Monacói a legdrágább luxuslakás!

Megkezdődött a napokban Budapesten a Duna-parti Marina Bay Residence 2 fejlesztés lakásainak értékesítése az Autóker Holding Zrt. újabb 40 lakást épít a területen, a beruházás értéke megközelíti a hárommilliárd forintot, a luxuslakások négyzetméterára pedig bőven meghaladja az egymillió forintot. Ezzel a projekt felkerül Budapest legdrágább ingatlanjai közé, de vajon világviszonylatban hol helyezkedne el egy képzeletbeli listán?

Forrás: THEPINNACLELIST.COM

A világ legtöbbet érő luxuslakásai többek között New York Manhattan városrészében, Hongkongban, Londonban és Monacóban találhatók. Az Urbo listáján a manhattani Central Park szomszédságában lévő CitySpire toronyban található penthouse például kerek 100 millió dollárért (26,5 milliárd forint) keresett vevőt néhány évvel ezelőtt. A hat hálószobás, kilenc fürdőszobával ellátott, 750 négyzetméteres lakás a 75 emeletes CitySpire Center legtetején helyezkedik el. Az épületkomplexumot 1989-ben adták át, ekkoriban a második legmagasabb betonépület volt a világon. A luxuslakás valójában a legfelső három szintet fogalja el, alaprajza nyolcszöget formáz, és csaknem 800 négyzetméternyi terasz veszi körül. Hogy még manhattani viszonyok között is sokkoló a 100 millió dolláros ár, azt jól mutatja, hogy két és fél éves hiábavaló próbálkozás után a tulajdonos letett eladási szándékáról. Állítólag, bár sokan érdeklődtek, ekkora árat senki sem volt hajlandó fizetni érte.

Hongkongban, a The Peak (Orom) toronyházban található House No 1 (első számú ház) megjelenése rácáfol a kissé fantáziátlan névre. Az épület tetején épült luxusotthon minden, csak nem unalmas. Saját uszodával, tetőterasszal, tetőkerttel rendelkezik, és bár „csupán” 430 négyzetméter, a kilátás a környező hegyekre és a Viktória-öbölre kompenzálhatja a tulajdonost. Az álomlakás eladásáról egyébként 2015-ben a Bloomberg hírügynökség is beszámolt, azt írták, 107 millió dollárért (28,3 milliárd forint) vette meg egy nevét titokban tartó vásárló, az ár némileg a várakozások alatt volt.

Nem kell az óceán túlpartjára menni, hogy még a fentieknél is borsosabb árú lakásokat találjunk: a One Hyde Park Penthouse D apartmanja Londonban a hírek szerint rekordáron, 255 millió dollárért (67 milliárd forint) kelt el három évvel ezelőtt, a vevő egyes források szerint egy orosz milliárdos volt. A lakást ráadásul bútorozatlanul adták el, állítólag még a belső falak és a padlóburkolatok sem voltak készen. A brit főváros Knights­bridge részében lévő épületkomplexum három tornyában egyébként 86 lakást alakítottak ki, az átadást követően, 2009-ben 20 millió fonttól (7 milliárd forint) indult az értékesítés. A jelek szerint nagyon nagy tolongás azért nem volt, a The New York Times például 2013-ban arról számolt be, hogy bár a lakások közül pár gazdára talált – jellemzően orosz, kazah, délkelet-ázsiai és indiai milliárdosok körében –, a One Hyde Park látszólag csaknem üresen áll London egyik legdrágább negyedében.

Ez idő szerint a világ valószínűleg legdrágább luxuslakása pedig hol máshol is lehetne, mint Monacóban. Az Odeon Tower (La Tour Odéon) legfelső öt emeletét elfoglaló penthouse az elképesztő 335 millió dolláros (88,7 milliárd forint) áron került piacra. A Földközi-tengerre néző, 3000 négyzetméteres luxusingatlanban saját edzőterem, szauna, mozi, könyvtár, bár és biliárszoba is helyet kapott. A feszített víztükrű medence és a hozzá tartozó vízi csúszda csak hab a tortán, ezért az árért valószínűleg ez az elvárható minimum. A tulajdonos Marzocco Group egyébként a pénzügyi válság kellős közepén vágott bele a projektbe, és hat év alatt, 2015-re el is készült vele. A dupla tornyú komplexum 170 méter magas, ilyen léptékű épület a nyolcvanas évek óta nem épült Monacóban, emiatt rengetegen bírálták is az építtetőt a kivitelezés során. Arról egyelőre nincs hír, hogy elkelt a luxusotthon.

   


Vissza