők negyede az első lakását vette, a befektetők részesedése pedig 27 százalék volt.


Vissza