Most kell lakást venni és kiadni? Mutatjuk a tuti tippeket. 2014.02.06.

A válság kitörése és a lakáspiac összedőlése után hét évvel még mindig nem beszélhetünk ingatlanpiaci felépülésről, új lakás gyakorlatilag nem épül, így nem is forgalmazzák, a használt lakáspiac épp csak vegetál, az árszint és a forgalom volumene újabb negatív csúcsok felé tör. Egyedül a bérlakáspiac mutat életjeleket, bár ezen a területen is nagyon nagyok a különbségek - állítják egybehangzóan a lapunk által megkérdezett közvetítők.

Ha itt talál lakást, csapjon le rá

Az új építés és a vásárlás leállásával a bérelhető lakásokra irányul a figyelem, olyannyira, hogy ma már alig akad megfelelő színvonalú kiadó lakás a 4-6-os villamos vonalán - állítja Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) elnökségi tagja, a Beák és Társa iroda társtulajdonosa. A bérleti díjak szintje azonban még mindig csak nagyon szerény hozammal kecsegtet, ami a hosszú távú, legalább egy éves szerződésekkel, folyamatosan lekötött lakásoknál 16-18 éves megtérülést jelent, szemben az elvárt 10-12 évvel.

Gyerekkel és kutyával különösen nehéz kiadó lakást találni.

A tartós bérlet a kockázatkerülő, a bérbeadással nem sokat bajlódó befektetőknek való - hívja fel a figyelmet a szakértő, megjegyezve, hogy a belvárosi, illetve a tömegközlekedéssel könnyen elérhető, belső ferencvárosi és angyalföldi, illetve a bel-budai garzonok és az egy-kétszobás lakások számítanak könnyen kiadhatónak. A földszinti, udvari lakások bérleti célra való megvételétől azonban óva inti a befektetőket, ezek az ingatlanok még kedvező elhelyezkedéssel sem piacképesek.

Ettől függ a megtérülés

Kockázatkedvelőknek vonzóbb alternatíva a Budapest bulihírnevére kíváncsi turistákra pozícionálni. A Nagykörút és a Kiskörút között, az Andrássy út valamint a Rákóczi út által határolt területen éjszakánként, férőhelytől függően 8-20 ezer forintért kiadható lakásokkal ideális esetben 12 év körüli megtérülés a reális. Kulcskérdés a folyamatos töltés, ami az erre szakosodott internetes oldalakon való állandó jelenléttől függ leginkább, a tavasz és az ősz azonban mindenképpen nehéz időszak - véli Beák. (A bulinegyed lakáspiacán 220-500 ezer forint között szóródnak a négyzetméterárak.)

A turistákkal bíbelődni idő- és költségigényesebb a hosszú távú bérlőnél, meg kell szervezni a folyamatos takarítást, fenntartást, és az utolsó kiskanálig biztosítani a berendezést. Ugyanakkor gyorsabb az amortizáció és a szomszédokkal való konfliktusokra is több az esély, bár Beák szerint a lakás lepusztítása esetén megfelelő kompenzációt nyújtanak a foglalási rendszer biztosítékai.

Újszerű, vagy belvárosi

Valóban egyedül a bérleti piac mozog manapság - erősítette meg a Napi.hu-nak a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonosa, Nagy Balázs, aki alapvetően háromféle megtérüléssel kecsegtető befektetési lehetőséget lát. Hosszú távú bérletnél a belvárost, a ferencvárosi és angyalföldi rehabilitált zóna újszerű lakásait, valamint a Duna-parti és bel-budai újszerű lakásokat érdemes megcélozni, ezek gyorsan kiadhatók, a megtérülés azonban szerinte is 16-18 év legalább. Ráadásul továbbra is érdemes számolni a nemfizető bérlő eltávolításának nehézségeivel és a nem könnyen átlátható adózási környezettel (szja, jövedelmetől függő eho) - hangsúlyozza Nagy.

A panelek közül egyedül az újbudai lakótelepek kedveltek a bérleti piacon, a külvárosban viszont szinte már a rezsiért is odaadják a lakásokat a bérlőnek - álítja Nagy Balázs.

Így adhat ki külföldi diáknak

Egyre jobban terjed az itt tanuló külföldi diákok egyetemi szemesztereihez igazodó bérleti szerződés, erre leginkább annak van esélye, aki ápol olyan jó kapcsolatokat az oktatási intézményekkel, hogy az ajánlásukra számíthat. Színvonalas, egyetem közeli lakásnál a befektetett tőke már 12 év körül megtérülhet.

A napi bérbeadással 10 évnél rövidebb is lehet a visszatérülés, azonban az állandó odafigyelés, macera mellett, mivel sokan álltak rá erre a műfajra, így egyre nő a kockázat, miközben a túlkínálat miatt csökkennek az árak. Becslések szerint csak a belvárosban már most meghaladja a háromezret a turistáknak kínált lakások száma - mondja Nagy Balázs. A lehetőséget a hosszú távú bérlők közül is sokan kipróbálják, tovább albérleteztetve bérelt lakásaikat.

A lakáspiac sztárját ez fenyegeti

A belvárosi lakáspiac legjobb hozamát azonban továbbra is a hostelezés produkálja. Ehhez viszont nagyobb kezdőtőke kell, (egy ötszobás hostel kialakítása minimum 50 millió forint), ráadásul a virágzó hostelboom is önmagában hordozza a túlkínálattal járó veszélyeket.


Vissza