Nem kapkodnak a bedőlt hitelesek lakásaiért. 2013.07.02.

Az elárverezésre kijelölhető ingatlanok igen kis hányadát jelölték ki kényszerértékesítésre a pénzügyi szolgáltatók - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adataiból. 2013 második negyedévéig összesen 20 912 lakást és házat jelöltek árverésre a piaci szereplők, ami az érintett 115 ezer lakás nem egészen egyötöde. A legtöbb, árverezésre kijelölt ingatlant Budapesten és Pest megyében tartják nyilván, itt már eddig több mint 5500 lakás esett bele az értékesítendő körbe - írta a Világgazdaság. A visszafogott értékesítési ütemben több tényező is szerepet játszhat. Legikább az, hogy a bankoknak meguknak sem áll érdekükben, hogy az árverezés stádiumába jusson egy szerződés, hiszen az - a közhiedelemmel ellentétben - borítékolt veszteséget jelent. Másrészt a lakóingatlanok iránti kereslet is változatlanul igen alacsony szinten mozog, ezért a kialakuló eladási árakkal kapcsolatban sem lehet sok jóra számítani.

Az alacsony arányban a kvótarendszer is szerepet játszik: ennek lényege, hogy az érintett ingatlanok száma alapján meghatározzák, hogy negyedévente hány lakást lehet eladni. Ugyanakkor a bankok a számukra meghatározott kvótát sem használják ki teljes egészében: a PSZÁF adatai szerint a 2011 vége óta eltelt hét negyedévben 68 és 84 százalék között motgott a kihasználtság, amely negyedévente általában 2-3 ezer ingatlan kényszerértékesítését (illetve arra kijelölését) jelentette. 

A PSZÁF adatai szerint csak a bankszektorban 909,3 milliárd forintot ért el az első negyedévben a 90 napon túli késében lévő jelzáloghitelek állománya.


Vissza