Mennyivel több új lakást kellene eladni a 10 százalékos áfához? 2012.03.22.

A budapesti új lakások iránti kereslet mértéke 2011-ben nagyjából azonos volt az előző évivel, 2732 darab lakás talált gazdára. Közel 1500-zal csökkent az eladatlan lakások száma, az értékesítettség így 70-ről 75  százalékra nőtt. 85 új projekt jelent meg Budapesten, melyek kis lakásszámuk miatt (átlagosan 11 lakás/ projekt) nem növelték számottevően a kínálatot.  A legtöbb új projekt a továbbra is igen népszerű XI. és XIV. kerületben indult.

Emelkedett az elfekvő készlet, vagyis a nehezen vagy egyáltalán nem eladható lakások aránya, vagyis egyre kevesebb az ideális, keresleti igényeknek megfelelő lakás. Az átlag eladási négyzetméterár 403- 425 ezer forintra nőtt. A kínálati átlagár nagyjából a 2010-es szinten maradt, ez 445 ezer forint, a piacra belépő új projektek átlag négyzetméterára azonban 465.345 forintra nőtt.

A láthatóan stabil keresleti mutatók markánsan növelhetőek lennének, ennek azonban feltétele, hogy az újépítésű lakások árai számottevően csökkenjenek - vonják le a következtetést az adatokból a Cordia elemzői. Ennek jelenleg egyetlen, és a térség számos országában már bizonyítottan működő módja a lakások árát jelentősen növelő adóterhelés csökkentése.

Ahhoz, hogy az áfa 10 százalékra csökkentése miatt kieső adóbevételt pótolják, csupán  1450 lakással kellene Budapesten többet eladni. Emellett a keresletélénkülés miatt a fejlesztői aktivitás növekedése megrendeléseket generálna az építőiparnak, ezzel számottevő mennyiségű új munkahely keletkezhet, ami  többlet adóbefizetéshez vezetne - állítja a Cordia.

A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2012-ben várhatóan a tavalyinál is kevesebb új lakás kerül majd a budapesti újlakás piacra, a használatba vételi engedélyek száma nem éri majd el a 2000-et. A kínálat 2012 év végére várhatóan 4000 darab alá csökken. Amennyiben nem történik semmilyen élénkítő intézkedés a kereslet a 2011-es évi szintjén marad majd: 2500 - 2700 lakás között lesz. A keresleti és kínálati számok közötti strukturális eltérés egyre hangsúlyosabbá válik, hiszen tovább csökken majd az ideális alaprajzú, méretű és elhelyezkedésű újépítésű budapesti lakások száma.


Vissza